Kruche ciasteczka, dwukolorowe serducha!

U nas w domu idealnie sprawdza się „przez żołądek do serca”. Niektórzy co nie dopowiedzą, to „dowyglądają”. A ja co nie dopowiem, to „dogotuję” 🙂 Ciasteczka, jakie dzisiaj dla Was przygotowałam, są fenomenalne – kruche, delikatne, o smaku kakao i wanilii. Świetnie sprawdzą się, jako prezent dla bliskich – wystarczy przewiązać je wstążką i gotowe!

Przygotowanie zajmuje 10 minut. Pieczeniu drugie 10. To wszystko – wyglądają bajecznie i tak też smakują. Ja pakuje nasze ciacha do słoika i zabieramy ze sobą na wycieczkę walentynkową 🙂 W drodze, do kawy, będą jak znalazł!

Składniki:

  • 150 g mąki,
  • 80 g masła, miękkiego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia, płaska,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • jajko,
  • 1/3 szklanki cukru
  • +  łyżka kakao.

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki oprócz kakao zagniatamy.
  • Ciasto dzielimy na 2 części.
  • Do jednej części dodajemy kakao, zagniatamy.
  • Ciasto wałkujemy na placek grubości ok 2-3 mm, wycinamy serca, a w nich mniejsze serca.
  • Wyjmujemy środki w zamieniamy je – aby w czarnych był biały i odwrotnie.
  • Ciastka pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach.