Kruche ciasteczka walentynkowe

Walentynki tuż-tuż. Jeśli szukacie pomysłu na pyszne i ładne ciasteczka – oto i on. Ciastka są kruche – w zeszycie mojej mamy nazywają się Śnieżki, bo z ciastka robi się kuleczkę i lekko przyciska ją widelcem, a na końcu dekoruje białą czekoladą. Ja zrobiłam z nich serca – i ta wersja bardziej mi się podoba.

SKŁADNIKI:

  • 25 dkg masła,
  • 10 dkg cukru pudru,
  • 25 dkg mąki ziemniaczanej,
  • 10 dkg mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru waniliowego.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy je na gruby placek ok 4-5 mm i wyciskamy ciasteczka. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem lub w 200 bez termoobiegu do zarumienienia – ok. 15 minut.

DEKORACJA:

  • gorzka czekolada 100 g,
  • 50 g masła,
  • wiórki kokosowe lub chipsy kokosowe.

Tabliczkę gorzkiej czekolady topimy z 50 g masła. Połowę ciastka smarujemy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi lub chipsami kokosowymi.

Smacznego!

IMG_8857

IMG_8856

IMG_8855