Prosta babka kakaowa, która zawsze wychodzi. Tobie też się uda.

Jak to w kuchni zawsze bywa, wiele przepisów powstaje pod wpływem… chciałabym napisać, że pod wpływem chwili, ale prawda jest taka, że one powstają na podstawie kombinowania z tego, co akurat jest w szafkach i lodówce. I tak było u mnie z tym przepisem. Została mi śmietanka 30 proc, z pomidorówki. Robiłam w poniedziałek, dodałam z 50 ml, a żeby reszty nie wylewać po kilku dniach, zastanawiałam się, co z nią zrobić. I od razu powiem, że nie dodaje tak tłustej śmietany do makaronów, dodaję 18 proc, dlatego wszelkie sosy nie wchodziły w grę. I powstało ciasto!

Ale jakie ciasto!

Pyszna, ekspresowo szybka, prosta i jakże puszysta babka kakaowa. Bez kakao, za to z proszkiem budyniowym. Jeśli napiszę, że jest obłędnie wspaniała to nie wierz mi, tylko wypróbuj przepis i zrób swoją. Wtedy przyznasz mi rację, a to będzie jeden z Twoich ulubionych przepisów na tradycyjną babkę! Wiesz czemu? Bo nie jest sucha, jak w przypadku tradycyjnych babek – a wilgotna, co jest zasługą śmietanki!

No to lecimy z tym!

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 170 g cukru,
  • 16 g cukru waniliowego,
  • 150 ml śmietanki 30 proc,
  • 100 ml mleka,
  • 50 g stopionego masła,
  • 250 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej,
  • opakowanie budyniu czekoladowego,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie:

  • Jajka ubij razem z cukrem i cukrem waniliowym na puch. U mnie trwało to ok 5 minut – miksowałam na najwyższych obrotach.
  • Zmniejsz obroty na minimalne.
  • Wymieszaj śmietankę z mlekiem i masłem, wlewaj powoli do masy cały czas miksując. UWAGA! Możesz też użyć 250 ml śmietanki 30 proc – wtedy nie dodajesz mleka ani masła.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Łyżka po łyżce dodawaj do masy cały czas miksując na najniższych obrotach. Miksuj do wymieszania składników.
  • Formę natłuszcz, wysyp bułką tartą, wlej ciasto i piecz ok 45 minut w 180 stopniach, opcja góra-dół.

Banalne, prawda? 🙂