Muffiny marchewkowo-orzechowe! Zachwycają nie tylko dzieci, bo smak jest REWELACYJNY!

Muffiny marchewkowo-orzechowe! Alez mnie wzięło ostatnio na renifery. I tak, zgadza się – to nie ostatni przepis z tym motywem, ale spokojnie, będzie tez dużo pyszności dla dorosłych – po prostu jak pomaga mi Kacperek, to wszystko kończy się bajkowo. Plus jest taki, że zachwycają się nimi tak samo dorośli, jak dzieci, bo smak jest OBŁĘDNY! Obłędnie pyszny 🙂

Składniki:
🥕150 g obranej, potartej na tarce o małych oczkach marchewki,
🥕szklanka mąki,
🥕1/3 szklanki cukru,
🥕2 łyżki zmielonych orzechów,
🥕1 łyżka cynamonu,
🥕2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia,
🥕3 łyżki oleju rzepakowego,
🥕jajko.

Wykonanie:
🥕kolejno wrzucamy składniki do miksera, cały czas miksując,
🥕ucieramy jajko z cukrem, dolewamy olej,
🥕dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i marchewkę oraz orzechy.
🥕nakładamy do foremek na muffiny do 3/4 wysokości,
🥕pieczemy ok 20-22 minuty w 180. Stopniach opcja góra-dół.

Dekoracja:
🥕jeśli muffiny są bardzo wyrośnięte, można lekko ściąć czubek,
🥕wierz smarujemy pokewą czekoladową lub rozpuszczoną gorzką czekoladą,
🥕nos z biszkopcika, oczy z drażetek waniliowych, nosy to @mmschocolatea poroże precelki od @lajkonikpl

Z przepisu wychodzi 6-7 muffinek – czyli taka porcja akurat, na jeden raz 🙂