Follow us

  • facebook
  • instagram
  • shopping-cart
  • youtube

teret

  • HOME
  • Pierwszy raz?
  • Poznajmy się
  • Kontakt/Współpraca
Kinka

Jestem Karolina i piszę #notatkizżycia

MENU
  • Notatki z życia
    • Notatki z budowy
  • We dwoje
  • Notatki z kuchni
    • słodkie
    • słone
    • dla dzieci
    • gotowe menu
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • WALENTYNKI
    • Comfort Food Story
  • Rodzinnie notatki
    • Z notatnika młodej mamy
  • Notatki beauty
  • Zdrowotne notatki
    • Rak tarczycy
    • Choroby tarczycy
  • Notatki z podróży
    • Gdzie na randkę?
    • Rodzinne wyjazdy
  • Tutaj zamówisz kolekcję #szczęściejestproste
  • Notatki z życia
    • Notatki z budowy
  • We dwoje
  • Notatki z kuchni
    • słodkie
    • słone
    • dla dzieci
    • gotowe menu
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • WALENTYNKI
    • Comfort Food Story
  • Rodzinnie notatki
    • Z notatnika młodej mamy
  • Notatki beauty
  • Zdrowotne notatki
    • Rak tarczycy
    • Choroby tarczycy
  • Notatki z podróży
    • Gdzie na randkę?
    • Rodzinne wyjazdy
  • Tutaj zamówisz kolekcję #szczęściejestproste
  • Notatki z życia
    • Notatki z budowy
  • We dwoje
  • Notatki z kuchni
    • słodkie
    • słone
    • dla dzieci
    • gotowe menu
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • WALENTYNKI
    • Comfort Food Story
  • Rodzinnie notatki
    • Z notatnika młodej mamy
  • Notatki beauty
  • Zdrowotne notatki
    • Rak tarczycy
    • Choroby tarczycy
  • Notatki z podróży
    • Gdzie na randkę?
    • Rodzinne wyjazdy
  • Tutaj zamówisz kolekcję #szczęściejestproste

IMG_5581

Written by Karolina Wilk Published on 11 lipca 2024 in

Tweet Share Pin It Print

Karolina Wilk

o autorce

Karolina Wilk

Szczęśliwa kobieta, spełniona żona, kochająca mama. Uwielbiam czarną kawę, romantyczne historie i ponad wszystko cenię sobie relacje międzyludzkie. Autorka "30 notatek z życia" i propagatorka hasła #szczęściejestproste.

Moja Książka

Mój sklep

Zapisz się na newsletter

*Zapisując się na ten newsletter, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych oraz na to, że Kinka Karolina Wilk będzie Ci wysyłała wiadomości handlowe oraz cykliczne maile o nowościach oraz informacje o produktach i usługach. Zgodę oraz chęć otrzymywania maili możesz w każdej chwili wycofać - szczegóły znajdziesz w mojej Polityce Prywatności.

Dziękuję!

Jeszcze tylko sprawdź maila i kliknij potwierdzenie :)

.

Darmowe ebooki

Gotowanie w TV

Motywacja na dzień dobry, humor i dużo kawy – dołącz do mnie na Instagramie!

