MENU IMPREZOWE, czyli gotowe pomysły na pyszności imprezowe!
Przyjęcia urodzinowe, domowe, przyjacielskie, to mój konik. Uwielbiam je przygotowywać i chętnie dzielę się tym tutaj z Wami. Także bez zbędnych słów – korzystajcie z przepisów, zaglądajcie na mój Instagram i niech przygotowywanie przyjęć będzie radością 🙂 A więcej takich gotowych menu imprezowych znajdziesz w zakładce “gotowe menu”, o tutaj.
Menu imprezowe: słodkie przepisy
Cynamonki:
Składniki:
- 375 g mąki pszennej,
- 70 g cukru,
- opakowanie suszonych drożdży,
- 200 ml mleka,
- 80 g masła.
Wykonanie:
- masło rozpuść, dodaj mleko – całość ma być ciepła.
- w misce wymieszaj mąkę, cukier, drożdże, dolej rozpuszczone masło z mlekiem, wyrabiaj przez ok 5 minut.
- przykryj ciasto ścierką, poczekaj pół godziny aż wyrośnie.
- po tym czasie rozwałkuj ciasto na prostokąt i dodaj nadzienie – u mnie to jest 100 g cukru, 70 g rozpuszczonego masła, 2 łyżeczki cynamonu i opakowanie cukru waniliowego).
- zwiń roladę i pokrój na ok. 16 bułeczek, posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz ok 23 minuty w 180 stopniach góra-dół.
Muffiny czekoladowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 2 łyżki kakao,
- szklanka mleka,
- pół szklanki oleju,
- jajko,
- tabliczka czekolady drobno poszatkowana.
Wykonanie:
- wymieszaj osobno suche i mokre składniki, następnie zmieszaj je razem.
- ciastem wypełnij papilotki, piecz przez 20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Tort czekoladowy
Tort czekoladowy zrobiłam z przepisu Kwestii Smaku, o tutaj. Upiekłam go w kwadratowej formie, przełożyłam bitą śmietaną, polałam polewą czekoladową.
Menu imprezowe: Sałatki
Z zupek “chińskich”
Składniki:
- 2 zupki chińskie,
- pół kg pieczarek,
- por,
- szczypiorek,
- puszka kukurydzy,
- majonez.
Wykonanie:
- makaron z zupek chińskich zalej wrzątkiem i odczekaj 3 minuty, aż napęcznieje. Odcedź wodę.
- pieczarki pokrój w kostkę, gotuj 15 minut w osolonej wodzie, odcedź, wystudź.
- wymieszaj makaron, pieczarki, pokrojonego w paski pora, poszatkowany szczypiorek, kukurydzę, dodaj według uznania majonez oraz przyprawy.
Zielona
Składniki:
- ruccola,
- pomidorki koktajlowe,
- oliwki czarne,
- cebula,
- papryka żółta,
- oliwa,
- bazylia,
- minimozarelle.
Wykonanie:
- składniki wymieszaj, polej oliwą, dopraw.
Brokułowa
Składniki:
- ugotowany i podzielony na różyczki brokuł,
- mały kubek jogurtu greckiego wymieszany z czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem,
- feta,
- ziarna słonecznika.
Wykonanie:
- na dno miski daj brokuła,
- polej sosem,
- posyp słonecznikiem i fetą.
Menu imprezowe: Mięsa
Keks
Składniki:
- pół kg pokrojonych w kostkę piersi z kurczaka,
- pół kg surowych, pokrojonych w kostkę pieczarek,
- 200 g potartego sera żółtego,
- pokrojona w kostkę cebula,
- 2 jajka,
- 4 łyżki majonezu,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- przyprawy.
Wykonanie:
- wymieszaj wszystkie składniki, włóż do keksówki i piecz ok. godziny w 180 stopniach z termoobiegiem.
Udka
Składniki:
- 1 kg udek,
- przyprawy, łyżka soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka papryki czerwonej, majeranku, lubczyku, czosnku. Ewentualnie gotowa przyprawa do kurczaka.
- szklanka wody,
- olej lub oliwa.
Wykonanie:
- udka umyj, natrzyj przyprawami i oliwą, włóż do naczynia żaroodpornego, dolej wodę i piecz ok 90 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka,
- szpinak mrożony,
- sól, pieprz, czosnek,
- ciasto francuskie,
- jajko.
