Rolada czekoladowa z kremem chałwowym

Chcecie zaskoczyć teściową? Na święta? No to mam dla Was genialny przepis – i oczywiście prosty, jak wszystkie moje przepisy. Uważam to za ogromny plus! Dostaję od Was mnóstwo zdjęć z ciastami z moich przepisów, co mnie ogromnie cieszy. A zwłaszcza, kiedy piszą to osoby, które wcześniej ciasta zawsze zamawiały, bo uważały że nie potrafią. I ja nadal będę wrzucała tutaj banalnie proste przepisy na przepyszne ciasta – bo sama takie lubię 🙂

Dzisiaj mam dla Was przepis na roladę czekoladową z kremem chałwowym. Powiem Wam szczerze, że nie miałam na to ciasto pomysłu. Chciałam zrobić roladę czekoladową na urodziny Kacperka, ale nie wiedziałam czym ją wypełnić. Początkowo myślałam o bitej śmietanie, ale taki był tort. I kiedy rolada się piekła, znalazłam w szafce chałwę. I tak powstało to ciasto.

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka,
  • 100 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki kakao,
  • 4 kostki gorzkiej czekolady startej na tarce.

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Później dodajemy stopniowo żółtka. Wyłączamy mikser, dodajemy powoli mąkę i pozostałe składniki i delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy ok 12-14 minut w 180 stopniach opcja góra-dół – u mnie największa blaszka, taka na kołacz. Po upieczeniu zawijamy biszkopt w ręcznik i zwijamy w roladę.

Składniki na krem:

  • 250 ml mleka,
  • budyń waniliowy,
  • 100 g masła,
  • chałwa waniliowa 100 g.

Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, możecie dodać cukier jeśli potrzebujecie. Odkładamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy chałwę. Na końcu stopniowo dodajemy budyń.

Rozwijamy roladę z ręcznika, smarujemy kremem, zwijamy.

Ja polałam roladę roztopioną czekoladą i posypałam migdałami.