Chyba powoli zaczynam czuć jesień. Ale nie tylko Chyba powoli zaczynam czuć jesień. Ale nie tylko tak, że widzę ją za oknem. Bo czuję ją tak, jak wtedy, kiedy 9 lat temu napisałam pierwszy tekst na bloga… 🤎 chciałabym napisać „ekscytacja”, ale bardziej pasuje tu słowo „spokój”.Dużo decyzji za mną i choć niektórych się bałam, to poszłam za 🤎 w myśl zasady „bój się i działaj”. Podobno porządki są przygotowaniem na nowe i niech tak będzie :)Jestem gotowa 🤎
——-
#jesien #jesienwdomu #zycienawsi #villagefood #szczesciejestproste #wnetrza #domzantresola #domek
Przypominam przepis na CZEKO-POWIDŁA🍫Uwielb Przypominam przepis na CZEKO-POWIDŁA🍫Uwielbiam ten przepis - moja mama zawsze robiła te powidła, a teraz robię je ja. Są doskonałe na kanapki, ale i do ciasta!🍊Składniki:
- 1 kg śliwek
- 200 g cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao🍊Wykonanie:
Śliwki obierz, wyczyść z pestek, a następnie smaż na suchej patelni, aż zmiękną - minimum 30 minut.
Dodaj cukier i dalej smaż (często mieszając), aż masa zgęstnieje.
Na koniec dodaj kakao, dobrze wymieszaj i zagotuj. Wlewaj wrzące powidła do wyparzonych słoiczków, zakręć i odwróć pokrywką do dołu na 5 minut.Oczywiście, jeśli się spieszycie i zależy Wam na czasie,  spokojnie możecie dodać naturalne substancje żelujące typu 3:1 i wychodzi świetnie 😀Oczywiście każdy słoiczek warto oznaczyć, żeby później nie zgadywać, co jest w środku! Ja użyłam fotonaklejek. Zrobiłam je w fotokiosku CEWE, od razu, na miejscu. Możesz też zaprojektować fotonaklejki w domu i zamówić online! Pamiętaj, by użyć kodu KINKA10, który obniży Twoje zamówienie o 10%.🛒Lubicie śliwki? 😍🤎———
[Wspolpraca ambasadorska z CEWE]#cewepolska #przetwory #twojaradośćwnajlepszymujęciu #cewe #ambasadorkacewe #rodzina #przepisnapowidła #czekosliwka #jesienneprzetwory #powidłazczekolada #czekoladowepowidłaśliwkowe #kolekcjonujmomenty #jesieniara
Dziękuję @stodolaponaszymu.pl za zaproszenie - w Dziękuję @stodolaponaszymu.pl za zaproszenie - wspaniale było być częścią Waszego pierwszego dnia otwartego!Uwielbiam ludzi z pasja, kocham lokalne inicjatywy i zawsze wspieram je całym sercem! I taka jest właśnie stodoła - niesamowity, sielski plener fotograficzny! Stodola, garderoba ze strojami, pola tematyczne np. Słonecznikowe czy lawendowe. I to wszystko w opolskim 😍@schwinge.danuta gratuluje stworzenia tak pięknej, sielskiej przestrzeni! Ogromne gratulacje! Trzymam mocno kciuki za rozwój tego miejsca - ma ogromny potencjał!Zapiszcie sobie @stodolaponaszymu.pl - słyszałam, że wystrój świąteczny ma być równie klimatyczny, co obecny jesienny.A Tobie @kowalczykowa_ewa dziękuję za piękną i ciepła rozmowę o życiu 🤎Te wszystkie bajkowe zdjęcia wykonała moja najulubieńsza, zdolna fotografka, która dobrze znacie, bo pracujemy razem od lat - @mlynarkaa 📸Ps. Jeśli macie w planach takie zdjęcia, śmiało do niej piszcie :)#plenerfotograficzny #sesjarodzinna #zdjeciaopolskie #pleneropolskie #wiejskiplener #zdjecianawsi #wiejskiplener #sielskiezdjecia
Uwielbiam te cynamonki! Tym razem do nadzienia dod Uwielbiam te cynamonki! Tym razem do nadzienia dodałam serek śmietanowy i magiczny składnik, czyli wanilię burbońską od @helpa.czarymamy - daje nieziemski smak i zapach bułeczkom 🤎Ciasto, to drożdżowe topione z przepisu, który jest w mojej rodzinie od lat - wiem, że w Waszych rodzinach też jest, ale pod inną nazwą 😀 najważniejsze, że zgadzamy się w tym, że ciasto wychodzi przepyszne, lekkie i wilgotne! Kto nie zna, zapisuje!1. W misce wyrabiamy luźne ciasto - 320 g mąki pszennej, 2 jajka, 2 łyżeczki cukru, 50 g drożdży świeżych, 125 ml ciepłego mleka, 125 g roztopionego masła.2. Jak ciasto będzie luźną kulą, wtedy wlewamy do miski zimną wodę aby zakryła ciasto. Czekamy jakieś 10-15 minut aż ciasto wypłynie na powierzchnie.3. Odlewamy całą wodę.4. Do ciasta dodajemy 160 g mąki pszennej i 80 g cukru. Wyrabiamy ok 5 minut. Przykrywamy miskę ścierką do wyrośnięcia ciasta. Ok 30 minut.5. Robimy nadzienie:
