Lubię to ciasto. Pasują do niego wszystkie owoce. Mi najlepiej odpowiada z jagodami lub malinami. Jest delikatne, lekko kwaskowate i… mało słodkie, dlatego idealnie nadaje się do słodkiej kawy lub czekolady na gorąco.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 150 mąki pszennej,
- 125 g masła,
- 4 łyżki cukru pudru,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- duża łyżka kakao,
- 3 żółtka.
Z podanych składników (oprócz kakao) zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części: mniejszą i większą. Do większej dodajemy kakao i zagniatamy. Ciasta wkładamy do woreczków foliowych i chłodzimy w zamrażalniku przez godzinę.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciemne ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko dociskamy. Ciasto pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy i lekko chłodzimy.
CHMURKA WANILIOWA
- 3 białka,
- 100 g cukru + opakowanie cukru waniliowego,
- 50 g rozpuszczonego, zimnego masła,
- opakowanie budyniu waniliowego + łyżka mąki ziemniaczanej.
Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Zmniejszamy obroty miksera i porcjami dodajemy masło i budyń wymieszany z mąką.
Masę wylewamy na ciasto. Układamy dowolne owoce, mogą być zamrożone – ok. 250 lub 300 g. Na górę ścieramy białe ciasto. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 35 minut.
Smacznego!