W piątek zgadaliśmy się z przyjaciółmi na grilla. Luźne spotkanie, do pogadania, posiedzenia razem, wypicia kawy, piwa. Menu nieskomplikowane, szybkie w przygotowaniu. Coś na ostro, coś na łagodnie, w końcu były dzieci. I kiełbaski – o tak, to element obowiązkowy każdego ogniska i grilla 🙂 Menu, jakie Wam tutaj prezentuje przygotujecie bardzo szybko – wszystko jest łatwe do zrobienia, nawet ciastka na słodko, które mówiąc mało skromnie, wyszły obłędnie pyszne! Zestaw jest przygotowany na ok. 10 osób 🙂
Na słodko, do kawy
Muffiny czekoladowe z kokosem
To jeden z tych przepisów, które są w rodzinie od lat. Stary, maminy notatnik, poplamiony olejkiem rumowym i przepis na murzynka z kokosem. Uwielbiam to ciasto! I choć muffiny kocham, czasem lubię chwilę dłużej poświęcić czasu na przygotowanie idealnych babeczek. Z bezą kokosową.
Składniki:
- 125 g masła,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżki wody,
- 1 łyżka kakao,
- szklanka mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- białko,
- 5 dkg kokosu i 5 dkg cukru.
Wykonanie:
- Masło, pół szklanki cukru, wodę i kakao zagotowujemy. Studzimy.
- Dodajemy do masy 2 żółtka, mąkę, proszek. Dobrze miksujemy.
- 2 białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy szpatułką.
- Ciasto wlewamy do formy na muffiny lub papilotek (klik do papilotek).
- Przygotowujemy bezę: białko ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy najpierw cukier, potem kokos.
- Bezę wykładamy na ciasto kakaowe.
- Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, opcja góra-dół.
Klasyczna tarta z bitą śmietaną, czekoladą i malinami
Tarty kocham! Ja i moi goście. Są szybkie w przygotowaniu, proste, pięknie wyglądają i obłędnie smakują! Pyszności, mówię Wam!
Składniki:
- 120 g masła,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 250 g mąki owsianej,
- 2 żółtka.
Wszystkie składniki zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Formę na tartę (klik do formy) smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą lub kaszką manną, wykładamy ciastem. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach, opcja góra-dół.
Masa i dekoracja:
- 500 ml kremówki,
- cukier puder,
- gorzka czekolada, 2-3 kostki,
- maliny.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i startą na tarce czekoladę. Masę wykładamy na ciasto, dekorujemy malinami.
Sałatki
Ze świeżych warzyw:
- 6 pomidorów,
- duża żółta papryka,
- pół słoiczka czarnych oliwek,
- duża cebula,
- duży ogórek szklarniowy,
- 10 suszonych pomidorów,
- bazylia, oliwa, sól i pieprz.
Z tortellini:
- 250 g tortellini, ugotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu,
- puszka kukurydzy,
- puszka ananasa, pokrojonego w kostkę,
- 20 g żółtego sera pokrojonego w drobną kostkę,
- 1 duży por pokrojony w talarki,
- 3-4 łyżki majonezu + 2 łyżki soku z ananasa, sól i pieprz.
Zielona:
- mix sałat,
- garść słonecznika,
- garść orzechów włoskich drobno siekanych,
- oliwa,
- ulubione zioła.
Dodatki
Tzatziki
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- 2 łyżki koperku drobno posiekanego,
- duży ogórek szklarniowy starty na tarce o drobnych oczkach, odciśnięta woda,
- sól i pieprz do smaku.
Domowe bułki czosnkowe lub chleb:
- bochenek chleba krojonego lub bułki,
- masło 200 g wymieszane z koperkiem, solą, pieprzem i kilkoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku,
- każdą kromkę smarujemy masłem czosnkowym, składamy z tego cały bochenek. Zawijamy folią aluminiową i grillujemy!
Mięso
Karczek z papryką, cebulą i czosnkiem:
- 1 kg karczku pokrojonego w plastry,
- 3-4 duże cebule,
- duża czerwona papryka,
- marynata: oliwa, papryka słodka, odrobina chilli, sól, pieprz, czosnek.
- mięso smarujemy marynatą, obkładamy cebulą i papryką.
Piersi z kurczaka, łagodne:
- 1 kg piersi z kurczaka pokrojonych na plastry,
- sól, pieprz, bazylia, oregano, oliwa.
I kiełbaski na patyku, rzecz jasne 🙂
A Wy, co polecacie na grilla?