- 100 g serka śmietanowego kanapkowego
- 50 g masła
- spora łyżka cynamonu
- 50 g cukru
- wanilia burbońska, według uznania6. Dobrze wymieszanym nadzieniem smarujemy rozwałkowane ciasto, składamy do środka dłuższe boki, mają nachodzić lekko na siebie. Kroimy na 12 plastrów, a następnie składamy, jak na filmie.7. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach, opcja góra-dół.Dajcie koniecznie znać, jak smakowały Wam te bułeczki 🤎
————-
#wiejskiegotowanie #villagefood #ambasadorkaradości #domowewypieki #szczesciejestproste #drozdzowki #drozdzowe #cynamonki #buleczkicynamonowe #najlpeszecynamonkiPrzepis na cynamonki • najlepsze cynamonki • proste cynamonki
Kruchy spod, kwaśne wiśnie i słodką beza! Są Kruchy spod, kwaśne wiśnie i słodką beza! Są połączenia, które nigdy się nie znudzą 😍🍒Robimy ciasto: 250 g mąki pszennej mieszamy z 3 żółtkami, 4 łyżkami cukru pudru, 125 g miękkiego masła, szczypta proszku do pieczeniu. Fruuu do formy, pieczmy ok 20 minut w 180 stopniach, opcja góra-dół. Wyjmujemy z pieca.🍒Kiedy ciasto się piecze, robimy nadzienie. Paczkę 450 g mrożonych wiśni dajemy do garnka, dolewamy ok pół szklanki wody i 4 łyżki cukru, gotujemy max 10 minut. Po tym czasie dodajemy 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w ok 1/3 szklanki wody, zagotowujemy. Wiśnie wykładamy na ciasto.🍒Robimy beze: 3 białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Stopniowo dodajemy 180 g cukru, łyżka po łyżce, ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Na końcu dodajemy łyżkę budyniu waniliowego. Beze wykładamy na ciasto.🍒Ciasto pieczemy ok 20-25 minut w 170 stopniach, opcja gora-dół. Po pieczeniu warto poczekać, aż ciasto wystygnie, żeby nie wypłynęły wiśnie - jak widzicie na filmie, ja jadłam gorące i musiałam dosłownie łapać wiśnie 😂 ale niczego nie żałuje! 😃Jeśli jednak uda Wam się je schłodzić, albo podać kolejnego dnia - będzie się pięknie kroiło 😍
—-
#ciasto #beza #latwabeza #domoweciasto #ciastozowocami #bezawisniowa #ciastozbeza #prosteciasto #pyszneciasto #ciastodomowe #dietabezdiety #domowewypieki #domoweciasto #tarta #tartabezowa #tartarustykalna
Kiedy urodziłam syna w 2012 roku, nie wyobrażał Kiedy urodziłam syna w 2012 roku, nie wyobrażałam sobie, żeby wyjść gdzieś bez niego. Jak to miałabym gdzieś pojechać, skoro mam dziecko! Przecież nie mogę go zostawić, kocham go najmocniej na świecie. Targały mną i mężem wyrzuty sumienia, kiedy mieliśmy wyjść z domu bez synka, a już o wyjściu na dłużej nie było mowy.Chcieliśmy być najlepszymi, najbardziej kochającymi rodzicami na świecie. A przeciez tacy rodzice nie zachowują się egoistycznie i nie zostawiają dziecka z babcią, a sami idą do kina czy na kolacje we dwoje. Byliśmy rodzicami idealnymi.Zapomnieliśmy tylko w tym wszystkim o jednym. O sobie.Bo bycie świetnymi rodzicami nie wyklucza bycia wciąż świetnymi partnerami, świetną parą. Bo bycie razem całą rodziną jest fantastyczne. Tam samo, jak raz na jakiś czas wyjście gdzieś tylko we dwoje!I my tak wychodzimy co jakiś czas. Nawet raz czy dwa razy do roku udaje nam się wyskoczyć gdzieś na weekend razem. I to jest absolutnie fantastyczny czas! Dzieci świetnie bawią się wtedy z dziadkami, są pod bardzo dobrą opieką, a my mamy czas tylko dla siebie, którego tez bardzo potrzebujemy.Obojętne, czy to wyjazd, czy kino lub kawa na wynos do auta.Takie wyjście niesamowicie ładuje baterie i buduje relacje!Bo dzieci dorosną.A my zostaniemy we dwoje. I warto dbać o te relacje cały czas ❤️A jak jest u Was? Udaje się Wam wyskoczyć gdzieś we dwoje? Taki czas we dwoje jest dla Was ważny?
