Menu imprezowe – przyjęcie na 10 osób. Słodkości, mięso, sałatki i przekąski! #4

Nie przedłużając – mam dla Ciebie kolejne gotowe menu imprezowe! Uwielbiam przygotowywać przyjęcia rodzinne, dla przyjaciół, piec torty, dekorować stoły i zawsze jak najlepiej ugościć swoich bliskich! Tak, u nas jak we włoskiej rodzinie – dużo zabawy, śmiechu i pysznego jedzenia. Bo jedzenie łączy ludzi i nie ukrywajmy, jest niesamowicie przyjemne! 🙂

Nasze imprezy, z uwagi na pandemię, są w mocno okrojonym składzie – ale na szczęście, udaje się spędzić wspólnie czas. Tym razem przyjęcie dla 10 osób. Nie piekłam tym razem tortu – nie dałam rady i oddałam go w ręce cukiernika 🙂 Wyszedł genialny – muszę go teraz rozłożyć na czynniki pierwsze i spróbować upiec taki sam.


A tutaj znajdziesz przepisy na 5 szybkich i absolutnie pięknych ciast


 

 

Przyjęcie na 10 osób

SŁODKIE:

TORT

tortu nie piekłam sama, ale jeśli chcesz zachwycić gości, polecam tort bezowy z kremem chałwowym, przepis jest o TUTAJ.

CIASTKA MAŚLANE:

Składniki:
– 2 żółtka,
– 1/3 szklanki cukru,
– 80 g masła,
– szklanka mąki.

Wszystkie składniki ugniatamy, wałkujemy na cienki placek ok 2-3 mm. wycinamy ulubione kształty (klik do foremek) i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – ok 13-15 minut. Temperatura 180 stopni opcja góra-dół.

BEZY:

Składniki:
– 2 białka,
– 120 g cukru,
– łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Zawsze robie te ciastka w komplecie – nie lubię wyrzucać składników, a tutaj wykorzystuje i białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier łyżka po łyżce, powoli. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy mąkę. Bezy wyciskamy na papierze do pieczenia za pomocą tutki cukierniczej, zwykłego woreczka lub nakładamy łyżeczką. Pieczemy ok 40 minut w 140 stopniach z termoobiegiem.

 

DESKA PRZEKĄSEK

Deska sprawdza się zawsze. Nie dość, że genialnie smakuje, to jeszcze obłędnie wygląda i nie trzeba rozkładać wszystkiego na milion talerzyków. Tutaj taka propozycja na drewnianej desce.

  • jajka gotowane na twardo,
  • czarne oliwki,
  • winogrona,
  • camembert,
  • ser grana padano,
  • szaszłyki z mozarelli i pomidorków koktajlowych,
  • sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i czosnkiem,
  • winogrona,
  • precelki,
  • pistacje,
  • rucola.

SAŁATKI

Sałatka makaronowa

Składniki:
– makaron 300 g, np. kokardki,
– 4 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę,
– puszka kukurydzy,
– 30 dkg szynki pokrojonej w paski,
– majonez, sól i pieprz.

Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonezu według uznania.

Sałatka ziemniaczana:

Składniki:
– pół kilograma ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków,
– 250 g rucoli,
– pół szklanki uprażonych na patelni: słonecznika i pistacji,
– oliwa, sól, pieprz, bazylia.

Ziemniaki mieszamy z rucolą, oliwą i przyprawami. Mieszamy delikatnie rękami, najlepiej zaraz przed podaniem. Posypujemy ziarnami.

 

RYBA Z BRZOSKWINIAMI

Składniki:
– 75 dkg mintaja,
– słoik czerwonej papryki marynowanej,
– puszka brzoskwiń,
– 6 cebul,
– keczup – łagodny lub pikantny, według uznania.

  1. Filety kroimy z niewielkie kawałeczki, przyprawiamy solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju.
  2. Cebulę pokroić w plastry, zeszklić. Ostudzić.
  3. Cebulę wymieszać z pokrojoną w plastry papryką i brzoskwiniami.
  4. Keczup wymieszać z sokiem z brzoskwini.
  5. Układamy w misce warstwami: warzywa, ryba, zalewa, warzywa, ryba, zalewa.
  6. Zostawiamy na dobę w lodówce.

MIĘSA

Karczek z pieczarkami

Składniki:
– 1 kg karczku,
– przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia i oregano,
– pół kg pieczarek,
– 2 duże cebule,
– olej,
– keczup.

  1. Karczek kroimy na porcje, przyprawiamy. Wkładamy do miski, polewamy olejem, 3-4 łyżki. Krótko obsmażamy z jednej i drugiej strony na suchej patelni.
  2. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Cebulę tak samo.
  3. Układamy w naczyniu żaroodpornym:
    – keczup,
    – mięso,
    – pieczarki i cebula,
    – keczup itd.
  4. Zalewamy gorącą wodą, aż zakryje ostatnią warstwę.
  5. Pieczemy 1-1.5 godziny w 180 stopniach z termoobiegiem.

Włoska biała kiełbasa z białym winem i fasolką

Składniki:
– 1 kg białej kiełbasy, grubej lub cienkiej,
– 30 dkg boczku,
– 2 cebule,
– 4 ząbki czosnku,
– 2 puszki fasoli białej,
– 400 ml białego wina,
– sól, pieprz, tymianek i rozmaryn.

  1. To danie można robić od razu w naczyniu, które nadaje się do podgrzewania zarówno na kuchence, jak i w piekarniku. A jeśli nie, to najpierw smażymy na patelni, a potem wkładamy do naczynia żaroodpornego, koniecznie z pokrywką.
  2. Boczek kroimy w cienkie plastry. Obsmażamy na suchej patelni, aż tłuszcz się lekko wytopi. Zdejmujemy boczek z ognia i odkładamy na talerz.
  3. Na patelni lądują nacięte kiełbaski, lekko obsmażamy. Zdejmujemy z ognia i odkładamy do boczku.
  4. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę, rumienimy na patelni. Dodajemy do tego boczek i kiełbasy. Wlewamy fasolę razem z wodą, wino i przyprawiamy. Całość zagotowujemy, gotujemy ok 10 minut. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 1-2 godziny w 180 stopniach, w opcji góra-dół.

 

SMACZNEGO!

Dołącz do mnie na instagramie – codziennie mnóstwo dobrej energii
i pysznej, gorącej kawy. Ja stawiam 🙂
@kinka_karolina_wilk