Pierogi ruskie na słodko. Z koglem-moglem. I jagodami. CUDO!

Uwielbiamy z mężem oglądać wszelkie programy kulinarne. Począwszy od “Hell’s Kitchen”, poprzez “Masterchefa”, a na “Ugotowanych” kończąc. I zawsze po obejrzeniu takiego programu… jesteśmy głodni. Pewnie Was to nie dziwi, bo my zawsze jesteśmy głodni, uwielbiamy jeść, gotować i znów jeść. I idziemy jeść drugą kolację, albo wiemy co będziemy gotować drugiego dnia na obiad. Nie inaczej było po ostatnich “Kuchennych Rewolucjach”.

Pierogi ruskie na słodko to danie, jakie ostatnio Magda Gessler robiła w jednej z restauracji, jaka brała udział w “Kuchennych Rewolucjach”. Zachwyciły mnie od razu! I drugiego dnia zrobiliśmy je na obiad. Młody się zajadał! Nic dziwnego, my też zjedliśmy ich niemało. Farsz jest delikatny, lekko słodki. Nigdy wcześniej nie jadłam TAKICH pierogów. Zawsze pierogi z owocami, były wypełnione tylko owocami… A tu takie niecodzienne połączenie! I smakuje rewelacyjnie! Do pierogów podaliśmy kisiel jagodowy oraz gęstą, kwaśną śmietanę. Czy ja już pisałam, że te pierogi są DOSKONAŁE?

Jako że takie pierogi robiłam pierwszy raz, a w programie proporcji nie podali, robiłam wszystko na oko. Przepisu na ciasto nie podaję, bo pewnie każdy z Was na ulubiony, sprawdzony.

FARSZ NA PIEROGI RUSKIE Z JAGODAMI:

  • 200 g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków,
  • 150 g twarogu dobrze zmielonego,
  • 2 duże łyżki jagód,
  • żółtko,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół łyżki cukru pudru.

Ziemniaki, twaróg i jagody mieszamy. Żółtko i cukier ucieramy mikserem na kogel-mogel, ok. 5 minut. Przelewamy do masy i delikatnie mieszamy. Z podanej porcji farszu wychodzi ok. 25 – 30 pierogów.

Podawaliśmy do nich gęstą, kwaśną śmietanę i jagodowy kisiel: 2-3 łyżki jagód + pół szklanki wody zagotować. W 1/3 szklanki wody mieszamy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (płaską!) i wlewamy do gotujących się jagód. Cały czas mieszając gotujemy kisiel kilka minut.

Jeśli zmienicie proporcje, koniecznie dajcie mi znać jak wyszło – może też poeksperymentuje! 🙂

IMG_9610

IMG_9615

IMG_9617

IMG_9620