——
#szczesciejestproste #wedwoje #radosczycia #onaion #20latrazem #kedzierzynkozle #poslubie #razemnajlepiej #szczesciejestproste #notatkizzycia
Ah przywołuje już tę jesień 🥹🤎Żeby zr Ah przywołuje już tę jesień 🥹🤎Żeby zrobić 10 takich bułeczek, potrzeba wymieszać 380 g mąki z opakowaniem suszonych drożdży, łyżka cukru i wlać do tego 200 ml letniego mleka z 80 g rozpuszczonego, ciepłego masła.Wyrobić, odstawić na nawet godzinkę, a jak wyrośnie, to postępować, jak na filmie ;) do nadzienia dałam 3 jabłka z cynamonem i cukrem waniliowym.Zawinięte bułeczki odstawiałam pod przykryciem na 10 minut, posmarowałam jajkiem i piekłam ok 22 minuty. Potem lukier i o mamo!Pyszne to było 😍😍😍——
#buleczkijablkowe #drozdzowkijablkowe #ciastkazjabłkami #zimowesmaki #zimowewypieki #drozdzowe #drozdzowki #prostedrozdzowki #pysznedrozdzowki #buleczkidrozdzoweDrożdżówki z jabłkami
Dom krasnali - niesamowite miejsce we Wrocławiu! Dom krasnali - niesamowite miejsce we Wrocławiu! A później koniecznie spacer, aby odszukać ich choć małą część - bo krasnali we Wrocławiu jest blisko 1500 😍To było magiczne popołudnie! Jak będziecie we Wrocławiu, koniecznie udajcie się do @domkrasnali . A po drodze wpadnijcie na pyszne pierogi z jagodami do @bulkazmaslemwlodkowica . Gwarantuje, to będzie bardzo udany dzień 🤎Dziękujemy @wroclaw_official i @pressence.comms za zaproszenie! Bawiliśmy się fantastycznie 🤎
———
[zaproszenie] #wroclaw #domkrasnali #rodzinnepopoludnie #wroclawdladzieci #weekendwewrocławiu #wroclawskiekrasnale
Czekam z utęsknieniem na jesień, długie wieczor Czekam z utęsknieniem na jesień, długie wieczory na tarasie z kubkiem kawy, kocem i pyszną kolacją 😀 i pewnie jestem jedyną osobą na ziemi, która czeka na jesień 😅 ale słuchajcie - ten przepis zapiszcie i za miesiąc do niego wrócicie, kiedy powielę jesienny wiatr 🤎Z podanych składników wychodzą aż dwa takie warkocze, albo jeden warkocz, a z reszty dowolne drożdżówki :)Składniki:
- 280 ml ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 70 g rozpuszczonego masła
- 520 g mąki pszennej
- łyżeczka soli i cukruWykonanie:
1. Mleko, masło i drożdże mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto - ja wyrabiam robotem kuchennym ok 5 minut.
2. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum pół godziny, aż wyrośnie.
3. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedna odkładamy na później. Druga - rozwałkowujemy. Nacinamy brzegi.
4. Smarujemy czerwonym pesto, wykładamy szynkę, posypujemy mozarellą, układamy camembert. Składamy nacięte brzegi „na zakładkę”. Smarujemy jajkiem, posypujemy np. Sezamem.
5. Pieczemy ok 35 minut w 180 stopniach, opcja góra-dół.Smacznego :))
——-
#wiejskiegotowanie #drozdzowe #warkoczzciastadrozdzowego #przekaska #danienaimoreze
Wczytaj więcej... Obserwuj na Instagramie
  • HOME
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • Pierwszy raz?
  • POZNAJ MNIE
  • KONTAKT/WSPÓŁPRACA
Copyright © 2025 Kinka— Designed by WPZOOM
Tak, zgadzam się

Aby ta strona działała poprawnie, wykorzystujemy pliki cookies. Dzięki temu możemy oferować funkcje społecznościowe, czy też analizować ruch na stronie. Więcej szczegółowych informacji znajdziesz w Polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?