Menu imprezowe – szybko, prosto i smacznie! Sałatki, mięsa, przekąski i słodkości! #5

Wracam do Was z kolejnym, fantastycznym i szybkim menu imprezowym! Hej, wiesz że do tej pory, z mojego menu skorzystano już… ponad pół miliona razy. PÓŁ MILIONA! PÓŁ MILIONA!!!! I tak, jak nic zmotywowało mnie to do jeszcze częstszego wrzucania Wam takich menu! Dla mnie to sama przyjemność 🙂

Dziś menu dla 6 dorosłych osób. Pewnie i z 4 dzieci spokojnie by się też najadła 😀 Także nie przedłużam – będzie szybko, prosto, tanio i pysznie. Jak zawsze!

SŁODKIE

Drożdżówki z serem

Składniki na bułki:

  • 400 g mąki pszennej
  • opakowanie suszonych drożdży,
  • 210 ml mleka
  • 80 g masła,
  • łyżka miodu lub 25 g cukru.

Składniki na farsz:

  • 400 g sera na sernik
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Wykonanie:

  • Masło rozpuszczamy w mleku – np w mikrofalówce lub na kuchence.
  • Mieszamy z mąką, drożdżami, cukrem. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok pół godziny.
  • Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części (wyjdą duże drożdżówki) lub więcej, nawet 16. Formujemy z nich kule i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki np. literatki, wyciskamy w kulach wgłębienie – będzie miejsce na nadzienie. Przykrywamy bułki ścierką i robimy farsz.
  • Wszystkie składniki (masło powinno być miękkie) miksujemy na puch. Można najpierw masło z cukrem, a potem resztę. Ja jak zwykle nie miałam czasu, więc wszystko razem 😀
  • Nadzienie nakładamy do bułeczek i pieczemy ok 35-40 minut w 180 stopniach opcja góra-dół lub 165 z termoobiegiem.

Bezy

Składniki:

  • 2 białka (zostały z farszu na drożdżówki :))
  • 120 g cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
  • Dodajemy stopniowo cukier, miksujemy aż się rozpuści. Na końcu dodajemy mąkę.
  • Za pomocą szprycy cukierniczej lub woreczka, czy łyżeczek (ja teraz tak robiłam) nakładamy bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy ok 40 minut w 140 stopniach z termoobiegiem.

Gruszki w sosie czekoladowym

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 250 g czekolady
  • 500 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru plus 1 łyżka cynamonu
  • litr wody

Wykonanie:

  • wodę mieszamy z cukrem i cynamonem, zagotowujemy. Gotujemy do rozpuszczenia cukru.
  • w tym czasie obieramy gruszki, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne.
  • gruszki wkładamy do syropu, gotujemy ok 30 minut na małym ogniu.

Wykonanie sos:

  • 250 g czekolady ( u mnie pół na pół gorzka i mleczna),
  • 200 ml kremówki
  • kremówkę i czekoladę podgrzewamy do rozpuszczenia się czekolady.
  • pozostałą kremówkę ubijamy na bitą śmietanę.

Wykonanie deseru:

  • do 8 szklanek wlewamy sos.
  • wkładamy po połówce gruszki.
  • dodajemy bitą śmietanę.

PRZEKĄSKI

Sałatka z kluseczkami

Składniki:

  • paczka mieszanki sałat,
  • cebula,
  • marchewka,
  • garść słonecznika i pestek dyni,
  • oliwa z solą, pieprzem, bazylią i oregano,
  • kluseczki: 200 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Robimy klasyczne kluseczki śląskie, tylko mniejsze – ja robie tak, że ziemniaki ugniatam w misce, dziele na 4 części, dodaje mąki tyle, ile zawiera jedna taka część. Do tego jajko i sól. Formuję małe kluseczki i gotuję ok 2-3 minut od momentu wypłynięcia. Kluseczki po ugotowaniu przysmażam na oliwie z pestkami słonecznika i dyni.

Wykonanie:

  • sałatę umyj, wrzuć na płaski półmisek,
  • cebulę pokrój w piórka lub półksiężyce,
  • marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach,
  • dodaj kluseczki, polej oliwą z przyprawami, pestkami.

