Gotowe menu imprezowe. Mięsa, sałatki, przekąski i słodkości!

MENU IMPREZOWE, czyli gotowe pomysły na pyszności imprezowe!

Przyjęcia urodzinowe, domowe, przyjacielskie, to mój konik. Uwielbiam je przygotowywać i chętnie dzielę się tym tutaj z Wami. Także bez zbędnych słów – korzystajcie z przepisów, zaglądajcie na mój Instagram i niech przygotowywanie przyjęć będzie radością 🙂 A więcej takich gotowych menu imprezowych znajdziesz w zakładce “gotowe menu”, o tutaj. 

 

Menu imprezowe: słodkie przepisy

Cynamonki:

Składniki:

  • 375 g mąki pszennej,
  • 70 g cukru,
  • opakowanie suszonych drożdży,
  • 200 ml mleka,
  • 80 g masła.

Wykonanie:

  • masło rozpuść, dodaj mleko – całość ma być ciepła.
  • w misce wymieszaj mąkę, cukier, drożdże, dolej rozpuszczone masło z mlekiem, wyrabiaj przez ok 5 minut.
  • przykryj ciasto ścierką, poczekaj pół godziny aż wyrośnie.
  • po tym czasie rozwałkuj ciasto na prostokąt i dodaj nadzienie – u mnie to jest 100 g cukru, 70 g rozpuszczonego masła, 2 łyżeczki cynamonu i opakowanie cukru waniliowego).
  • zwiń roladę i pokrój na ok. 16 bułeczek, posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz ok 23 minuty w 180 stopniach góra-dół.

 

Muffiny czekoladowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki kakao,
  • szklanka mleka,
  • pół szklanki oleju,
  • jajko,
  • tabliczka czekolady drobno poszatkowana.

Wykonanie:

  • wymieszaj osobno suche i mokre składniki, następnie zmieszaj je razem.
  • ciastem wypełnij papilotki, piecz przez 20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy zrobiłam z przepisu Kwestii Smaku, o tutaj. Upiekłam go w kwadratowej formie, przełożyłam bitą śmietaną, polałam polewą czekoladową.

 

Menu imprezowe: Sałatki

Z zupek “chińskich”

Składniki:

  • 2 zupki chińskie,
  • pół kg pieczarek,
  • por,
  • szczypiorek,
  • puszka kukurydzy,
  • majonez.

Wykonanie:

  • makaron z zupek chińskich zalej wrzątkiem i odczekaj 3 minuty, aż napęcznieje. Odcedź wodę.
  • pieczarki pokrój w kostkę, gotuj 15 minut w osolonej wodzie, odcedź, wystudź.
  • wymieszaj makaron, pieczarki, pokrojonego w paski pora, poszatkowany szczypiorek, kukurydzę, dodaj według uznania majonez oraz przyprawy.

Zielona

Składniki:

  • ruccola,
  • pomidorki koktajlowe,
  • oliwki czarne,
  • cebula,
  • papryka żółta,
  • oliwa,
  • bazylia,
  • minimozarelle.

Wykonanie:

  • składniki wymieszaj, polej oliwą, dopraw.

Brokułowa

Składniki:

  • ugotowany i podzielony na różyczki brokuł,
  • mały kubek jogurtu greckiego wymieszany z czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem,
  • feta,
  • ziarna słonecznika.

Wykonanie:

  • na dno miski daj brokuła,
  • polej sosem,
  • posyp słonecznikiem i fetą.

Menu imprezowe: Mięsa

Keks

Składniki:

  • pół kg pokrojonych w kostkę piersi z kurczaka,
  • pół kg surowych, pokrojonych w kostkę pieczarek,
  • 200 g potartego sera żółtego,
  • pokrojona w kostkę cebula,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • przyprawy.

Wykonanie:

  • wymieszaj wszystkie składniki, włóż do keksówki i piecz ok. godziny w 180 stopniach z termoobiegiem.

Udka

Składniki:

  • 1 kg udek,
  • przyprawy, łyżka soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka papryki czerwonej, majeranku, lubczyku, czosnku. Ewentualnie gotowa przyprawa do kurczaka.
  • szklanka wody,
  • olej lub oliwa.

Wykonanie:

  • udka umyj, natrzyj przyprawami i oliwą, włóż do naczynia żaroodpornego, dolej wodę i piecz ok 90 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka,
  • szpinak mrożony,
  • sól, pieprz, czosnek,
  • ciasto francuskie,
  • jajko.

