Rolada jabłkowa. Pół godziny z pieczeniem!

“Tak, będziemy za jakieś pół godziny.” Uwielbiam przyjmować gości, ale lubię się do tych odwiedzin przygotować. Zawsze staram się coś upiec, ale łatwo się mówi, kiedy goście zapowiedzą się szybciej. Gorzej, kiedy dzwonią z drogi. I choć bardzo się cieszę, szybko główkuję, co w ekspresowym tempie uda mi się upiec. Tak, u Was pewnie też goście wpadają właśnie wtedy, kiedy w domu nawet złamanej czekolady nie ma 🙂

Ale jest przepis na tę roladę! Moja mama robi ją zawsze, kiedy nie ma pomysłu na inne ciasta, a w domu nie ma też kakao – wiadomo, najszybciej i najłatwiej zrobić ciasto czekoladowe. W domu są za to niemal zawsze jabłka, mąka, jajka i cukier. I tyle zdecydowanie wystarczy, żeby zrobić pyszny deser. Kilka minut przygotowania, 20 minut pieczenia i deser jak z cukierni macie do kawy. Do tego na ciepło, a jak wiadomo, ciasto jabłkowe są wyśmienite zwłaszcza na ciepło.

Przepis jest banalnie prosty!

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 5 łyżek mąki,
  • 5 łyżek cukru,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 5 jabłek,
  • odrobina cukru i cynamonu.

Robimy biszkopt!

  1. Jajka ubijamy z cukrem na puch, ok 5 minut. Pod koniec dodajemy łyżka po łyżce mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy szpatułką.
  2. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem, równomiernie wykładamy jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach, posypujemy cukrem i cynamonem. Wylewamy na jabłka masę biszkoptową.
  3. Ciasto pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
  4. Po upieczeniu zwijamy w rulon.
  5. Gotowe!

ptr