Też używasz TEGO do deserów? Zastanów się przed zakupem!

Co warto wiedzieć o półproduktach?

Syrop glukozowo-fruktozowy, polepszacze smaku, masa jajowa, substancje utrzymujące wilgotność, tłuszcze palmowe – to substancje, które znajdują się w półproduktach, których używamy do deserów. Takie słodkie zapychacze. Sprawdź, czy ich używasz.

Są słodkie, gwarantują udany deser i pięknie wyglądają – półprodukty stosowane do pieczenia i dekorowania deserów. Samej zdarzało mi się je kupować, a kolorowe cukiereczki do dzisiaj goszczą na mojej półce. Zdarzyło mi się nawet kupić gotowy blat biszkoptowy. Piszę zdarzyło, bo od kiedy baczniej przyglądam się składkom produktów, już bym tego nie zrobiła.

NA KTÓRE PÓŁPRODUKTY TRZEBA UWAŻAĆ?

Blat biszkoptowy
Bez biszkoptu upieczenie tortu jest niemożliwe. A upieczenie domowego wcale nie jest takie skomplikowane i zazwyczaj razem z pieczeniem zajmuje ok. 30 minut. Domowy biszkopt składa się z jajek, mąki pszennej i cukru.
Co znajdziemy w gotowym blacie biszkoptowym? Mąke, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, jaja, wodę, substancje utrzymujące wilgotność: sorbitol, glicerol, olej rzepakowy, substancje spulchniające, estry kwasów tłuszczowych, emulgator kwasowości, sól.

Ciasto francuskie
I to mój największy grzech, bo nigdy nie zrobiłam ciasta francuskiego sama. Ale na szczęście można znaleźć takie, które mają naprawdę dobry skład i znikomą ilość chemii. Są to przeważnie ciasta mrożone, za które zapłacimy ok. 25 zł za kg. W domowym znajduje się mąka, woda, ocet, sól i masło.
Co znajdziemy w popularnym gotowym cieście? Mąka pszenna, woda, tłuszcz palmowy, olej rzepakowy, emulgatory, regulator kwasowości, aromat, barwnik, masa jajowa, polepszacz do pieczywa i wiele innych dziwnych rzeczy.

Gotowe polewy
Pięknie zdobią ciasta. Aby ciasto wyglądało obłędnie, najłatwiej kupić gotową – będzie lśniąca i świetnie się rozsmaruje. W domowej polewie znajdziemy kakao, cukier puder, masło i wodę.
Co znajdziemy w gotowej polewie czekoladowej?
Cukier, utwardzony tłuszcz palmowy, proszek kakaowy, miazga kakaowa, lecytyna sojowa, aromaty.

Bita śmietana
Nie ma bez niej deseru, lodów i rurek z kremem. Nadaje się doskonale do tarty, kruchego ciasta oraz pieczonych jabłek. Przygotowanie jej wydaje się banalnie proste – ubijamy mikserem kremówkę 36 proc, dodajemy cukier puder i wszystko. Gotowe. Po co więc kupujemy taką w proszku?
Co znajdziemy w gotowej bitej śmietanie?
Przyznaję od razu – to było dla mnie największe zaskoczenie! Zamiast jednego składnika w postaci kremówki mamy tutaj cały przegląd dodatków. To zaczynamy – cukier, syrop glukozowy, oleje roślinne w tym palmowy, skrobia modyfikowana, maltodekstryna, glukoza,  E 471, E 472a, E 472e, śmietanka w proszku 2 proc (!), białka mleka i aromaty. Uff!

Kolorowe cukiereczki
Posypka do ciasteczek to obowiązkowy element świąt. I stosowana od czasu do czasu nie jest taka zła, ale często… nie bardzo. Lepiej ciasto i tort udekorować czekoladą, bakaliami i owocami. Będzie zdrowiej, uwierzcie mi.
Co znajdziemy w gotowych kolorowych posypkach?
Cukier, skrobia, syrop glukozowy, koncentraty, barwniki, olej kokosowy roślinny, substancje glazurujące. Nie jest tak źle?

Krem do tortu
Bez dobrego kremu nie ma tortu. Przepisów na masy jest mnóstwo. Najprostszy to utrzeć miękkie masło z wystudzonym budyniem.
Co znajdziemy w gotowym kremie w proszku?
Preparat tłuszczowo-białkowy, syrop glukozowy, tłuszcz palmowy, białka mleka, emulgatory, skrobia modyfikowana, cukier, barwniki, aromaty i żelatyna wieprzowa.

Kiedy kupujecie półprodukty – czytajcie skład i wybierajcie je świadomie.