Chlebek bananowy doskonale nadaje się zarówno do popołudniowej kawy, jak i porannej. Banany i czekolada dają mnóstwo energii, co pozwala świetnie rozpocząć dzień. Jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 5 minut. Wszystkie składniki mieszamy widelcem lub rózgą kuchenną. Później 50 minut pieczenia i gotowe! Polecam! Bardzo polecam 🙂
Przepis na chlebek bananowy pochodzi ze strony Moje Wypieki. Zachęcam tam zajrzeć, zwłaszcza przed świętami. Pani Dorota cudownie piecze. Często korzystam z jej przepisów. W przepisie zmieniłam dwie rzeczy – dodałam czekoladę i cukier waniliowy zamiast wanilii.
PRZEPIS:
- 3 dojrzałe banany,
- 75 g roztopionego masła,
- 3/4 szklanki cukru, najlepiej drobnego,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 8 kostek czekolady mlecznej lub gorzkiej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 1,5 szklanki mąki pszennej.
WYKONANIE:
- Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Dolewamy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Dosypujemy cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Na końcu dodajemy rozkłócone jajko i całość dobrze mieszamy.
- Mąkę i sodę oczyszczoną przesiewamy i dodajemy do ciasta. Mieszamy.
- Czekoladę kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do ciasta, mieszamy.
- Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 50 minut.
- Po wyjęcia ciasta z piekarnika studzimy go w formie.
Smacznego!