Wykonanie:

  • piersi z kurczaka dopraw, obsmaż po minucie z każdej strony na patelni,
  • szpinak smaż na patelni do odparowania wody, dopraw,
  • ciasto francuskie rozwiń, ułóż na środku piersi z kurczaka, nałóż na nie szpinak, ciasto zwiń według upodobania, posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz ok 45 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Klopsiki zapiekane (ser w srodku) w sosie pomidorowym

Składniki:

  • pół kg mięsa mielonego,
  • gruby plaster żółtego sera pokrojonego w kostkę ok. 1cm x 1cm,
  • jajko,
  • szklanka bułki tartej,
  • sól, pieprz, czosnek,
  • litr passaty pomidorowej,
  • bazylia, oregano, sól, pieprz, czosnek.

Wykonanie:

  • mięso wymieszaj z bułką tartą, jajkiem, przyprawami,
  • passatę wymieszaj ze szklanką wody, dodaj przyprawy,
  • z mięsa formuj niewielkie kulki, do środka dodaj kawałek sera, układaj w naczyniu żaroodpornym.
  • całość zalej sosem, zapiekaj ok godziny w 180 stopniach z termoobiegiem.

Karczek w musztardzie

Składniki:

  • 1 kg karczku,
  • szklanka śmietanki 18 proc,
  • pół słoika musztardy,
  • łyżka mąki pszennej,
  • sól, pieprz, czosnek.

Wykonanie:

  • mięso pokrój na porcje, ułóż w naczyniu żaroodpornym,
  • śmietanę wymieszaj z 2 szklankami wody, musztardą, mąką, dopraw,
  • całość zapiekaj przez ok 90 minut w 180 stopniach, opcja góra-dół.

 

Menu imprezowe: przekąski

Tarta warzywna

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g twarogu, u mnie półtłusty,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 50-70 ml wody lub mleka,
  • sól i szczypta cukru.

Farsz:

  • 250 ml śmietanki 18 proc,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz, przyprawy,
  • 300 g włoszczyzny lub innych ulubionych warzyw,
  • kawałek cukinii, pomidorki koktajlowe.

Wykonanie:

  • zagnieć ciasto,
  • formę na tartę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą, wyklej ciastem,
  • włoszczyznę lub inne warzywa podsmaż na maśle, dopraw, wymieszaj ze śmietaną i jajkami, przelej na ciasto,
  • na wierzchu ułóż pomidorki i plastry cukinii,
  • zapiekaj ok 40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

 

Cebularz

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • suszone drożdże – opakowanie,
  • 150 ml mleka lub wody,
  • 6 łyżek oliwy,
  • sól, łyżeczka cukru.

Farsz:

  • 1 kg cebuli,
  • 150 g tartego żółtego sera,
  • tymianek, rozmaryn, sól i pieprz,
  • 2 jajka,
  • 200 g gęstej śmietany.

Wykonanie:

  • zagnieć ciasto, odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż wyrośnie,
  • cebulę poszatkuj, podsmaż na oleju,
  • zimną cebulę wymieszaj z pozostałymi składnikami,
  • wyrośnięte ciasto rozwałkuj cienko i umieść na dużej blaszce, wyłóż farsz i poczekaj z 15 minut, aż lekko podrośnie,
  • piecz ok. 45 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

 

 

Menu imprezowe: na koniec, na ciepło

Zupa gulaszowa z kluskami. Podrzucam Ci mój stary przepis, o tutaj. Ale prawda jest taka, że taką zupę wyczarujesz w 10 minut, plus gotowanie. W garnku podsmażasz ulubione mięso pokrojone w kostkę, np. pół kg indyka, łopatki, schabu. Dodajesz kilka łyżeczek przyprawy do mięsa, pokrojonego w kostkę ziemniaka, pomidora, cebulę, czosnek, cukinie, paprykę – jakie warzywa tylko chcesz. Jak nie dodasz, też będzie dobre! Jak się podsmaży, zalewasz 2 szklankami wody plus passatą lub pomidorami w puszce – tak, żeby przykryło mięso i dodatki. Całość gotujesz ok 2 godzin. Na koniec robisz kluski lub dodajesz gotowe – ja kupiłam ostatnio kopytka gotowe w dino, z dobrym składem. Zupę możesz zagęścić, ale nie musisz – kopytka są mączne i same zagęszczą całość. Gotowe 🙂