Ciasto Bounty – najlepsze ciasto kokosowe na świecie!

Zrobiłam ciasto. Na Dzień Babci i Dziadka. Ale wyszło dobre! Miałam swój stary, ulubiony przepis na ciasto bounty – w naszej rodzinie uwielbiane. Oczywiście nie ma przepisu na blogu, bo nigdy nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Dzisiaj usiadłam i zaczęłam kombinować – robię kurs u Doktor Ani o zdrowym jedzeniu i kiedy zobaczyłam w przepisie kostkę margaryny, zaczęło mnie serce boleć. No nie dam tej margaryny w takich ilościach – Aniu tak, to Twoja wina 🙂 I tak pokombinowałam i wyszła taka rewelacja, że ja się pytam, po co ktoś tam margarynę kazał dawać i po co ja ją tam tyle razy dawałam! Koniecznie wypróbujecie – smakuje lepiej niż wygląda!

To ciasto jest szybkie – 5 minut przygotowania ciasta, 40 minut pieczenia, w tym czasie robi się krem. Wszystko. Na końcu polewa i gotowe. Tak, to cała filozofia… a smak bajka!

PRZEPIS NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 4 łyżki cukru brązowego,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • jajko,
  • szklanka mleka,
  • pół szklanki oleju.

Sypkie składniki mieszamy w jednej misce, płynne w drugiej. Mieszamy wszystko razem i wlewamy do formy – ja piekłam z tego dwa ciasta w dwóch tortownicach. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

MASA:

  • 4 szklanki mleka,
  • budyń waniliowy,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 100 g kaszy jaglanej.

W garnku zagotowujemy 3,5 szklanki mleka (może być pół na pół z wodą), dodajemy cukier, wiórki i kaszę – gotujemy na małym ogniu często mieszając przez 20 minut. Po tym czasie w pozostałym mleku rozrabiamy budyń, wlewamy do masy i zagotowujemy – chwilę gotujemy. Na końcu blenderujemy całość. Nikt nie pozna, że to krem na kaszy. Świetnie zgęstnieje, margaryna zupełnie niepotrzebna. Człowiek jednak uczy się całe życie…

POLEWA:

  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • łyżka masła.

Czekoladę topimy z masłem – można dodać 2 łyżki wody lub mleka.

 

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie polewę. Chłodzimy 2-3 godziny. Wyjmujemy z formy, polewamy polewą. Gotowe! A jakie pyszne! Jami!

selfp

selfp

selfp