Sałatka wielkanocna

Sałatka wielkanocna – tak wiem, dla większości to sałatka ziemniaczana. I choć ja też ją kocham, to kiedy dziś weszłam do sklepu, kupiłam sałatę, rucolę i paprykę, do głowy wpadła mi sałatka iście wiosenna. Być może ta aura za oknem przywozi już na myśl wiosnę 🙂 Jest szybka, lekka, krucha i pyszna. Ładnie się prezentuje, także będzie dodatkowo ozdobą stołu!

Sałatka wielkanocna – składniki:

  • opakowanie mixu sałat
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • puszka kukurydzy,
  • czerwona papryka pokrojona w kostkę,
  • sos: 3 łyżki majonezu, 5 łyżek jogurtu greckiego, sól, pieprz, czosnek.
  • 100 g potartego żółtego sera,
  • 2-3 garście ruccoli,
  • kilka marynowanych grzybków do dekoracji.

Sałatka wielkanocna – wykonanie:

  • układamy warstwowo, tak jak lista składników mówi.
  • na dno leci sałata, następnie po bokach układamy jajka przekrojone na połówki,
  • na to kukurydza, papryka i sos, ser żółty.
  • górę dekorujemy ruccolą i grzybkami, żeby przypominało łąkę wiosenną.

Smacznego!


Po więcej szybkich przepisów wskakuj na mój instagram @kinka_karolina_wilk