Szybkie menu piknikowe – przepisy na słodko i słono. Ekspresowo!

Czy wakacje to nie najlepszy czas na pikniki? Moje dzieci uwielbiają – my zresztą też. W końcu świeże powietrze i dużo ruchu po pierwsze dostarczają endorfinek, a po drugie – pobudzają apetyt! I w przypadku dzieci to chyba same pozytywy! Tym razem przygotowałam dla Was menu ekspresowe, dosłownie ekspresowe, bo zrobiłam całość w półtorej godziny – a jest aż 6 genialnych propozycji! A dania są bardzo kolorowe, takie co można je zjeść wzrokiem! W przepisach wykorzystałam owoce liofilizowane, bo po pierwsze są bardzo zdrowe, po drugie – świetnie zastępują owoce, których jeszcze nie ma z uwagi na sezon, a po trzecie – bajecznie wyglądają!

MENU PIKNIKOWE

Sernik z czekoladą i brzoskwiniowymi pszczółkami

Ciasto czekoladowe:
– 100 g masła,
– 120 g czekolady,
– 100 g cukru,
– łyżeczka cukru waniliowego,
– pół łyżeczki proszku do pieczenia,
– 80 g mąki pszennej
– 2 jajka.

Ciasto sernikowe:
– 500 g sera sernikowego,
– 2 jajka,
– 3 łyżki miękkiego masła,
– 3 łyżki cukru + 3 łyżeczki cukru waniliowego,
– 1 budyń śmietankowy.

Dekoracja:
– puszka brzoskwiń w zalewie,
– aronia liofilizowana premium Lioforte,
– kilka kostek gorzkiej czekolady,
– płatki migdałów.

Wykonanie:

1. Masło roztopić z czekoladą – na kuchence lub w mikrofalówce, ostudzić.
2. Cukier i jajka miksować do uzyskania kremowej konsystencji, ok. 3 minut. Na najwyższych obrotach miksera.
3. Dodać czekoladę oraz pozostałe składniki.
4. Formę do tarty wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wlać ciasto czekoladowe.
5. Sernik: jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser i pozostałe składniki. Miksować na najwyższych obrotach ok. 3 minut.
6. Ciasto serowe wylać na czekoladowe.
7. Piec ok 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni w opcji góra-dół. Lub 160 stopni z termoobiegiem.
8. Na gotowym cieście układamy odsączone z soku połówki brzoskwiń. Za pomocą roztopionej czekolady robimy paski i oczka, a z płatków migdałów – skrzydełka. Wokół pszczółek wysypujemy aronię liofilizowaną premium Lioforte.

Fit deser w słoiczkach

Składniki:
– duży jogurt naturalny, gęsty,
– granola,
– świeże truskawki,
– maliny liofilizowane premium Lioforte.

Wykonanie:
1. Do szklanki nakładamy kolejno:
– 2 łyżki jogurtu,
– 2 łyżki granoli,
– owoce,
2. Powtarzamy aż dojdziemy do samej góry 🙂
3. Deser można udekorować kostką gorzkiej czekolady i owocami.

 

Lemoniada

Składniki:
– woda niegazowana,
– cytryna,
– kilka listków mięty,
– świeże, sezonowe owoce,
– czarne maliny liofilizowane premiumLioforte.

Wykonanie:
1. Do dzbanka wlej wodę.
2. Na długą wykałaczkę do szaszłyków nadziej owoce sezonowe, włóż do szklanki.
3. Cytrynę wyszoruj i pokrój w plasterki, dodaj do lemoniady.
4. Dorzuć kilka listków mięty oraz owoce czarnej maliny liofilizowanej premium Lioforte – po kilku minutach da lemoniadzie piękny, różowy kolor!

Sałatka owocowa w słoiczku

Składniki:
– zielone winogrona,
– pomarańcza,
– jeżyny liofilizowane premium Lioforte,
– melon,
– truskawki,
– liście mięty.

Wykonanie:
1. W słoiczku układamy warstwami:
– przekrojone na pół winogrona,
– pokrojoną na małe cząstki pomarańczę,
– jeżyny liofilizowane premium Lioforte,
– wydrążone kulki z melona,
– pokrojone na cząstki truskawki.
2. Można udekorować miętą 🙂

Deska wytrawna

Składniki:
– pomidorki koktajlowe,
– camembert,
– kabanosy,
– rucola,
– rokitnik liofilizowany premium Lioforte,
– bazylia,
– ugotowane jajka,
– koperek,
– winogrona jasne i ciemne,
– pomidory,
– mozzarella,
– ogórek zielony,
– melon,
– twardy żółty ser, u mnie grana padano,
– brzoskwinia.

Wykonanie:
1. Deski tak naprawdę to czysta inwencja twórcza – Twoja! U mnie wygląda to tak, za to u Ciebie może zawierać zupełnie inne pyszności. Cały sekret deski polega na tym, że ma mnóstwo składników do przekąszenia – ja podałam obok pieczywo. I co najważniejsze – pamiętaj, żeby wypełnić czymś puste miejsca na desce – dzięki temu całość nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale i bajecznie wygląda. Świetnie sprawdzają się do tego owoce liofilizowane. U mnie dziś rokitnik i jeżyny.

 

Sałatka na sposób włoski

Składniki:
– rucola,
– pomidorki koktajlowe,
– mini mozzarelle,
– melon,
– suszone pomidory,
– czarna porzeczka liofilizowana premium Lioforte,
– oliwa oraz przyprawy i duuuuzo bazyli!

Wykonanie:
1. Rucolę połóż na spodzie miski oraz wypełnij nią brzegi.
2. Pomidorki przekrój na pół, wymieszaj z poszatkowanymi suszonymi pomidorami, kulkami mozzarelli, kulkami z melona oraz czarą porzeczką. Wymieszaj. Wysyp na środek miski z rucolą.
3. Całość polej oliwą wymieszaną z ziołami i udekoruj listkami świeżej bazylii.

Dajcie mi koniecznie znać, czy lubicie pikniki. A ja Wam zostawiam duuużo zdjęć!
Wyszły tak piękne, że nie potrafiłam zrobić z nich selekcji i wybrać kilka.
Ale jest tego plus – to zaostrza apetyt 😀

Mam też dla Was Dziewczyny kod rabatowy na te kolorowe owocki liofilizowane premium Lioforte:
kod: PIKNIK12

Rabat 12% do 31.08.21 w sklepie lioforte.pl

 

*Ten pyszny piknik powstał w ramach współpracy z marką owoców liofilizowanych premium Lioforte.  Owoce pochodzą z polskich upraw nieprzemysłowych, posiadają certyfikat ekologiczny i są poddane liofilizacji premium, bez dosuszania mikrofalami, które odpowiadają za znaczny spadek wartości odżywczych, zawartości witamin i minerałów liofilizowanych owoców.

A zdjęcia zrobił niezawodny mój brat, czyli dudy.com.pl 🙂

 

I zapraszam na mój instagram:
@kinka_karolina_wilk
na dużą dawkę dobrej energii, humoru i na codzienne gotowanie pyszności!