Dieta wątrobowa. Desery i podwieczorki

Dieta wątrobowa to nie tylko wyrzeczenia. Bo… można tutaj też zjeść coś słodkiego! I choć cukier bardzo ograniczam, to czasem ochota na słodkie też jest. I można sobie poradzić całkiem nieźle. Co więcej, te przepisy są idealne na diecie wątrobowej, ale i do wprowadzenia do codziennego menu. Bo są szybkie, proste i kto by się spodziewał – przepyszne!!

Budyń z kaszy i owoców

Pokochałam! Klasycznego budyniu nie lubię, ten – jest idealny! Do garnka wlewam wodę, żeby zakryć dno. Dodaję rozdrobnione owoce: banan plus nektarynka lub banan i pół szklanki jagód/malin/jeżyn. Kiedy owoce się lekko rozgotują, dolewam szklankę wody – zagotowuję. Dodaję 2,5 łyżki kaszy manny. Gotuję 3 minut cały czas mieszając. Można dosłodzić miodem.

Ryż z jabłkami

Klasyczny… no powiedzmy. Ryż gotuję na mleku i wodzie. Jabłka ścieram na tarce o małych oczach, doprawiam cynamonem. W naczyniu żaroodpornym przekładam – ryż, jabłka, ryż, jabłka, ryż. Piekę ok 15 minut w 180 stopniach. Można jeść z jogurtem naturalnym.

Sok owocowo-warzywny

Sok z wyciskarki robię kilka razy w tygodniu – wszystkie owoce, na jakie mam ochotę, do tego marchewka, natka pietruszki i spirulina.

Sucharki z dżemem

Przekąska na szybko – sucharek bez cukru z dobrej jakości dżemem o niskiej zawartości cukru.

Owoce z jogurtem

Jogurt naturalny z dodatkiem dozwolonych owoców – jagody, maliny, brzoskwinie itp.

Mus owocowy z kleikiem ryżowym

Kleik ryżowy, jak dla dzieci – ja kupuje z działu dziecięcego. Przygotowany na szybko, na mleku lub wodzie. Do tego mus owocowy z działu dziecięcego, dobrej jakości. To takie danie na szybko, kiedy nie ma czasu.

Ciastka owsiane

Najszybsze i najprostsze. Rozgniatamy dojrzałego banana, dodajemy tyle płatków owsianych ile wchłonie banan. Formujemy ciasteczka, pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Banany na ciepło

Banany obieramy, kroimy na pół wzdłuż. Układamy je na blaszce, posypujemy lekko cynamonem, ewentualnie trochę miodu. Pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach.

Pieczone jabłko z dżemem

Z jabłka ścinamy daszek, wydrążamy 1/3 środka, dodajemy łyżkę dżemu. Pieczemy ok 10-15 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Kisiel domowy z owocami

Najprostszy deser. Owoce, najlepiej jagody, jeżyny lub maliny (szklanka) zalewamy szklanką lub dwoma wody, w zależności ile chcemy deseru. Kiedy całość się zagotuje, zaprawiamy 1-2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej (mąkę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody, dodajemy do gotujących się owoców, ciągle mieszając gotujemy jeszcze z minutę, dwie). Można dosłodzić miodem.

Pycha!!!