Sałatka ziemniaczana inaczej

Smak tradycyjnej sałatki ziemniaczanej zna każdy. Przygotowywały ją babcie, teściowe, mamy i ciocie. Dzisiaj, kiedy coraz więcej osób przywiązuje wagę do zdrowego stylu życia, tona majonezu w sałatce ziemniaczanej zaczyna przeszkadzać. I co wtedy robimy? Sałatkę ziemniaczaną inaczej 🙂

PRZEPIS

– 10 średniej wielkości ziemniaków,
– 0,5 kg pieczarek,
– 2 średnie czerwone cebule,
– 100 g boczku lub wędzonej szynki,
– puszka kukurydzy,
– przyprawa do ziemniaków,
– sól i pieprz.

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie kroimy je w cienkie plasterki, układamy na posmarowanej oliwie blaszce i obficie posypujemy przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Gotowe wsypujemy do miski.
  2. Pieczarki oczyszczamy, nóżki wyrzucamy. Grzyby kroimy w plasterki i smażymy je na oliwie. To samo robimy z boczkiem. Gotowe wsypujemy do miski z ziemniakami.
  3. Cebulę kroimy w piórka – dodajmy do miski z pozostałymi składnikami. Dodajemy kukurydzę.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Tak przygotowaną sałatkę podajemy na ciepło lub na zimno. Można skropić ją oliwą lub polać sosem tzatziki.

Smacznego!

IMG_7679

IMG_7681

IMG_7684