Deser w formie fit: jabłka pod owsianą kruszonką

Z jabłek można przygotować nie tylko smaczną i kaloryczną szarlotkę, ale i bardziej odchudzony deser, który jest tak samo pyszny! Przygotujecie go bardzo szybko. I gwarantuję – będzie smakował nawet tym, którzy fit desery omijają z daleka!

Deser, który dziś Wam proponuję można podawać jako osobne danie lub z dodatkiem bitej śmietany i lodów waniliowych. My zjedliśmy go bez dodatków, tzn z kawą 🙂

PRZEPIS:

  • 6 średniej wielkości jabłek,
  • 50 g oleju kokosowego + odrobina do wysmarowania formy,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 6 łyżek zmielonych płatków owsianych,
  • ok 3-4 łyżek płatków owsianych błyskawicznych,
  • ok 3 łyżek wiórek kokosowych,
  • płaska łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki cukru – opcjonalnie.

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem kokosowym, wrzucamy do niego jabłka, posypujemy je cukrem i cynamonem i dokładnie mieszamy.

Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niego syrop klonowy, zmielone płatki owsiane i wiórki kokosowe. Dosypujemy tyle płatków owsianych, aby masa była gęsta. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy jabłka.

Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut.

Smacznego!

ok2

ok1

ok3

ok4