Jak to w kuchni zawsze bywa, wiele przepisów powstaje pod wpływem… chciałabym napisać, że pod wpływem chwili, ale prawda jest taka, że one powstają na podstawie kombinowania z tego, co akurat jest w szafkach i lodówce. I tak było u mnie z tym przepisem. Została mi śmietanka 30 proc, z pomidorówki. Robiłam w poniedziałek, dodałam z 50 ml, a żeby reszty nie wylewać po kilku dniach, zastanawiałam się, co z nią zrobić. I od razu powiem, że nie dodaje tak tłustej śmietany do makaronów, dodaję 18 proc, dlatego wszelkie sosy nie wchodziły w grę. I powstało ciasto!
Ale jakie ciasto!
Pyszna, ekspresowo szybka, prosta i jakże puszysta babka kakaowa. Bez kakao, za to z proszkiem budyniowym. Jeśli napiszę, że jest obłędnie wspaniała to nie wierz mi, tylko wypróbuj przepis i zrób swoją. Wtedy przyznasz mi rację, a to będzie jeden z Twoich ulubionych przepisów na tradycyjną babkę! Wiesz czemu? Bo nie jest sucha, jak w przypadku tradycyjnych babek – a wilgotna, co jest zasługą śmietanki!
No to lecimy z tym!
Składniki:
- 3 jajka,
- 170 g cukru,
- 16 g cukru waniliowego,
- 150 ml śmietanki 30 proc,
- 100 ml mleka,
- 50 g stopionego masła,
- 250 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej,
- opakowanie budyniu czekoladowego,
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
- Jajka ubij razem z cukrem i cukrem waniliowym na puch. U mnie trwało to ok 5 minut – miksowałam na najwyższych obrotach.
- Zmniejsz obroty na minimalne.
- Wymieszaj śmietankę z mlekiem i masłem, wlewaj powoli do masy cały czas miksując. UWAGA! Możesz też użyć 250 ml śmietanki 30 proc – wtedy nie dodajesz mleka ani masła.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Łyżka po łyżce dodawaj do masy cały czas miksując na najniższych obrotach. Miksuj do wymieszania składników.
- Formę natłuszcz, wysyp bułką tartą, wlej ciasto i piecz ok 45 minut w 180 stopniach, opcja góra-dół.
Banalne, prawda? 🙂