Sztuką jest zrobić piersi z kurczaka w taki sposobów, żeby nie były suche. Dlatego kiedy przygotowuję to mięso na imprezę, staram się upiec je albo w worku, albo w sosie. Tym razem dusiłam je w pomidorach.
PRZEPIS:
– 6 pojedynczych piersi z kurczaka,
– litrowy słoik zagotowanych, domowych pomidorków koktajlowych lub dwie puszki pomidorów krojonych + szklanka wody.
– cebula,
– 4 ząbki czosnku,
– duża łyżka czerwonej słodkiej papryki,
– oliwa,
– bazylia, oregano, pierz i sól.
PRZYGOTOWANIE
- Piersi z kurczaka kroimy na pół wzdłuż. Doprawiamy je solą i pieprzem. Obsmażamy po 2-3 minuty z każdej strony na patelni grillowej.
- W osobnej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej poszatkowaną cebulę oraz drobno pokrojony czosnek.
- Dodajemy słodką paprykę oraz po dużej łyżce bazylii i oregano.
- Pomidory dobrze miksujemy i wlewamy na patelnię. Dolewamy wodę. Całość gotujemy ok. 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
- Do dużego naczynia żaroodpornego wlewamy 1/3 sosu, układamy kurczaki, wlewamy sos, układamy resztę kurczaków i zalewamy całość resztą sosu. Sos powinien zakrywać kurczaki – jeśli jest go za mało można dodać szklankę gorącej wody.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Naczynie żaroodporne przykrywamy. Danie pieczemy ok. 1,5 godziny. Można krócej, ale po tym czasie kurczak będzie kruchy i soczysty.
Smacznego!