Mój brat twierdzi, że to najlepszy przepis z tej książki. Nie wiem, czy mu do końca wierzyć, bo niemal zawsze mówi, że to jego numer jeden 🙂 Ale te bułeczki naprawdę mają w sobie coś wyjątkowego! Przygotowuję je sezonowo – z truskawkami, malinami, jagodami, jesienią ze śliwkami a zimą bez owoców, sam ser i kruszonka. Pamiętam, że kiedy przygotowywałam je do ebooka, wszyscy czekali, aż będą gotowe zdjęcia, żeby je zjeść 🙂 To nasze ulubione bułki drożdżowe w domu. Przygotowuje się je wręcz ekspresowo, dlatego robię je często, kiedy przychodzą znajomi, kiedy wyjeżdżamy w trasę – wrzucamy do torebki i mamy na kawę, w aucie. Polecam – zachwycają zawsze gości. ZAWSZE! Przepis pochodzi z ebooka: “Notatki z kuchni: przepisy na przyjęcia domowe”. Znajdziesz go TUTAJ.
Bułeczki z serem i owocami
SKŁADNIKI NA BUŁKI:
- 400 g mąki pszennej,
- opakowanie suszonych drożdży,
- 210 ml mleka,
- 80 g masła,
- łyżka miodu lub 25 g cukru.
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 400 g sera na sernik,
- 2 żółtka,
- 100 g cukru,
- 100 g masła.
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 100 g mąki pszennej,
- ok. 70 g masła,
ok. 70 g cukru pudru.
PRZYGOTOWANIE:
- Masło rozpuść w mleku – np. w mikrofalówce lub na kuchence. Wymieszaj z mąką, drożdżami, cukrem. Wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw na ok. pół godziny.
- Po tym czasie ciasto podziel na 8 części (wyjdą duże drożdżówki) lub więcej, nawet 16. Uformuj z nich kule i ułóż
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki,np. literatki, dnem do dołu, wyciśnij w kulach wgłębienie – będzie miejsce na nadzienie. Przykryj bułki ścierką i przygotuj farsz. - Wszystkie składniki (masło powinno być miękkie) zmiksuj na puch. Można najpierw masło z cukrem, a potem resztę. Ja jak zwykle nie miałam czasu, więc wszystko razem.
- Nadzienie nakładaj do bułeczek. Zagnieć kruszonkę i posyp nią bułeczki.
- Piecz przez ok. 35 – 40 minut w 180 stopniach opcja góra-dół lub 165
z termoobiegiem.