Sernik jagodowy

Przepis na ten sernik dostałam od teściowej – także u niej pierwszy raz go jadłam. Tak mi zasmakował, że postanowiłam przygotować go na urodziny męża. Poza jagodami, które dodaje się do sera, jest jeszcze coś, co mnie zaskoczyło – kwaśna śmietana, która po upieczeniu smakuje jak kremówka!

PRZEPIS 

Ciasto kruche:

– 250 g czekoladowych herbatników,
– 100 g masła.

Herbatniki rozdrabniamy – ja miksuję je w blenderze. Mieszamy je z roztopionym masłem. Tak przygotowaną mieszanką wykładamy dno tortownicy i wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki.

Masa serowo-jagodowa:

– 0,5 kg sera na sernik,
– 125 g cukru,
– opakowanie cukru waniliowego (8g),
-2 łyżki mąki,
– 2 jajka,
– 150 g jagód (ja dodałam mrożone).

Ser miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, mąką oraz jagodami. Kiedy składniki dobrze się połączą wbijamy pojedynczo jajka – między każdym kolejnym powinno minąć ok. 30 sekund. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód.

Ciasto pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Polewa śmietanowa:

– duży pojemnik kwaśnej śmietany,
– 2-3 łyżki cukru pudru.

Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy z cukrem. Po upieczeniu sernika polewamy go przygotowaną masą i wstawiamy jeszcze na 10-15 minut do piekarnika.

UWAGA! Sernik po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy jest już zimny wstawiamy go na kilka godzin (minimum 6) do lodówki.

Smacznego!

IMG_7668

IMG_7694