Słodki stół to bardzo fajna opcja każdego przyjęcia. Osobiście jestem jego wielką fanką! Wygląda efektowanie, smakuje rewelacyjnie i jest niesamowitą ozdobą przyjęcia. Czy jest trudny? I tak i nie. Bo wszystko zależy od tego, co chcesz na nim zrobić. Ja zrobiła stół dość prosty, miałam zaledwie 5 godzin na jego przygotowanie. Jak wyszło? IDEALNIE! Wszystko smakowało, a wyglądało – zobaczcie na zdjęciach. Zachowałam całość w rustykalnym klimacie. To co, zostawiam Wam przepisy i korzystajcie 🙂
Słodki stół, który przygotowałam, był na 50 osób. Do tego był tort i 3 duże ciasta. Wystarczyło aż nadto, goście dostali nawet paczuszki do domu 🙂
Donuty z polewą czekoladową – 12 sztuk
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- opakowanie budyniu waniliowego 40 g,
- 80 g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 60 g rozpuszczonego masła + duża łyżka masła orzechowego,
- po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej,
- 220 ml mleka,
- 1 jajko i 2 żółtka (nie wyrzucaj białek, przydadzą się do bez :))
Wykonanie:
- połącz w osobnych miskach suche i mokre składniki, następnie połącz całość.
- nakładaj po 2 łyżki ciasta do formy na donuty, piecz ok 20 minut w 180 stopniach.
Muffiny czekoladowe z gruszką – 12 sztuk
Składniki:
W pierwszej misce mieszamy:
– szklankę mleka,
– pół szklanki oleju,
– jajko.
W drugiej misce mieszamy:
– 2 szklanki mąki,
– pół szklanki cukru,
– 2 łyżki kakao,
– opakowanie cukru waniliowego,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
- łączymy składniki.
- nakładamy po ok 3 łyżki ciasta do formy.
- gruszkę pokrój na ósemki.
- włóż po kawałku gruszki do masy, piecz ok 20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Muffiny z białą i mleczną czekoladą – 12 sztuk
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- pół szklanki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka mleka (jeśli nie masz, dodaj wodę),
- pół szklanki oleju,
- jajko,
- pół tabliczki białej i mlecznej czekolady.
Wykonanie:
- Sypkie składniki wsyp do misy miksera, wymieszaj.
- Następnie dodaj wszystkie płynne składniki i zmieszaj do połączenia masy. Możesz też wymieszać ciasto rózgą kuchenną lub widelcem.Dodaj posiekaną czekoladę.
- Ciastem napełnij papilotki – u mnie 12 sztuk.
- Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach, opcja góra-dół.
- Gotowe!
Bezy z kremówką i owocami – 8 sztuk
Składniki:
- 2 białka,
- 120 g cukru,
- cukier waniliowy,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 250 g śmietanki 30 proc,
- jagody, mięta.
Wykonanie:
- białka ubij na sztywno, następnie dodawaj łyżka po łyżce cukier – na najwyższych obrotach.
- wyłóż po 2 łyżki masy na papier do pieczenia, piecz ok 40 minut w 140 stopniach z termoobiegiem.
- ubij kremówkę, dodaj cukier puder – według preferencji, nałóż na bezę, udekoruj jagodami i miętą.
Domowe rafaello – ok 35 sztuk
Składniki:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- szklanka wiórek kokosowych,
- miód.
Wykonanie:
- ugotowaną kaszę wymieszaj z wiórkami, uformuj z masy niewielki kulki, obtocz je dodatkowo w wiórkach.
Minideserki galaretka – ok 40 sztuk
Składniki:
- 2 galaretki brzoskwiniowe,
- 6 nektarynek,
- 250 g śmietanki 30 proc,
- małe herbatniki z czekoladą,
Wykonanie:
- galaretkę przygotuj według opisu na opakowaniu,
- owoce pokrój w małą kostkę,
- kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder,
- owoce nasyp do małych pojemników, u mnie takie 60 ml,
- zalej do 3/4 wysokości pojemnika, wstaw na kilka godzin do lodówki,
- za pomocą tutki cukierniczej lub woreczka spożywczego z odciętą końcówką (ja tak robię), nałóż niewielką ilość kremówki, dodaj ciasteczka – gotowe!
Minideserki snickers – ok 40 sztuk
Składniki:
- małe opakowanie herbatników,
- puszka kajmaku,
- pół szklanki orzeszków ziemnych,
- polewa czekoladowa,
- 250 g ubitej kremówki,
- ciemne kakao, orzechy do dekoracji.
Wykonanie:
- herbatniki pokrusz, kajmak wymieszaj z orzeszkami, kremówkę ubij.
- na dni kubeczków dodawaj warstwami, po łyżce: herbatniki – kajmak z orzechami – polewa – kremówka – posyp ciemnym kakao, udekoruj orzechami.
Gigantyczne ciastka z masłem orzechowym – ok 10 sztuk
Składniki:
- 120 g masła orzechowego,
- 100 g masła,
- 130 g cukru + opakowanie cukru waniliowego,
- 1 jajko,
- 180 g mąki pszennej,
- niecała łyżeczka płaska proszku do pieczenia i sody oczyszczonej,
- pół gorzkiej czekolady (pokroić w kostkę) i garść orzeszków ziemnych (posiekać).
Wykonanie:
- cukier i masło oraz masło orzechowe utrzeć mikserem na puch (ok 3 minut),
- dodać jajko i ubijać kolejne 2 minuty,
- dodać pozostałe składniki, wymieszać.
- Ciasto podzielić na ok 10-12 części, uformować kule, lekko spłaszczyć (urosną i rozleją się w trakcie pieczenia, pamiętaj o odstępach!),
- piecz ok 15 minut w 180 stopniach, opcja góra-dół.
Co jeszcze?
My dodaliśmy popcorn z kubeczkach jednorazowych oraz papierowe słomki w tym samym kolorze. Podpisaliśmy wszystkie deserki i gotowe. Polecam taką formę – naprawdę się sprawdza! Jak widzisz, u mnie jest niewiele rzeczy z kremem, bo to lato i zwyczajnie się bałam, że coś się rozpłynie 🙂 Choć teraz myślę, że mogłam zrobić, bo… szybko by zniknęło :))