Zdrowe słodkości wzmacniające odporność, czyli 5 przepisów do wykorzystania… codziennie :) Na zdrowie!

Zdrowe słodkości, brzmi podchwytliwie? A jeśli dodam jeszcze, że wzmacniają odporność? Tak, mi też zapaliłaby się czerwona lampka, że coś tutaj musi być nie tak… Ale wiesz co? Tutaj wszystko jest na TAK! Przygotowałam dla Ciebie 5 genialnych przepisów na niesamowicie pyszne słodkości, które można jeść bez wyrzutów sumienia, bez liczenia kalorii, a wręcz na zdrowie! Możesz je wprowadzić do codziennego menu, przygotować do wieczornego odpoczynku, skorzystać z nich, kiedy przychodzą goście – za każdym razem się sprawdzą i będą absolutnie fantastyczne. Ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu – znasz mnie i wiesz, że stawiam na pyszne, ale zdecydowanie szybkie gotowanie 🙂

Tajemnym elementem każdego przepisu są owoce liofilizowane, ja od ponad roku używam non stop tych od Lioforte, bo pochodzą z nieprzemysłowych upraw, od sprawdzonych dostawców. To taka fajna rodzinna firma, która stawia przede wszystkim na jakość. I ja to bardzo cenię. Poza tym, moje dzieci bardzo lubią ich owoce, chrupią je zamiast chipsów, dodają do jogurtu, mleka. Pola je do drugiego śniadania czarne maliny, na które sezon się skończył – to jej ulubiony owoc. A Kacper zabiera garść do szkoły, do śniadaniówki. I dla mnie to najlepsza rekomendacja i motywacja, do tworzenia nowych, rewelacyjnych przepisów dla moich dzieci 🙂

To co, zaczynamy!

Herbata jesienna z liofilizowanych owoców

Składniki:

Wykonanie:

  • Owoce i herbatę umieścić w kubeczku i zalać wrzątkiem. Ja nie lubię mocnych herbat, dlatego używam sitka do zaparzania i po osiągnięciu odpowiedniej intensywności herbaty, wyjmuje je.
  • Kiedy herbata nieco przestygnie, dodaj łyżeczkę miodu i szczyptę cynamonu. Jeśli lubisz bardziej aromatyczne napoje, możesz dodać gwiazdkę anyżu oraz szczyptę kardamonu.
  • Herbata idealnie smakuje z domowymi ciasteczkami. Świecą w tle i książką 🙂

Absolutnie aromatyczne babeczki dyniowe z liofilizowanym rokitnikiem

Składniki:

  • 250 g ugotowanej, odcedzonej i przeciśniętej przez praskę dyni,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 g łuskanego słonecznika,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 70 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 50 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 50 g liofilizowanego rokitnika Lioforte,
  • 1 jajko,
  • 40 ml oleju roślinnego,
  • 130 ml maślanki.

Wykonanie:

  • wszystko robimy tak, jak standardowe muffinki, czyli w jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre (razem z dynią),
  • na końcu wymieszaj wszystkie składniki razem,
  • wypełniaj papilotki do 3/4 wysokości, muffinki posyp płatkami owsianymi i słonecznikiem,
  • piecz ok 18-20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem,
  • po wyjęciu z piekarnika połóż na kratkę kuchenną do wystygnięcia, przed podaniem posyp cukrem pudrem.

 

Domowe ciastka pełne mocy z komosą i liofilizowaną czarną maliną

Składniki:

  • 100 g suszonych daktyli,
  • 150 g ugotowanej komosy ryżowej,
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • garść pokruszonej czarnej malin liofilizowanej Lioforte,
  • garść pistacji posiekanych,
  • miód do smaku.

Wykonanie:

  • daktyle rozdrobnić blenderem, wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • Uformować kulki lub płaskie ciasteczka, wyłożyć na talerz i schłodzić w lodówce.

Moc zdrowia, czyli miód z liofilizowanym rokitnikiem

Składniki:

Wykonanie:

  • do niewielkiego słoiczka wsypujesz owoce rokitnika, tak do 3/4 wysokości.
  • całość zalewasz płynnym miodem. I gotowe. Możesz też owoce utrzeć z miodem. Tutaj w zależności, jak lubisz. Ja wolę owoce w całości 🙂
  • miód nadaje się od razu do jedzenia. Można też poczekać kilka dni, żeby owoce puściły lekko sok i przeszły miodem.

Tak przygotowany miód wystarczy udekorować wstążką i ręczni podpisać – prezent idealny dla kogoś bliskiego!

 

 

Hit moich dzieci – naleśniki owsiane z domowym kremem czekoladowym i liofilizowaną czarną maliną

Składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki owsianej,
  • 2 szklanki mleka,
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 2 duże lub 3 małe jajka,
  • ewentualnie szczypta soli,
  • ewentualnie olej do smażenia, zależy jak lubisz i jaką masz patelnię 🙂

Składniki na domowy krem czekoladowy:

Polewa:

  • gorzka czekolada,
  • łyżka masła,
  • garść czarnej maliny liofilizowanej.

Wykonanie:

  • składniki na naleśniki zmiksować, ciasto odstawić na 15-30 minut, aż nieco zgęstnieje. Ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • rozgrzać patelnię, można posmarować ją olejem, smażyć naleśniki.
  • składniki na krem czekoladowy (oprócz maliny) zmiksować na gładki krem. Dodać pokruszoną malinę i delikatnie wymieszać. Malina ma chrupać podczas jedzenia 🙂
  • naleśniki smarować kremem, układać na talerzu. Można udekorować polewą i owocami.

 

*Partnerem wpisu jest rodzinna marka Lioforte, producent owoców liofilizowanych premium, którą uwielbiam 🙂