Lubisz kuchnię VEGE?

Wege zawsze kojarzyło mi się źle. Wiesz dlaczego? Bo spotykałam samych fanatyków tego stylu jedzenia, życia. A ja bardzo nie lubię ludzi zerojedynkowych, którzy uważają za słuszną tylko własną prawdę, nie podejmują tematu, nie chcą zrozumieć. A dania bezmięsne bardzo lubiłam. I wciąż lubię! Choć bez mięsa nie wyobrażam sobie kuchni, dzisiaj zdecydowanie częściej niż kiedyś przygotowujemy śniadania i obiady z kuchni wegetariańskiej – nie, nic mi się nie zmieniło, mięso wciąż jemy. Za to coraz częściej korzystamy z kuchni wegetariańskiej, jako inspiracji do past warzywnych, zapiekanek i innych pyszności, żeby urozmaicić menu. W końcu mamy też wokół siebie osoby, które są wegetarianami, służą chętnie pomocą i… możemy usiąść przy jednym stole. Ja ze schabowym, ona z tofu. 

Dziś głos oddaję Karoli z bloga Modern Woman, mojej serdecznej koleżance. Karola tworzy fantastyczne przepisy, obłędnie gotuje i zwyczajnie jest moim człowiekiem, wulkanem dobrej energii. Przygotowała dla Was bardzo fajne przepisy – proste, szybkie, genialne w smaku. Śniadanie, obiad i deser w stylu wege – jak dla mnie, fajna opcja. I jaka SMACZNA!

Na śniadanie: TOFUCZNICA

Uwielbiam zaczynać dzień od ciepłej i odżywczej tofucznicy. Tofu, które wybieram najczęściej do tego dania to tofu wędzone, jak dla mnie jest najlepsze.

Do przygotowania dania potrzebujesz:

  • 1 – 2 opakowanie tofu wędzonego – ja używam jednego opakowania ale robię tofucznicę tylko na dwie osoby,
  • 1 średnią cebulkę,
  • koperek lub pietruszkę,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej,
  • olej roślinny.

Rozpoczynam od obrania i pokrojenia cebulki, w tym czasie na patelnię wlewam olej i dodaję paprykę wędzoną słodką. Następnie wrzucam cebulkę i czekam aż się zeszkli. W tym czasie do miseczki wrzucam tofu i delikatnie rozgniatam je widelcem. Kiedy cebulka jest już gotowa na patelnię wrzucam podduszone tofu, dodaję szczyptę soli oraz pieprzu. Smażę
ok. 4-5 minut a na sam koniec dodaję koperek lub pietruszkę. Takie śniadanie daję niesamowity zastrzyk energii i nastraja pozytywie na cały nadchodzący dzień .

Na obiad: FALAFELE

Aromatyczny przysmak kuchni Arabskiej, małe klopsiki, których głównym składnikiem jest ciecierzyca. PAMIĘTAJ bardzo ważne żeby w przepisie użyć namoczonej ciecierzycy, nie polecam ani gotowanej ani tej z puszki. Jeżeli chodzi o samo moczenie ciecierzycy, ja stosuję proporcję 1:3 czyli biorę 400 gram suchej ciecierzyce, dokładnie ją płuczę a następnie zalewam 1200 ml zimnej wody i dodaję pół łyżki soli, łyżkę cukru oraz pół łyżeczki octu jabłkowego. Ta zalewa podkreśla smak ciecierzycy, kiedy raz spróbujesz tak przygotowanej, nigdy już nie wrócisz do samego moczenia. Zawsze przygotowuję większą ilość i następnego dnia wykorzystuję klopsiki do tortilli albo przygotowuję smaczny lunchbox, idealny na uczelnię lub do pracy

Do przygotowania dania potrzebujesz:

  • 400 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie,
  • 3 małe cebulki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • 4 łyżki drobno posiekanej pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego,
  • ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżkę mąki ,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżeczki sosu sojowego – do smażenia cebulki,
  • olej do smażenia.

Zaczynam od poszatkowania cebulki. Dwie wrzucam na rozgrzaną patelnię i smażę dodając sos sojowy, odstawiam do ostygnięcia. Następnie na suchej patelni podsmażam ziarna kolendry, wrzucam je do moździerza, dodaję kminu i ucieram na jedną aromatyczną masę.

Do robota kuchennego wrzucam ciecierzycę, pietruszkę, koperek, podsmażoną cebulkę, świeżą posiekaną cebulkę, aromatyczne przyprawy, wyciśnięty czosnek oraz sok z cytryny. Łącze składniki w jedną masę. Na koniec próbuję jeszcze do smaku, dodaję sodę oczyszczoną oraz mąkę i zabieram się do formowania klopsików. Użyłam dzisiaj gałkownicy do lodów, żeby uzyskać równy kształt klopsików. Smażę na gorącym oleju. Kiedy zrobią się złociste i chrupiące to sygnał, że są gotowe! Można je zajadać same albo podać z sosem czosnkowym.  

Na deser: MUS CZEKOLADOWY

Pyszny i zdrowy deser, gotowy w niecałe 10 minut!

Do przygotowania dania potrzebujesz:

  • 2 duże dojrzałe avocado,
  • 2 banany,
  • 2-3 łyżki kakao,
  • 6-7 łyżek syropu klonowego,
  • borówki/maliny lub inne świeże owoce.

Do blendera wrzucam banany, avocado oraz kakao i wszystko blenduję na jednolitą masę. Kiedy wszystko jest gotowe dodaję ok. 5 łyżek syropu klonowego (wszystko według uznania, możesz spróbować i ewentualnie jeszcze dodać syropu). Następnie przelewam masę do pucharków, polewam jeszcze sosem klonowym i wkładam do lodówki na ok. 3 godziny. Kiedy deser jest gotowy dodaję do niego świeże owoce i można zajadać!!!! Pyszne, słodkie i zdrowe.

Pyszności!

Karolina Kordyaczna – autorka bloga Modern Woman oraz pysznego i kolorowego Instagrama. Pasjonatka rozwoju osobistego oraz zdrowego stylu życia. Moje motto: „W każdym momencie, jesteś inspirowany do dalszego rozwoju. Inspiracja jest wszędzie i jest wszystkim”. Na blogu zdradzam przepisy na zdrowe i szczęśliwe życie. Dzielę się wiedzą i doświadczeniem na temat diety wegetariańskiej i podaje tylko sprawdzone przepisy na VEGE PYSZNOŚCI. „Zmień swoje żywienie, a zmienisz nastawienie” – dobre zdrowie, pozytywne nastawienie i życiowa energia biorą się bezpośrednio z tego, czym karmisz swój organizm. Dokonuj świadomych wyborów. JEDZ TO, CO NAJLEPSZE! ?

Hej, pobierz DARMOWY ebook kanapkowy!

TUTAJ

Ponad 20 przepisów na pyszne śniadania, lunch, w trasę i do szkoły!