Z jabłek można przygotować nie tylko smaczną i kaloryczną szarlotkę, ale i bardziej odchudzony deser, który jest tak samo pyszny! Przygotujecie go bardzo szybko. I gwarantuję – będzie smakował nawet tym, którzy fit desery omijają z daleka!
Deser, który dziś Wam proponuję można podawać jako osobne danie lub z dodatkiem bitej śmietany i lodów waniliowych. My zjedliśmy go bez dodatków, tzn z kawą 🙂
PRZEPIS:
- 6 średniej wielkości jabłek,
- 50 g oleju kokosowego + odrobina do wysmarowania formy,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 6 łyżek zmielonych płatków owsianych,
- ok 3-4 łyżek płatków owsianych błyskawicznych,
- ok 3 łyżek wiórek kokosowych,
- płaska łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżeczki cukru – opcjonalnie.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem kokosowym, wrzucamy do niego jabłka, posypujemy je cukrem i cynamonem i dokładnie mieszamy.
Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niego syrop klonowy, zmielone płatki owsiane i wiórki kokosowe. Dosypujemy tyle płatków owsianych, aby masa była gęsta. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy jabłka.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut.
Smacznego!