Paluchy serowo-paprykowe

Coś do chrupania przyda się na każdej imprezie. Zamiast tradycyjnych paluszków czy włoskich grissini można podać paluchy z ciasta francuskiego.

PRZEPIS

– ciasto francuskie,
– 70 g sera żółtego potartego na tarce o dużych oczkach,
– łyżeczka słodkiej papryki,
– pieprz,
– żółtko,
– łyżka mleka lub wody.

Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy żółtkiem połączonym z mlekiem na całej powierzchni. Połowę ciasta posypujemy serem zmieszanym z papryką i pieprzem. Ciasto składamy na pół i dociskamy brzegi – mamy prostokąt z nadzieniem serowym.

Ostrym nożem lub kółkiem do pizzy kroimy paski o grubości 1 cm. Skręcamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Końce dociskamy do papieru. Paluchy smarujemy pozostałym żółtkiem z mlekiem.

Paluchy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 15 minut.

Kiedy lekko przestygną, można wkładać je do szklanek – świetnie trzymają pion 🙂

Smacznego!

IMG_7672

IMG_7674

IMG_7677

Hej, pobierz DARMOWY ebook kanapkowy!

TUTAJ

Ponad 20 przepisów na pyszne śniadania, lunch, w trasę i do szkoły!