Sałatka wielkanocna – tak wiem, dla większości to sałatka ziemniaczana. I choć ja też ją kocham, to kiedy dziś weszłam do sklepu, kupiłam sałatę, rucolę i paprykę, do głowy wpadła mi sałatka iście wiosenna. Być może ta aura za oknem przywozi już na myśl wiosnę 🙂 Jest szybka, lekka, krucha i pyszna. Ładnie się prezentuje, także będzie dodatkowo ozdobą stołu!
Sałatka wielkanocna – składniki:
- opakowanie mixu sałat
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- puszka kukurydzy,
- czerwona papryka pokrojona w kostkę,
- sos: 3 łyżki majonezu, 5 łyżek jogurtu greckiego, sól, pieprz, czosnek.
- 100 g potartego żółtego sera,
- 2-3 garście ruccoli,
- kilka marynowanych grzybków do dekoracji.
Sałatka wielkanocna – wykonanie:
- układamy warstwowo, tak jak lista składników mówi.
- na dno leci sałata, następnie po bokach układamy jajka przekrojone na połówki,
- na to kukurydza, papryka i sos, ser żółty.
- górę dekorujemy ruccolą i grzybkami, żeby przypominało łąkę wiosenną.
Smacznego!
Po więcej szybkich przepisów wskakuj na mój instagram @kinka_karolina_wilk