Przepis na ten sernik dostałam od teściowej – także u niej pierwszy raz go jadłam. Tak mi zasmakował, że postanowiłam przygotować go na urodziny męża. Poza jagodami, które dodaje się do sera, jest jeszcze coś, co mnie zaskoczyło – kwaśna śmietana, która po upieczeniu smakuje jak kremówka!
PRZEPIS
Ciasto kruche:
– 250 g czekoladowych herbatników,
– 100 g masła.
Herbatniki rozdrabniamy – ja miksuję je w blenderze. Mieszamy je z roztopionym masłem. Tak przygotowaną mieszanką wykładamy dno tortownicy i wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki.
Masa serowo-jagodowa:
– 0,5 kg sera na sernik,
– 125 g cukru,
– opakowanie cukru waniliowego (8g),
-2 łyżki mąki,
– 2 jajka,
– 150 g jagód (ja dodałam mrożone).
Ser miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, mąką oraz jagodami. Kiedy składniki dobrze się połączą wbijamy pojedynczo jajka – między każdym kolejnym powinno minąć ok. 30 sekund. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód.
Ciasto pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Polewa śmietanowa:
– duży pojemnik kwaśnej śmietany,
– 2-3 łyżki cukru pudru.
Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy z cukrem. Po upieczeniu sernika polewamy go przygotowaną masą i wstawiamy jeszcze na 10-15 minut do piekarnika.
UWAGA! Sernik po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy jest już zimny wstawiamy go na kilka godzin (minimum 6) do lodówki.
Smacznego!