Tort czekoladowy z kremem śmietankowym

Przez tydzień nie było mnie w kuchni. Ale się stęskniłam! Dlatego jak tylko wróciłam, nadarzyła się okazja i… upiekłam tort. Moja mama wracała z wakacji u rodzinki, brat obronił magistra. I tort okazał się jak znalazł. Do końca nie wiedziałam, co upiec. Miał być kokosowy, ale koniec końców wyszedł ultraczekoladowy z kremem śmietankowym. Przepis na bazę czekoladową wzięłam od Dorotki z Mojewypieki. Zmieniłam trochę proporcje i zamieniłam składniki. Ale jeśli chcecie przepis Doroty, znajdziecie go TUTAJ. Dobra, nie będę robiła Wam więcej smaka – podaję przepis. I co ważne – ciasto jest bardzo płynne. Byłam szczerze przerażona, jak wlewałam je do formy. Nie dawałam mu szans na wyrośnięcie… I wiecie co? To zdecydowanie najpyszniejsze ciasto czekoladowe, jakie kiedykolwiek zrobiłam.

CIASTO:

  • 1 szklanka mąki pszennej i 3/4 mąki owsianej (można tylko pszenną),
  • 1 szklanka cukru, u mnie brązowy,
  • 3/4 szklanki kakao,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki oleju albo rozpuszczonego masła, ja dałam masło,
  • 2 duże jajka,
  • 1 szklanka kawy inki, albo czarnej bez fusów.

WYKONANIE:

  1. Ucieramy w mikserze jajka z mlekiem, tłuszczem.
  2. Dodajemy stopniowo wszystkie sypkie składniki.
  3. Na końcu powoli wlewamy gorącą kawę.
  4. Ciasto wlewamy do formy, u mnie 21 cm tortownica.
  5. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach.

MASA ŚMIETANKOWA:

  • kremówka 500 ml,
  • serek sernikowy 350 g,
  • cukier puder.

WYKONANIE:

  1. Ubijamy kremówkę.
  2. Dodajemy serek.
  3. Dosypujemy cukier.

ROBIMY CIASTO:

  • Ciasto dzielimy na 3 placki.
  • Przekładamy kremem.
  • Jemy!!!!

A jaki przepis Was ostatnio zaskoczył?