Kilka dni temu byliśmy w Katowicach. Oczywiście z drodze powrotnej wstąpiliśmy do Ikei… no co ja poradzę, że ona zawsze jest po drodze. No zawsze! Okazało się, że najnowsza oferta składa się z wszystkiego tego, co ja akurat potrzebuję do nowej kuchni. Wymarzyłam sobie kuchnię pastelową…a w IKEI wszystko w pastelach. Tak musiało być. I pewnie zastanawiacie się, po co ja Wam tutaj o pastelowych miskach piszę, skoro mam dla Was przepis na bułeczki cynamonowe. To jest powiązane. Bardzo mocno. Z hot-dogami.
Uwielbiam IDEE. Kocham ją od zawsze miłością bardzo poważną. Od chwili kiedy pierwszy raz weszłam do tego sklepu, pokochałam styl skandynawski. Lubię tę prostotę, łączenie tradycji z nowoczesnością, lubię tam po prostu wszystko. I kiedy idzie się już do kasy, no dobra tego akurat to nie lubię, ale kiedy z kasy się wychodzi, pojawia się szwedzki sklepik i… kawiarenka. A w niej hot-dogi. Na co dzień nie jem takich rzeczy, ale będąc w IDEI nie zjeść hot-doga? Nie, to się nie może udać! Mąż ma silną wolę i nie wziął, chciał tylko kawę. Ja za to na bogato – kawa, hot-dog i cinnamon rolls. I od tego razu wymieniam hot-dogi na drożdżówki. Boże, jakie to było dobre! Nawet mąż mi zjadł połowę w samochodzie. A na potwierdzenie tego, że drożdżówki były pyszne… dziś upiekłam takie w domu. Smakują niemal identycznie jak tamte! Ale nie wierzcie mi na słowo – lepiej wypróbujcie 🙂
CINNAMON ROLLS
- 390 g mąki pszennej,
- łyżeczka cynamonu,
- 200 ml mleka,
- 80 g masła,
- jajko,
- 30 g świeżych drożdży.
- Mleko z masłem podgrzewamy.
- Kiedy masło się rozpuści, a cała mieszanina będzie letnia, to dodajemy do niej drożdże, mieszamy.
- Mąkę mieszamy z cynamonem, dolewamy do niej mleka z masłem i drożdżami, wbijamy jajko i dobrze zagniatamy. Ja mieszałam w robocie kuchennym.
- Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
- Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.
- Smarujemy je powidłami i posypujemy obficie cynamonem, ja posypałam też odrobiną cukru waniliowego.
- Ciasto zwijamy w luźny rulon i kroimy na porcje.
- Układamy na blaszce, posypujemy cukrem waniliowym i pieczemy ok. 25-28 minut w 180 stopniach opcja góra-dół lub 160 z termoobiegiem.
- Rollsy można posypać cukrem pudrem albo polać lukrem: cukier puder mieszamy z odrobiną mleka i soku z pomarańczy aż osiągnie konsystencje gęstej śmietany.
Pyszności, prawda?