Jajka smażone faszerowane

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • surowe jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

  • Jajka w skorupkach kroimy wzdłuż na pół, delikatnie łyżeczką wyjmujemy środki – następnie białko i żółtko drobno siekamy.
  • Farsz mieszamy z surowym jajkiem, bułką tartą i przyprawami, siekanym szczypiorkiem. Nadziewamy nim skorupki.
  • Smażymy po kilka minut na rozgrzanym oleju. Do zrumienienia.

Tarta z ziemniakami i szynką

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 120 g masła,
  • jajko,
  • sól.
  • 100 g szynki
  • 300 g ugotowanych ziemniaków,
  • cebula i czosnek,
  • koperek,
  • szklanka śmietanki 18 procent,
  • jajko.

Wykonanie:

  • zagniatamy ciasto z mąki, masła, jajka i soli.
  • Wykładamy nim wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę do pieczenia, pieczemy ok 20 minut w 160 stopniach z termoobiegiem,
  • Przygotuj farsz: ziemniaki podgotuj ok 15 minut, pokrój w talarki, wyłóż na podpieczony spód tarty. Szynkę pokrój w kosteczkę, podsmaż razem z cebulą i czosnkiem. Wykładamy na podpieczony spód tarty.
  • Jajko mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, koperkiem, zalewamy farsz.
  • Pieczemy kolejne 30 minut.

DANIE GŁÓWNE

Piersi z kurczaka w pergaminie z dodatkami

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • mieszanka ulubionych przypraw,
  • papier do pieczenia,
  • oliwa,
  • 1 kg ziemniaków, obranych,

Wykonanie:

  • Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na dwie części.
  • Posmarować oliwą, oprószyć obficie przyprawami,
  • Rozgrzać patelnię. Pergamin pociąć na prostokąty – wielkość taka, żeby włożyć do niego pierś z kurczaka. Tak przygotowane piersi w pergaminie piec ok 3-5 minut z każdej strony na suchej patelni.
  • W tym czasie surowe ziemniaki pokroić w ćwiartki, posypać solą, czosnkiem, dodać masło i wyłożyć na blaszce. Piec ok 50-60 minut w nagrzanym piekarniku, 180 stopni z termoobiegiem.

Dla dzieci nugetsy:

  • polędwiczki z piersi kurczaka opanierowane w mące, jajku i płatkach kukurydzianych. Smażone na oleju.

Schab nadziewany

Składniki: 

  • 60 dkg schabu,
  • 3 plastry szynki,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki ulubionego pesto, u mnie pistacjowe,

Wykonanie:

  • schab dzielimy na dwie części. Przekrawamy tak, żeby można było go nadziać, później rozklepujemy dobrze, posypujemy solą i pieprzem. Jeden płat smarujemy musztardą, układamy na nim szynkę, zwijamy w roladę. Można związać nitką.
  • drugi płat smarujemy pesto pistacjowym. Tak samo zwijamy w roladę, związujemy.
  • Każdy płat wkładamy do osobnego worka do pieczenia, dolewamy pół szklanki wody, pieczemy ok godziny w 180 stopniach z termoobiegiem.
  • Przed podaniem zdejmujemy nitki, kroimy w poprzek na porcje.

NA POTEM, NA CIEPŁO

Zupa cebulowa

Składniki:

  • 2 litry bulionu na wołowinie plus wołowina (ok 300 g) i marchewka (1-2 sztuki) z wywaru,
  • 4 duże cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • majeranek i lubczyk,
  • pieczywo.

Wykonanie:

  • Cebulę pokroić w półksiężyce, przysmażyć na maśle,
  • Bulion zagotować, doprawić majerankiem i lubczykiem,
  • Wołowinę poszarpać na drobne kawałki, marchewkę pokroić w cienkie paski,
  • Cebulę, wołowinę i marchewkę dodać do rosołu.
  • Podawać w ciepłym pieczywem.

I… koniecznie zapisz się na listę oczekujących na fantastycznego ebooka o kompleksowym menu imprezowym 🙂 Serio, szykuję prawdziwą bombę! Zapis do niczego nie zobowiązuje, można tylko zyskać 🙂 I wskakuj na mój INSTAGRAM (o tutaj), bo tu cały styczeń będę pokazywała, jak przygotowuję pyszności do tego ebooka 🙂

 


.