Szybkie i łatwe ciasto #3: Kruche ciasto z jabłkami i budyniem

Ostatnio miałam gorszy dzień. Nawarstwiło mi się trochę spraw, kilka osób powiedziało za dużo, hormony wzięły górę – i miałam do bani cały niedzielny ranek. Bywa. I między gotowaniem rosołu a doglądaniem mięsa, wyjęłam najcięższy sprzęt – robota kuchennego. Odpaliłam go i wtedy przyszedł mąż. Będę piekła ciasto. Rano. W niedzielę. Gotując obiad.
– Co pieczesz?
– Ciasto – odpowiedziałam i dodałam – Dwa ciasta.

Przytulił mnie. Wiedział, że ten dzień zaczął się wyjątkowo źle. Popłakałam na tym męskim ramieniu, wygadałam się i wszystko wróciło do normy. A na osłodę mieliśmy dwa ciasto. Matko, jakie one pyszne wyszły! W półtorej godziny upiekłam dwa. Zawsze jak jestem zestresowana, piekę. Pieczenie ma jakąś magiczną moc – nie dość, że zawsze mi pomaga, to jeszcze ciasta wychodzą szybkie i genialne. Albo to moja rodzina nie ma odwagi mi powiedzieć, że coś spieprzyłam patrząc na mój poziom zdenerwowania 🙂

Obiektywnie patrząc, ciasta wyszły naprawdę fantastycznie. Są bardzo szybkie, wszystkie składniki z pewnością macie w domu pod ręką – nadają się na imprezy i pewnie wykorzystam te przepisy niebawem! Dzisiaj zostawiam przepis na ciasto z jabłkami. Kruche, na mące pełnoziarnistej z kremem budyniowym. Doskonałe do jedzenia na ciepło. A w piątek pojawi się przepis na ciasto czekoladowe w formie ekspresowej – wszystko wrzucacie do robota kuchennego, pieczecie i gotowe. Oczywiście można też tak na spokojnie kucharzyć – ubić jajko z cukrem, dosypać kakao itp. Ale uwierzcie – ja wrzuciłam wszystko do miski, ustawiłam najwyższe obroty i po 5 minutach wlałam ciasto do formy 🙂

Dobra, zaczynam od jabłkowego!IMG_1492

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

Ciasto i kruszonka:

  • niecałe 2 szklanki mąki, u mnie pszenna pełnoziarnista,
  • jajko,
  • 1/3 szklanki cukru brązowego,
  • 120 g masła,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • duża łyżka śmietany.

Zagniatamy składniki. 3/4 wykładamy dno i boki tortownicy (u mnie średnica ok. 20 cm, boki wyłożone do połowy). 1/4 wkładamy do lodówki:

Jabłka:

  • 3 duże jabłka,
  • cukier waniliowy lub odrobina olejku waniliowego.

Jabłka kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem lub olejkiem, wykładamy nimi ciasto. Zamiast cukru waniliowego można dodać cynamon.

Masa budyniowa:

  • 1 budyń waniliowy,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 3 łyżeczki cukru brązowego.

Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wylewamy go na jabłka. Dociskamy, żeby zakrył owoce. Na górę ścieramy ciasto z lodówki na tarce o dużych oczkach lub szarpiemy na małe kawałki, co również odstresowuje 🙂

Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem lub w 200 stopniach bez termoobiegu.

IMG_1488

IMG_1497

IMG_1499

IMG_1486