Chcecie zaskoczyć teściową? Na święta? No to mam dla Was genialny przepis – i oczywiście prosty, jak wszystkie moje przepisy. Uważam to za ogromny plus! Dostaję od Was mnóstwo zdjęć z ciastami z moich przepisów, co mnie ogromnie cieszy. A zwłaszcza, kiedy piszą to osoby, które wcześniej ciasta zawsze zamawiały, bo uważały że nie potrafią. I ja nadal będę wrzucała tutaj banalnie proste przepisy na przepyszne ciasta – bo sama takie lubię 🙂
Dzisiaj mam dla Was przepis na roladę czekoladową z kremem chałwowym. Powiem Wam szczerze, że nie miałam na to ciasto pomysłu. Chciałam zrobić roladę czekoladową na urodziny Kacperka, ale nie wiedziałam czym ją wypełnić. Początkowo myślałam o bitej śmietanie, ale taki był tort. I kiedy rolada się piekła, znalazłam w szafce chałwę. I tak powstało to ciasto.
Składniki na ciasto:
- 4 jajka,
- 100 g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 100 g mąki pszennej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki kakao,
- 4 kostki gorzkiej czekolady startej na tarce.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Później dodajemy stopniowo żółtka. Wyłączamy mikser, dodajemy powoli mąkę i pozostałe składniki i delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy ok 12-14 minut w 180 stopniach opcja góra-dół – u mnie największa blaszka, taka na kołacz. Po upieczeniu zawijamy biszkopt w ręcznik i zwijamy w roladę.
Składniki na krem:
- 250 ml mleka,
- budyń waniliowy,
- 100 g masła,
- chałwa waniliowa 100 g.
Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, możecie dodać cukier jeśli potrzebujecie. Odkładamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy chałwę. Na końcu stopniowo dodajemy budyń.
Rozwijamy roladę z ręcznika, smarujemy kremem, zwijamy.
Ja polałam roladę roztopioną czekoladą i posypałam migdałami.