Babka ziemniaczana – to będzie hit tych świąt!

Na babkę ziemniaczaną mam smaka w każde święta! I aż wstyd się przyznać, ale chyba nigdy jej nie zrobiłam. Pamiętam doskonale smak takiego wytrwanego ciasta z surowych, tartych ziemniaków. Przygotowywała je babcia mojej kuzynki i nazywała mazurem, jadło się to z kwaśną, domową śmietaną. I taką babkę czasem przygotowuje. Ale od dawna chodzi za mną taka wielkanocna, z gotowanych ziemniaków. I kilka dni temu ją zrobiłam! Genialnie smakuje z chrzanem i wędzoną szynką. Pyszności!

PRZEPIS:

  • 80 dkg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków,
  • 3 jajka,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • duża cebula drobno posiekana oraz kilka ząbków czosnku – przysmażone na oleju rzepakowym,
  • sól, pieprz, majeranek.

WYKONANIE:

  • Wystudzone ziemniaki mieszamy z mąką, cebulką i czosnkiem oraz przyprawami, dodajemy żółtka. DObrze mieszamy.
  • Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą ziemniaczaną.
  • Pieczemy ok godziny w 180 stopniach.

IMG_3004