Na babkę ziemniaczaną mam smaka w każde święta! I aż wstyd się przyznać, ale chyba nigdy jej nie zrobiłam. Pamiętam doskonale smak takiego wytrwanego ciasta z surowych, tartych ziemniaków. Przygotowywała je babcia mojej kuzynki i nazywała mazurem, jadło się to z kwaśną, domową śmietaną. I taką babkę czasem przygotowuje. Ale od dawna chodzi za mną taka wielkanocna, z gotowanych ziemniaków. I kilka dni temu ją zrobiłam! Genialnie smakuje z chrzanem i wędzoną szynką. Pyszności!
PRZEPIS:
- 80 dkg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków,
- 3 jajka,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- duża cebula drobno posiekana oraz kilka ząbków czosnku – przysmażone na oleju rzepakowym,
- sól, pieprz, majeranek.
WYKONANIE:
- Wystudzone ziemniaki mieszamy z mąką, cebulką i czosnkiem oraz przyprawami, dodajemy żółtka. DObrze mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą ziemniaczaną.
- Pieczemy ok godziny w 180 stopniach.