Kruche ciasteczka, mniami!

Czy da się lepiej przywitać wiosnę, niż pyszną, mrożoną kawą i lodami z czekoladą? Choć patrząc na śnieg za oknem, mam wrażenie, że powitam wiosnę kubkiem gorącej herbaty i kruchymi ciasteczkami. Cóż, taki klimat 🙂

Przepis na te ciasteczka jest w naszej rodzinie od lat. Ciasto jest tak elastyczne, że świetnie sprawdza się do przeciskania przez maszynkę do ciasteczek. Ale jeśli nie macie takiego ustrojstwa, to możecie tak jak ja tym razem, wycisnąć kształty foremkami. Ciastka są bardzo kruche, mają mocno maślany smak i genialnie sprawdzają się z każdego rodzaju polewami i posypkami – lukier, czekolada, orzechy i te niezdrowe, ale pyszne kolorowe cukiereczki. Wypróbujcie, bo coś mi się zdaje, że Pierwszy Dzień Wiosny spędzimy z kubkiem herbaty 🙂

IMG_0464

SKŁADNIKI:

– 25 dkg masła,
– 20 dkg cukru,
– 3 żółtka,
– 500 g mąki,
– 2 duże łyżki wody,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

WYKONANIE:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.

2. Wałkujemy na placek grubości ok. 3 mm i wyciskamy ulubione kształty.

3. Ciasteczka można posmarować rozkłóconym żółtkiem.

4. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

IMG_0468

IMG_0467IMG_0464

IMG_0474