Szybki i prosty słodki stół. Przepisy i zdjęcia!

Słodki stół to bardzo fajna opcja każdego przyjęcia. Osobiście jestem jego wielką fanką! Wygląda efektowanie, smakuje rewelacyjnie i jest niesamowitą ozdobą przyjęcia. Czy jest trudny? I tak i nie. Bo wszystko zależy od tego, co chcesz na nim zrobić. Ja zrobiła stół dość prosty, miałam zaledwie 5 godzin na jego przygotowanie. Jak wyszło? IDEALNIE! Wszystko smakowało, a wyglądało – zobaczcie na zdjęciach. Zachowałam całość w rustykalnym klimacie. To co, zostawiam Wam przepisy i korzystajcie 🙂

Słodki stół, który przygotowałam, był na 50 osób. Do tego był tort i 3 duże ciasta. Wystarczyło aż nadto, goście dostali nawet paczuszki do domu 🙂

Donuty z polewą czekoladową – 12 sztuk

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • opakowanie budyniu waniliowego 40 g,
  • 80 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 60 g rozpuszczonego masła + duża łyżka masła orzechowego,
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej,
  • 220 ml mleka,
  • 1 jajko i 2 żółtka (nie wyrzucaj białek, przydadzą się do bez :))

Wykonanie:

  • połącz w osobnych miskach suche i mokre składniki, następnie połącz całość.
  • nakładaj po 2 łyżki ciasta do formy na donuty, piecz ok 20 minut w 180 stopniach.

Muffiny czekoladowe z gruszką – 12 sztuk

Składniki:

W pierwszej misce mieszamy:

– szklankę mleka,
– pół szklanki oleju,
– jajko.

W drugiej misce mieszamy:

– 2 szklanki mąki,
– pół szklanki cukru,
– 2 łyżki kakao,
– opakowanie cukru waniliowego,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie:

  • łączymy składniki.
  • nakładamy po ok 3 łyżki ciasta do formy.
  • gruszkę pokrój na ósemki.
  • włóż po kawałku gruszki do masy, piecz ok 20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Muffiny z białą i mleczną czekoladą – 12 sztuk

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka mleka (jeśli nie masz, dodaj wodę),
  • pół szklanki oleju,
  • jajko,
  • pół tabliczki białej i mlecznej czekolady.

Wykonanie:

  1. Sypkie składniki wsyp do misy miksera, wymieszaj.
  2. Następnie dodaj wszystkie płynne składniki i zmieszaj do połączenia masy. Możesz też wymieszać ciasto rózgą kuchenną lub widelcem.Dodaj posiekaną czekoladę.
  3. Ciastem napełnij papilotki – u mnie 12 sztuk.
  4. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach, opcja góra-dół.
  5. Gotowe!

Bezy z kremówką i owocami – 8 sztuk

Składniki:

  • 2 białka,
  • 120 g cukru,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 250 g śmietanki 30 proc,
  • jagody, mięta.

Wykonanie:

  • białka ubij na sztywno, następnie dodawaj łyżka po łyżce cukier – na najwyższych obrotach.
  • wyłóż po 2 łyżki masy na papier do pieczenia, piecz ok 40 minut w 140 stopniach z termoobiegiem.
  • ubij kremówkę, dodaj cukier puder – według preferencji, nałóż na bezę, udekoruj jagodami i miętą.

Domowe rafaello – ok 35 sztuk

Składniki:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • szklanka wiórek kokosowych,
  • miód.

Wykonanie:

  • ugotowaną kaszę wymieszaj z wiórkami, uformuj z masy niewielki kulki, obtocz je dodatkowo w wiórkach.

Minideserki galaretka – ok 40 sztuk

Składniki:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe,
  • 6 nektarynek,
  • 250 g śmietanki 30 proc,
  • małe herbatniki z czekoladą,

Wykonanie:

  • galaretkę przygotuj według opisu na opakowaniu,
  • owoce pokrój w małą kostkę,
  • kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder,
  • owoce nasyp do małych pojemników, u mnie takie 60 ml,
  • zalej do 3/4 wysokości pojemnika, wstaw na kilka godzin do lodówki,
  • za pomocą tutki cukierniczej lub woreczka spożywczego z odciętą końcówką (ja tak robię), nałóż niewielką ilość kremówki, dodaj ciasteczka – gotowe!

Minideserki snickers – ok 40 sztuk

Składniki:

  • małe opakowanie herbatników,
  • puszka kajmaku,
  • pół szklanki orzeszków ziemnych,
  • polewa czekoladowa,
  • 250 g ubitej kremówki,
  • ciemne kakao, orzechy do dekoracji.

Wykonanie:

  • herbatniki pokrusz, kajmak wymieszaj z orzeszkami, kremówkę ubij.
  • na dni kubeczków dodawaj warstwami, po łyżce: herbatniki – kajmak z orzechami – polewa – kremówka – posyp ciemnym kakao, udekoruj orzechami.

Gigantyczne ciastka z masłem orzechowym – ok 10 sztuk

Składniki:

  • 120 g masła orzechowego,
  • 100 g masła,
  • 130 g cukru + opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 jajko,
  • 180 g mąki pszennej,
  • niecała łyżeczka płaska proszku do pieczenia i sody oczyszczonej,
  • pół gorzkiej czekolady (pokroić w kostkę) i garść orzeszków ziemnych (posiekać).

Wykonanie:

  • cukier i masło oraz masło orzechowe utrzeć mikserem na puch (ok 3 minut),
  • dodać jajko i ubijać kolejne 2 minuty,
  • dodać pozostałe składniki, wymieszać.
  • Ciasto podzielić na ok 10-12 części, uformować kule, lekko spłaszczyć (urosną i rozleją się w trakcie pieczenia, pamiętaj o odstępach!),
  • piecz ok 15 minut w 180 stopniach, opcja góra-dół.

 

Co jeszcze?

My dodaliśmy popcorn z kubeczkach jednorazowych oraz papierowe słomki w tym samym kolorze. Podpisaliśmy wszystkie deserki i gotowe. Polecam taką formę – naprawdę się sprawdza! Jak widzisz, u mnie jest niewiele rzeczy z kremem, bo to lato i zwyczajnie się bałam, że coś się rozpłynie 🙂 Choć teraz myślę, że mogłam zrobić, bo… szybko by zniknęło :))