Mieszanka na ciastka, na prezent!

Kiedy wchodzisz do domu, a tam w powietrzu unosi się zapach cynamonu, goździków i wanilii, to znak, że święta tuż-tuż. Ciasteczka się pieką! U mnie co roku jest stały zestaw ciasteczek plus jakaś nowość. Po prostu nie wyobrażam sobie świąt bez tych małych słodkości… Jeśli macie tak samo, moja dzisiejsza propozycja prezentu DIY przypadnie Wam do gustu… i smaku!

Uwielbiam zapach cynamonu. Nie tylko sypię go tonami do wypieków, ale też wykorzystuję podczas dekoracji. W tym roku dekoracje są, ale jak wiecie, z powodu remontu nie mam jeszcze gdzie ich postawić. Jesteśmy jednak na dobrej drodze i jutro mamy nadzieję remont zakończyć i w 24 godziny przygotować się do świąt. Szykują się więc święta last minute, ale co tam, ważne że razem!  Z uwagi na to, że sprzątać jeszcze nie mogę, bo meble nawet nie złożone, skupiliśmy się z młodym na dekoracjach i prezentach DIY. I tak oto narodził się pomysł na ciasteczka instant.

Elegancki słoiczek (ja kupuję w pepco), wstążeczka i gotowe. Jeszcze tylko mała karteczka z przepisem i można słoiczek podać dalej! Bardzo fajnie się prezentuje i co najważniejsze, stanowi bazę do upieczenia ciasteczek samodzielnie w domu. Obdarowana osoba zaoszczędzi czas na odmierzanie składników i w kilkanaście minut upiecze słodkie ciacha! I pomyśli o Was, kiedy będzie piła kawę w świąteczne popołudnie.

To taki drobiazg, ale jaki sympatyczny!

Podaję Wam dwie, przetestowane propozycje na ciasteczka zamknięte w słoiku:

I Ciasteczka owsiane z kokosem:

  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • łyżka mąki + łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki nasionek chia,
  • 2 łyżki jagód goji.

W słoiczku układamy od spodu:

  1. płatki owsiane,
  2. mąką i proszek do pieczenia,
  3. nasionka chia,
  4. jagody goji,
  5. wiórki kokosowe,
  6. szczypta nasionek chia i kilka jagód goji.

+ karteczka z przepisem:

Ciasteczka owsiane z kokosem

Utrzyj 150 g miękkiego masła z 80 g cukru, następnie dodaj jajko i dobrze wymieszaj. Dosyp zawartość słoiczka – połącz wszystkie składniki. Formuj ciasteczka i piecz je przez 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!

img_8350

img_8356

img_8353

img_8352

II Ciasteczka z M&M’s:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g M&M’s bez orzeszka,
  • 100 g płatków owsianych,
  • 200 g mąki pszennej.

W słoiczku układamy od spodu:

  1. mąka,
  2. czekolada pokrojona w drobną kostkę,
  3. płatki owsiane,
  4. m&m’s.

+ karteczka z przepisem:

Ciasteczka czekoladowe z M&M’s

Utrzyj 150 g miękkiego masła ze 100 g cukru, dodawaj pojedynczo 2 jajka cały czas miksując. Dosyp zawartość słoiczka – połącz wszystkie składniki. Nakładaj małą łyżeczką ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!

img_8347

img_8341

img_8340

img_8359

img_8358

img_8366img_8365

Kolekcjonuj wspomnienia.
“Notatnik Najlepszych Chwil”