Wykonanie:
- piersi z kurczaka dopraw, obsmaż po minucie z każdej strony na patelni,
- szpinak smaż na patelni do odparowania wody, dopraw,
- ciasto francuskie rozwiń, ułóż na środku piersi z kurczaka, nałóż na nie szpinak, ciasto zwiń według upodobania, posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz ok 45 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Klopsiki zapiekane (ser w srodku) w sosie pomidorowym
Składniki:
- pół kg mięsa mielonego,
- gruby plaster żółtego sera pokrojonego w kostkę ok. 1cm x 1cm,
- jajko,
- szklanka bułki tartej,
- sól, pieprz, czosnek,
- litr passaty pomidorowej,
- bazylia, oregano, sól, pieprz, czosnek.
Wykonanie:
- mięso wymieszaj z bułką tartą, jajkiem, przyprawami,
- passatę wymieszaj ze szklanką wody, dodaj przyprawy,
- z mięsa formuj niewielkie kulki, do środka dodaj kawałek sera, układaj w naczyniu żaroodpornym.
- całość zalej sosem, zapiekaj ok godziny w 180 stopniach z termoobiegiem.
Karczek w musztardzie
Składniki:
- 1 kg karczku,
- szklanka śmietanki 18 proc,
- pół słoika musztardy,
- łyżka mąki pszennej,
- sól, pieprz, czosnek.
Wykonanie:
- mięso pokrój na porcje, ułóż w naczyniu żaroodpornym,
- śmietanę wymieszaj z 2 szklankami wody, musztardą, mąką, dopraw,
- całość zapiekaj przez ok 90 minut w 180 stopniach, opcja góra-dół.
Menu imprezowe: przekąski
Tarta warzywna
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g twarogu, u mnie półtłusty,
- 4 łyżki oliwy,
- 50-70 ml wody lub mleka,
- sól i szczypta cukru.
Farsz:
- 250 ml śmietanki 18 proc,
- 2 jajka,
- sól, pieprz, przyprawy,
- 300 g włoszczyzny lub innych ulubionych warzyw,
- kawałek cukinii, pomidorki koktajlowe.
Wykonanie:
- zagnieć ciasto,
- formę na tartę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą, wyklej ciastem,
- włoszczyznę lub inne warzywa podsmaż na maśle, dopraw, wymieszaj ze śmietaną i jajkami, przelej na ciasto,
- na wierzchu ułóż pomidorki i plastry cukinii,
- zapiekaj ok 40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Cebularz
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- suszone drożdże – opakowanie,
- 150 ml mleka lub wody,
- 6 łyżek oliwy,
- sól, łyżeczka cukru.
Farsz:
- 1 kg cebuli,
- 150 g tartego żółtego sera,
- tymianek, rozmaryn, sól i pieprz,
- 2 jajka,
- 200 g gęstej śmietany.
Wykonanie:
- zagnieć ciasto, odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż wyrośnie,
- cebulę poszatkuj, podsmaż na oleju,
- zimną cebulę wymieszaj z pozostałymi składnikami,
- wyrośnięte ciasto rozwałkuj cienko i umieść na dużej blaszce, wyłóż farsz i poczekaj z 15 minut, aż lekko podrośnie,
- piecz ok. 45 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Menu imprezowe: na koniec, na ciepło
Zupa gulaszowa z kluskami. Podrzucam Ci mój stary przepis, o tutaj. Ale prawda jest taka, że taką zupę wyczarujesz w 10 minut, plus gotowanie. W garnku podsmażasz ulubione mięso pokrojone w kostkę, np. pół kg indyka, łopatki, schabu. Dodajesz kilka łyżeczek przyprawy do mięsa, pokrojonego w kostkę ziemniaka, pomidora, cebulę, czosnek, cukinie, paprykę – jakie warzywa tylko chcesz. Jak nie dodasz, też będzie dobre! Jak się podsmaży, zalewasz 2 szklankami wody plus passatą lub pomidorami w puszce – tak, żeby przykryło mięso i dodatki. Całość gotujesz ok 2 godzin. Na koniec robisz kluski lub dodajesz gotowe – ja kupiłam ostatnio kopytka gotowe w dino, z dobrym składem. Zupę możesz zagęścić, ale nie musisz – kopytka są mączne i same zagęszczą całość. Gotowe 🙂