Ekspresowe i proste przepisy to chyba mój znak rozpoznawczy. Te też są takie. Przygotujesz je w dosłownie 5 minut, później 25 minut pieczenia i masz pyszności do kawy. Zdążysz, kiedy goście przekroczą próg domu – zanim zdejmą kurtki, przywitają się, zanim kawa się zrobi – muffinki będą już dochodziły w piecu. A składniki? Zaręczam, wszystko czego potrzebujesz, masz w domu.
Proste babeczki z czekoladą
Pamiętaj, że ten przepis jest tylko bazą. Ja dodałam do niego pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę. Ty możesz zanurzyć po całej kostce czekolady w środku, dodać krem czekoladowy, owoce, budyń, orzechy a nawet granolę.
Składniki na proste babeczki z czekoladą:
- 2 szklanki mąki,
- pół szklanki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka mleka (jeśli nie masz, dodaj wodę),
- pół szklanki oleju,
- jajko.
Plus tabliczka ulubionej czekolady drobno posiekanej.
Jak wykonać proste babeczki z czekoladą?
- Sypie składniki wsyp do misy miksera, wymieszaj.
- Następnie dodaj wszystkie płynne składniki i zmieszaj do połączenia masy. Możesz też wymieszać ciasto rózgą kuchenną lub widelcem.
- Ciastem napełnij papilotki – u mnie 12 sztuk.
- Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach, opcja góra-dół.
- Gotowe!