Dwukolorowy placek z owocami. Pod chmurką

Lubię to ciasto. Pasują do niego wszystkie owoce. Mi najlepiej odpowiada z jagodami lub malinami. Jest delikatne, lekko kwaskowate i… mało słodkie, dlatego idealnie nadaje się do słodkiej kawy lub czekolady na gorąco.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 150 mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • duża łyżka kakao,
  • 3 żółtka.

Z podanych składników (oprócz kakao) zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części: mniejszą i większą. Do większej dodajemy kakao i zagniatamy. Ciasta wkładamy do woreczków foliowych i chłodzimy w zamrażalniku przez godzinę.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciemne ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko dociskamy. Ciasto pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy i lekko chłodzimy.

CHMURKA WANILIOWA

  • 3 białka,
  • 100 g cukru + opakowanie cukru waniliowego,
  • 50 g rozpuszczonego, zimnego masła,
  • opakowanie budyniu waniliowego + łyżka mąki ziemniaczanej.

Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Zmniejszamy obroty miksera i porcjami dodajemy masło i budyń wymieszany z mąką.

Masę wylewamy na ciasto. Układamy dowolne owoce, mogą być zamrożone – ok. 250 lub 300 g. Na górę ścieramy białe ciasto. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 35 minut.

Smacznego!

IMG_2255

IMG_2261

IMG_2260

IMG_2259