Chlebek bananowy. Przygotujesz go w 5 minut, bez miksera!

Chlebek bananowy doskonale nadaje się zarówno do popołudniowej kawy, jak i porannej. Banany i czekolada dają mnóstwo energii, co pozwala świetnie rozpocząć dzień. Jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 5 minut. Wszystkie składniki mieszamy widelcem lub rózgą kuchenną. Później 50 minut pieczenia i gotowe! Polecam! Bardzo polecam 🙂

Przepis na chlebek bananowy pochodzi ze strony Moje Wypieki. Zachęcam tam zajrzeć, zwłaszcza przed świętami. Pani Dorota cudownie piecze. Często korzystam z jej przepisów. W przepisie zmieniłam dwie rzeczy – dodałam czekoladę i cukier waniliowy zamiast wanilii.

PRZEPIS:

  • 3 dojrzałe banany,
  • 75 g roztopionego masła,
  • 3/4 szklanki cukru, najlepiej drobnego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 8 kostek czekolady mlecznej lub gorzkiej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej.

WYKONANIE:

  1. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Dolewamy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Dosypujemy cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Na końcu dodajemy rozkłócone jajko i całość dobrze mieszamy.
  2. Mąkę i sodę oczyszczoną przesiewamy i dodajemy do ciasta. Mieszamy.
  3. Czekoladę kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do ciasta, mieszamy.
  4. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 50 minut.
  5. Po wyjęcia ciasta z piekarnika studzimy go w formie.

Smacznego!

chlebek bananowy

chlebek bananowy

chlebek bananowy