Utarło się, że muffinki muszą być słodkie. A wcale nie muszą! Babeczki w wersji słonej są idealne na domowe przyjęcia. Poza tym, że są bardzo kaloryczne nie mają innych mankamentów…
Muffinki świetnie smakują z mięsem na ciepło lub z sałatką ze świeżych warzyw. Można je podawać zamiast pieczywa. Są też idealne jako przekąska!
PRZEPIS:
– 250 g mąki pszennej,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– szczypta soli,
– 3 jajka,
– 125 ml maślanki lub mleka,
– 75 ml oliwy lub oleju rzepakowego,
– ok. 200 g sera mozarella lub żółtego,
– 3-4 suszone pomidory,
– kilka listków świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy roztrzepane jajka, oliwę oraz maślankę – miksujemy do połączenia składników.
- Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę mozarellę lub starty żółty ser oraz drobno pokrojone pomidory i bazylię – wymieszać.
- Przygotowane ciasto rozkładamy do wyłożonej papierowymi foremkami formy na muffinki.
- Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego!