Keks cytrynowy. O rany, to jest pyszne!

Ile ja miałam podejść do babki cytrynowej, nawet nie zliczę. Kocham ją bardzo mocno, ale za grosz nigdy mi nie wychodziła. Ja się jednak nie poddawałam i próbowałam, próbowałam aż udało mi się tak opracować przepis, żeby ciasto za każdy razem wyszło. A nie tylko “przypadkiem” :)) U mnie znajdziesz przepis tradycyjny, a u mojej cudnej Shinig Star, wersję bezglutenową! O TUTAJ!

Keks cytrynowy

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka,
  • 170 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • kostka masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • duża cytryna.

Dodatki:

  • lukier: pół szklanki cukru pudru plus sok z ok. pół cytryny,
  • plastry cytryny,
  • wiórki kokosowe do posypania,
  • kwiaty.

Wykonanie:

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Uważaj, żeby nie przebić białek. Odłóż miskę z pianę na bok.
  2. W drugiej misce ucieraj masło, żółtka i cukier oraz cukier waniliowy – ok. 3-4 minut, aż powstanie gładki krem.
  3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz wyciśnięty z cytryny sok. Jeśli chcesz, możesz dodać startą z cytryny skórę – pamiętaj tylko, żeby dobrze ją wyszorować. Ja nie dodaje skórki, bo nie lubię. Dodaję sam sok.
  4. Wyłącz mikser. Dodaj pianę z białek i delikatnie połącz całość.
  5. Blaszce wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz całość ok. godziny w 170 stopniach z termoobiegiem, lub 190 bez termoobiegu, w opcji góra-dół.
  6. Kiedy ciasto lekko ostygnie, przygotuj lukier. Utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny, całość ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
  7. Ciasto udekoruj plastrami cytryny, kwiatami oraz wiórkami kokosowymi.