Kruche baranki

Utarło się, że ciasteczka piecze się na Boże Narodzenie. Ale skoro święta Wielkiej Nocy są ważniejsze, dlaczego by i przez te kilka dni nie raczyć sie kruchymi pysznościami do kawy. Mój syn średnio przepada za mazurkami, więc kruche ciasteczka będą idealne! Przepis, jaki Wam tutaj proponuję nie zawiera masła! Wykroiłam z niego baranki, posypałam cukrem pudrem i obwiązałam wstążeczką. Pomyślicie, że to wersja dla leniwych, ale nie – lubię prostotą. No dobra, może trochę z lenistwa!

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1/3 szklani oleju rzepakowe lub kokosowego.

WYKONANIE:

  • mieszamy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto.
  • cienko je rozwałkowujemy, wyciskamy ulubione kształty i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • pieczemy ok. 13 minut w 200 stopniach.

GOTOWE!

 

cof

 

cof