Kurczak w sosie pomidorowym

Sztuką jest zrobić piersi z kurczaka w taki sposobów, żeby nie były suche. Dlatego kiedy przygotowuję to mięso na imprezę, staram się upiec je albo w worku, albo w sosie. Tym razem dusiłam je w pomidorach. 

PRZEPIS:

6 pojedynczych piersi z kurczaka,
– litrowy słoik zagotowanych, domowych pomidorków koktajlowych lub dwie puszki pomidorów krojonych + szklanka wody.
– cebula,
– 4 ząbki czosnku,
– duża łyżka czerwonej słodkiej papryki,
– oliwa,
– bazylia, oregano, pierz i sól.

PRZYGOTOWANIE

  1. Piersi z kurczaka kroimy na pół wzdłuż. Doprawiamy je solą i pieprzem. Obsmażamy po 2-3 minuty z każdej strony na patelni grillowej.
  2. W osobnej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej poszatkowaną cebulę oraz drobno pokrojony czosnek.
  3. Dodajemy słodką paprykę oraz po dużej łyżce bazylii i oregano.
  4. Pomidory dobrze miksujemy i wlewamy na patelnię. Dolewamy wodę. Całość gotujemy ok. 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Do dużego naczynia żaroodpornego wlewamy 1/3 sosu, układamy kurczaki, wlewamy sos, układamy resztę kurczaków i zalewamy całość resztą sosu. Sos powinien zakrywać kurczaki – jeśli jest go za mało można dodać szklankę gorącej wody.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Naczynie żaroodporne przykrywamy. Danie pieczemy ok. 1,5 godziny. Można krócej, ale po tym czasie kurczak będzie kruchy i soczysty.

Smacznego!

IMG_7699

IMG_7701