Menu grillowe – przepisy!

W piątek zgadaliśmy się z przyjaciółmi na grilla. Luźne spotkanie, do pogadania, posiedzenia razem, wypicia kawy, piwa. Menu nieskomplikowane, szybkie w przygotowaniu. Coś na ostro, coś na łagodnie, w końcu były dzieci. I kiełbaski – o tak, to element obowiązkowy każdego ogniska i grilla 🙂 Menu, jakie Wam tutaj prezentuje przygotujecie bardzo szybko – wszystko jest łatwe do zrobienia, nawet ciastka na słodko, które mówiąc mało skromnie, wyszły obłędnie pyszne! Zestaw jest przygotowany na ok. 10 osób 🙂

 

Na słodko, do kawy

Muffiny czekoladowe z kokosem

To jeden z tych przepisów, które są w rodzinie od lat. Stary, maminy notatnik, poplamiony olejkiem rumowym i przepis na murzynka z kokosem. Uwielbiam to ciasto! I choć muffiny kocham, czasem lubię chwilę dłużej poświęcić czasu na przygotowanie idealnych babeczek. Z bezą kokosową.

Składniki:

  • 125 g masła,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 łyżka kakao,
  • szklanka mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • białko,
  • 5 dkg kokosu i 5 dkg cukru.

Wykonanie:

  • Masło, pół szklanki cukru, wodę i kakao zagotowujemy. Studzimy.
  • Dodajemy do masy 2 żółtka, mąkę, proszek. Dobrze miksujemy.
  • 2 białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy szpatułką.
  • Ciasto wlewamy do formy na muffiny.
  • Przygotowujemy bezę: białko ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy najpierw cukier, potem kokos.
  • Bezę wykładamy na ciasto kakaowe.
  • Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, opcja góra-dół.

 

Klasyczna tarta z bitą śmietaną, czekoladą i malinami

Tarty kocham! Ja i moi goście. Są szybkie w przygotowaniu, proste, pięknie wyglądają i obłędnie smakują! Pyszności, mówię Wam!

Składniki:

  • 120 g masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 250 g mąki owsianej,
  • 2 żółtka.

Wszystkie składniki zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Formę na tartę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą lub kaszką manną, wykładamy ciastem. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach, opcja góra-dół.

Masa i dekoracja:

  • 500 ml kremówki,
  • cukier puder,
  • gorzka czekolada, 2-3 kostki,
  • maliny.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i startą na tarce czekoladę. Masę wykładamy na ciasto, dekorujemy malinami.

 

Sałatki

Ze świeżych warzyw:

  • 6 pomidorów,
  • duża żółta papryka,
  • pół słoiczka czarnych oliwek,
  • duża cebula,
  • duży ogórek szklarniowy,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • bazylia, oliwa, sól i pieprz.

Z tortellini:

  • 250 g tortellini, ugotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka ananasa, pokrojonego w kostkę,
  • 20 g żółtego sera pokrojonego w drobną kostkę,
  • 1 duży por pokrojony w talarki,
  • 3-4 łyżki majonezu + 2 łyżki soku z ananasa, sól i pieprz.

Zielona:

  • mix sałat,
  • garść słonecznika,
  • garść orzechów włoskich drobno siekanych,
  • oliwa,
  • ulubione zioła.

 

Dodatki

Tzatziki

  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 2 łyżki koperku drobno posiekanego,
  • duży ogórek szklarniowy starty na tarce o drobnych oczkach, odciśnięta woda,
  • sól i pieprz do smaku.

Domowe bułki czosnkowe lub chleb:

  • bochenek chleba krojonego lub bułki,
  • masło 200 g wymieszane z koperkiem, solą, pieprzem i kilkoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku,
  • każdą kromkę smarujemy masłem czosnkowym, składamy z tego cały bochenek. Zawijamy folią aluminiową i grillujemy!

Mięso

Karczek z papryką, cebulą i czosnkiem:

  • 1 kg karczku pokrojonego w plastry,
  • 3-4 duże cebule,
  • duża czerwona papryka,
  • marynata: oliwa, papryka słodka, odrobina chilli, sól, pieprz, czosnek.
  • mięso smarujemy marynatą, obkładamy cebulą i papryką.

Piersi z kurczaka, łagodne:

  • 1 kg piersi z kurczaka pokrojonych na plastry,
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, oliwa.

I kiełbaski na patyku, rzecz jasne 🙂

A Wy, co polecacie na grilla?