Szybkie i proste przepisy… na 7 obiadów. Ze zdjęciami!

Szybkie, łatwe, zdrowe i pyszne obiady? Tak, od zawsze staram się tak gotować. Tzn. od czasu, kiedy gotować się nauczyłam, bo początki były dość zabawne. Ale przecież każdy musiał się kiedyś nauczyć, prawda? Dzisiaj jest zdecydowanie lepiej, ale najtrudniejszą przeszkodą w codziennym pichceniu jest… brak pomysłu na obiad. Zwłaszcza jak czasu jest niewiele. I stąd pomysł na przygotowywanie cotygodniowych jadłospisów – spisuję sobie co będę gotowała każdego dnia, robię zakupy zgodnie z listą i dzięki temu oszczędzam mnóstwo czasu! Codziennie jest zupa i drugie danie – zupy przygotowuję od razu na 2 dni, poza tym te, które przygotowuję robi się wyjątkowo szybko.

O moich jadłospisach mówiłam Wam wiele razy, nawet przykładowe Wam tutaj podrzucałam – teraz idziemy krok dalej 🙂 Pisałyście, że pomysł z jadłospisami jest super i żebym dodawała cale przepisy i zdjęcia. Tak też robię, no chyba że rodzinka pada z glodu i nie mam jak zrobić zdjęcia 😀 Dzisiaj mam dla Was 7 przepisów na fajne, zdrowe i szybkie obiady. Będą tutaj same drugie dania – postaram się też za jakiś czas stworzyć takie samo zestawienie fajnych zup. To co? Zaczynamy gotowanie! Jeśli cykl Wam się spodoba, obiecuję co jakiś czas wrzucać takie zestawienia obiadowe.

SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI I RUCCOLĄ

selfp

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • ulubione przyprawy: bazylia, oregano, sól i pieprz,
  • jajko,
  • cebula,
  • czosnek,
  • rucola,
  • puszka pomidorów,
  • makaron.

Wykonanie:

  • Mięso mielone doprawiamy, dodajemy jajko i formujemy małe kuleczki. Gotujemy je w posolonej wodzie ok. 5 minut.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dodajemy pomidory. Dolewamy szklankę wody, dusimy 5 minut i przekładamy do sosu klopsiki. Dusimy na małym ogniu, aż ugotuje się makaron.
  • Wykładamy na talerze, posypujemy rucolą.

 

BOXY Z KASZY PĘCZAK

IMG_3239

Składniki:

  • kasza pęczak 200 g, suszony groszek garść lub gotowe woreczki z kaszą i groszkiem,
  • pierś z kurczaka,
  • przyprawy,
  • 4 buraczki,
  • feta,
  • szparagi.

Wykonanie:

  • Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy i smażymy na oliwie, aż się zarumieni.
  • Dosypujemy kaszę, lekko podsmażamy, zalewamy wodą i gotujemy jak risotto.
  • Buraczki obieramy, kroimy w paski, gotujemy na małym ogniu ok. godziny, aż będą miękkie.
  • Szparagi gotujemy ok. 6-8 minut.
  • Kaszotto wykładamy na talerz, posypujemy buraczkami i fetą, do tego podajemy szparagi.

 

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA WIOSENNA

IMG_3194

Składniki:

  • ziemniaki, u mnie ok. 1 kg,
  • pierś z kurczaka,
  • zioła ulubione,
  • pół brokuła,
  • marchewki baby (2-3 garści) lub 2-3 marchewki pokrojone na części,
  • szczypiorek,
  • sos: 300 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, ok. 100 g potartego żółtego sera.

Wykonanie:

  • Ziemniaki kroimy na 4 części, gotujemy do miękkości,
  • Brokuła dzielimy na małe części i gotujemy z marchewką,
  • Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy i podsmażamy.
  • Robimy sos: wszystkie składniki zagotowujemy.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, brokuła, marchewki i kurczaka.
  • Polewamy sosem lub samą oliwą – obie wersje są pyszne.
  • Pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach.
  • Posypujemy szczypiorkiem.

MAKARON Z SOSEM ŚMIETANKOWYM I TUŃCZYKIEM

tunczyk

Składniki:

  • śmietanka 18 proc, 250 ml,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • tuńczyk w puszcze,
  • bazylia, oregano, sól, pieprz, czosnek,
  • makaron.

Wykonanie:

  • Śmietankę podgrzewamy na patelni,
  • Dodajemy tuńczyka, podgrzewamy,
  • Dodajemy pomidory, zagotowujemy na minimalnym ogniu,
  • Doprawiamy,
  • Gotujemy aż ugotuje się w drugim garnku makaron.

 

GOŁĄBKI SIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM

IMG_3163

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego,
  • 500 g poszatkowanej białej kapusty,
  • pół szklanki kaszy manny,
  • woreczek ryżu, u mnie 125 g,
  • 2 jajka,
  • puszka pomidorów, przecier pomidorowy,
  • 1-1,5 litra bulionu.

Wykonanie:

  • Z kapusty, mięsa, kaszy, ryżu, jajek i przypraw formujemy kotleciki – 10-12 sztuk.
  • Obtaczamy je w mące i podsmażamy na oliwie.
  • Wlewamy do nich pomidory w puszce, dodajemy mały słoiczek przecieru i wlewamy bulion, aż zakryje gołąbki.
  • Gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę.

 

TRADYCYJNE PIEROGI

btr

Składniki na ciasto:

  • 500 g maki,
  • sól,
  • jajko,
  • szklanka gorącej wody.

Składniki na farsz:

  • u mnie 6 ziemniaków,
  • podsmażona cebulka,
  • kostka sera białego,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

  • CIASTO: mąkę mieszamy z solą i jajkiem, dolewamy wrzącą wodę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy przykryte ścierką na ok. 10 minut.
  • FARSZ: gotujemy ziemniaki, przeciskamy przez praskę, dodajemy ser i cebule. Doprawiamy. Żeby nie było grudek, można jeszcze chwilę miksować farsz mikserem.
  • Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wyciskamy szklanką kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi 🙂
  • GOTOWANIE: do wrzącej, posolonej wody wrzucamy partię pierogów np. 20. Jak się zagotują, zalewamy pół szklanki zimnej wody, mieszamy i czekamy aż się znowu zagotują – za trzecim razem są ugotowane 🙂 Taki trik kuchenny mojej mamy 😀

PIZZA DOMOWA

pizza domowa2

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki,
  • sól,
  • 250 ml ciepłej wody lub mleka,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 30 g świeżych drożdży lub paczka suszonych.

Wykonanie:

  • DROŻDŻE SUROWE: drożdże mieszamy z ciepłą wodą i odrobiną cukru, łączymy z pozostałymi składnikami.
  • DROŻDŻE SUSZONE: łączymy wszystkie składniki.
  • Zagniatamy ciasto, odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na pół godziny. Jeśli w domu jest zimno, wkładamy miskę do piekarnika nagrzanego do 40 stopni.
  • Blaszkę smarujemy oliwą, rozwałkowujemy na niej ciasto.
  • Po dodaniu wszystkich ulubionych składników pieczemy pizzę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z termoobiegiem przez ok. 20 minut 🙂

Smacznego!