Lody truskawkowe. Kurcze, chyba ulubione wszystkich dzieci. Mój syn zdecydowanie woli lody mleczno owocowe, niż sorbety. Ja znowu zdecydowanie odwrotnie – ale umówmy się, że mi jest zdecydowanie łatwiej dostosować się do niego, niż jemu do mnie. Także kiedy mam czas, robię dwa rodzaje lodów, a kiedy czasu nie ma – jeden. I dziś chciałam Wam zostawić przepis na ekspresowe, pyszne lody truskawkowe.
Moje przygotowywałam w wyciskarce wolnoobrotowej. Niestety, nie mam maszyny do lodów, ale na szczęście wyciskarka ma w zestawie specjalne sitko do lodów. I tak raz dwa zrobiliśmy z młodym lody. I teraz uwaga, bo można je zrobić na dwa sposoby – użyć albo zamrożonych truskawek, albo świeżych. Jeśli używasz świeżych, po przygotowaniu lodów musisz je 2-3 godziny schładzać w zamrażalniku. Jeśli mrożonych, to są gotowe od razu po przygotowaniu!
Składniki:
– 300 g mrożonych lub świeżych truskawek,
– 150 g bardzo zimnego mascarpone,
– 3 łyżki cukru.
Przygotowanie:
- Truskawki, serek i cukier wkładaj porcjami do wyciskarki z sitkiem do lodów/sorbetów. Dodawaj łyżka po łyżce, naprzemiennie – serek, truskawka itd.
- Jeśli użyłaś mrożonych truskawek, lody nadają się od razu do jedzenia. Jeśli świeżych – masę przełóż do pojemnika na lody, zamknij i schładzaj 2-3 godziny w zamrażalniku.
I pamiętaj, że masz ode mnie prezent –
czyli GENIALNĄ ZNIŻKĘna wyciskarkę wolnoobrotową 🙂
kliknij TUTAJ – a może są jeszcze jakieś prezenty do wyciskarki? 🙂 SPRAWDŹ!
*Wpis powstał we współpracy z marką Kuvings.