Proste babeczki z czekoladą

Ekspresowe i proste przepisy to chyba mój znak rozpoznawczy. Te też są takie. Przygotujesz je w dosłownie 5 minut, później 25 minut pieczenia i masz pyszności do kawy. Zdążysz, kiedy goście przekroczą próg domu – zanim zdejmą kurtki, przywitają się, zanim kawa się zrobi – muffinki będą już dochodziły w piecu. A składniki? Zaręczam, wszystko czego potrzebujesz, masz w domu.

Proste babeczki z czekoladą

Pamiętaj, że ten przepis jest tylko bazą. Ja dodałam do niego pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę. Ty możesz zanurzyć po całej kostce czekolady w środku, dodać krem czekoladowy, owoce, budyń, orzechy a nawet granolę.

Składniki na proste babeczki z czekoladą:

  • 2 szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka mleka (jeśli nie masz, dodaj wodę),
  • pół szklanki oleju,
  • jajko.

Plus tabliczka ulubionej czekolady drobno posiekanej.

Jak wykonać proste babeczki z czekoladą?

  1. Sypie składniki wsyp do misy miksera, wymieszaj.
  2. Następnie dodaj wszystkie płynne składniki i zmieszaj do połączenia masy. Możesz też wymieszać ciasto rózgą kuchenną lub widelcem.
  3. Ciastem napełnij papilotki – u mnie 12 sztuk.
  4. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach, opcja góra-dół.
  5. Gotowe!