Walentynki tuż-tuż. Jeśli szukacie pomysłu na pyszne i ładne ciasteczka – oto i on. Ciastka są kruche – w zeszycie mojej mamy nazywają się Śnieżki, bo z ciastka robi się kuleczkę i lekko przyciska ją widelcem, a na końcu dekoruje białą czekoladą. Ja zrobiłam z nich serca – i ta wersja bardziej mi się podoba.
SKŁADNIKI:
- 25 dkg masła,
- 10 dkg cukru pudru,
- 25 dkg mąki ziemniaczanej,
- 10 dkg mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru waniliowego.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy je na gruby placek ok 4-5 mm i wyciskamy ciasteczka. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem lub w 200 bez termoobiegu do zarumienienia – ok. 15 minut.
DEKORACJA:
- gorzka czekolada 100 g,
- 50 g masła,
- wiórki kokosowe lub chipsy kokosowe.
Tabliczkę gorzkiej czekolady topimy z 50 g masła. Połowę ciastka smarujemy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi lub chipsami kokosowymi.
Smacznego!