Burgery. I wszystko w temacie

Wołowina, chrupiąca bułka, sałata i grillowana cebulka – tak smakuje porządny, dobry burger. Lubimy je do tego stopnia, że przyrządzamy je w domu na obiad, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. Oczywiście burgery zjada też Kacperek. W końcu w domu można wyczarować zdrowego fast food’a, do czego Was zachęcam.

Mistrzem robienia burgerów jest zdecydowanie mój brat. W tym roku dostał pod choinkę przewodnik po burgerach i obiecał, że jak tylko obroni inżyniera, wyprawi nam amerykańską ucztę 🙂 Burger, którego Wam dziś polecam także jest jego autorstwa. Zrobiłam do tego pieczone ziemniaki i lekką sałatkę. Wyszło fantastycznie! Zrobienie wszystkiego zajmuje ok 1,5 godziny. Jeśli ograniczycie się do samych burgerów – wyrobicie się w 20 minut.

BURGERY (6 sztuk):

  • 500 g mięsa mielonego wołowego,
  • przyprawy – wedle uznania, sól, pieprz, papryka, przyprawa do kebaba, mięsa mielonego czy co tam lubicie,
  • 6 kajzerek,
  • duży pomidor malinowy,
  • 1-2 duże cebule,
  • sałata lodowa,
  • ser żółty np. Hochland w plasterkach,
  • majonez,
  • olej.

Mięso mielone mieszamy z przyprawami i kilkoma łyżkami zimnej wody. Formujemy z niego 6 płaskich kotletów, większych niż średnica bułki (podczas smażenia skurczą się). Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem i smażymy kolejno kotlety – długość zależy od stopnia wysmażenia, jaki chcecie osiągnąć. My lubimy dobrze wysmażone, dlatego smażymy ok 4 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia dorzucamy na patelnię cebulę pokrojoną w krążki.

Bułki kroimy na pół, wkładamy je do piekarnika lub opiekacza, aby lekko zrumieniły się. Na spód kładziemy ser – kiedy zacznie się topić wyjmujemy bułki. Na serze układamy mięso, cebulę, pomidora, sałatę i majonez.

Przygotowałam także alternatywnego burgera – usmażyłam niewielkie sznycle z indyka panierowane w jajku i bułce tartej.

img_8528

img_8523

ZIEMNIAKI PIECZONE:

Ziemniaki obieramy, kroimy w łódki. Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wsypujemy ziemniaki, doprawiamy wedle smaku, kropimy oliwą i mieszamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok godziny.

img_8535

LEKKA SAŁATKA:

  • mix sałat 200 g,
  • pół słoiczka oliwek przekrojonych na pół,
  • pół opakowania mini mozarelli przekrojonych na pół,
  • mała żółta papryka pokrojona w kostkę,
  • 8 suszonych pomidorów pokrojonych na małe części,
  • pestki dyni lub słonecznika,
  • świeża bazylia,
  • oliwa.

Wszystkie składniki mieszamy. Sałatkę dekorujemy pestkami, listkami bazylii i kropimy oliwą.

img_8531

Obiad w wersji fast, przygotowany w rytmie slow 🙂 Smacznego!