Smak tradycyjnej sałatki ziemniaczanej zna każdy. Przygotowywały ją babcie, teściowe, mamy i ciocie. Dzisiaj, kiedy coraz więcej osób przywiązuje wagę do zdrowego stylu życia, tona majonezu w sałatce ziemniaczanej zaczyna przeszkadzać. I co wtedy robimy? Sałatkę ziemniaczaną inaczej 🙂
PRZEPIS
– 10 średniej wielkości ziemniaków,
– 0,5 kg pieczarek,
– 2 średnie czerwone cebule,
– 100 g boczku lub wędzonej szynki,
– puszka kukurydzy,
– przyprawa do ziemniaków,
– sól i pieprz.
PRZYGOTOWANIE
- Ziemniaki gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie kroimy je w cienkie plasterki, układamy na posmarowanej oliwie blaszce i obficie posypujemy przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Gotowe wsypujemy do miski.
- Pieczarki oczyszczamy, nóżki wyrzucamy. Grzyby kroimy w plasterki i smażymy je na oliwie. To samo robimy z boczkiem. Gotowe wsypujemy do miski z ziemniakami.
- Cebulę kroimy w piórka – dodajmy do miski z pozostałymi składnikami. Dodajemy kukurydzę.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Tak przygotowaną sałatkę podajemy na ciepło lub na zimno. Można skropić ją oliwą lub polać sosem tzatziki.
Smacznego!