Śniadania – ostatnio mnóstwo pytań właśnie o to! Pokazuję ich dużo na moim instagramie, na instastories (dołącz do mnie TUTAJ), ale postanowiłam wrzucić Wam tutaj wszystkie pomysły – będzie szybko, prosto, pysznie i zdrowo! Czyli tak, jak sama gotuję dla siebie i swojej rodziny!
Pieczona owsianka czekoladowa
Składniki:
- szklanka płatków owsianych błyskawicznych,
- szklanka posiekanych orzechów, wiórek kokosowych, pistacji itp.
- szklanka liofilizowanych czarnych malin Lioforte premium,
- łyżka kakao ciemnego,
- 4 kostki posiekanej gorzkiej czekolady,
- 5 łyżek cukru lub miodu,
- 3 łyżki masła orzechowego,
- 2 jajka,
- szklanka mleka.
Wykonanie:
- w pierwszej misce mieszamy sypkie składniki, a w drugiej płynne. Wlewamy płynne do suchych, mieszamy.
- formę do tarty smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą lub wiórkami kokosowymi. Wlewamy owsiankę.
- pieczemy 20 minut w 190 stopniach, w opcji góra-dół.
Puszysty omlet budyniowy
Składniki:
- 1 jajko,
- 2 łyżki proszku budyniowego, waniliowego,
- szczypta soli,
- łyżka cukru,
- lio owoce liofilizowane premium Lioforte,
- masło do smażenia.
Wykonanie:
- ubijamy białko na sztywno ze szczyptą soli,
- dodajemy cukier, ubijamy jak na bezę,
- zmniejszamy obroty na najniższej, dodajemy żółtko, a następnie budyń.
- omlet smażymy na małej patelni, na niewielkiej mocy palnika, na rozgrzanym maśle, po ok. 2 minuty z każdej strony,
- podajemy ze zdrowym kremem czekoladowym oraz liofilizowanymi lio owocami premium Lioforte.
Owsianka nocna
Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
- pół szklanki ulubionych owoców liofilizowanych premium Lioforte, np. malina,
- łyżka nasion chia,
- szklanka mleka, roślinnego lub krowiego,
- masło orzechowe – na kolejny dzień.
Wykonanie:
- mieszamy suche składniki, dodajemy mleko,
- wszystko wlewamy do słoiczka, odstawiamy na noc do lodówki,
- rano dekorujemy owocami, masłem orzechowym i zajadamy 🙂
Placki twarogowe
Składniki:
- 125 g serka twarogowego,
- pół szklanki pokruszonych czarnych malin liofilizowanych Lioforte premium,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki owsianej (lub pszennej).
Wykonanie:
- ubić jajka na sztywną pianę, odstawić,
- żółtka utrzeć z serkiem twarogowym, cukrem, na końcu dodać mąkę,
- delikatnie wymieszać ciasto z ubitymi białkami,
- smażyć na rozgrzanej patelni, na maśle.
Śniadaniowe, zapiekane tosty francuskie z owocami
Składniki:
- duża chałka lub 4 małe bułki,
- szklanka owoców liofilizowanych lio owoce premium Lioforte,
- szczypta cynamonu,
- szklanka mleka,
- 3 jajka,
- łyżka miodu,
- łyżka cukru waniliowego,
- masło.
Wykonanie:
- mleko, jajka, miód, cynamon i cukier mieszamy, dodajemy do nich owoce, odstawiamy,
- formę do zapiekania smarujemy masłem,
- pieczywo kroimy w niewielkie cząstki, wrzucamy do naczynia,
- całość zalewamy przygotowaną na początku mieszaniną,
- zapiekamy ok 25 minut w 180 stopniach, w opcji góra-dół,
- gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Daj mi koniecznie znać, które przepisy najbardziej przypadły Ci do gustu. I koniecznie podziel się swoimi pomysłami na pyszne i szybkie śniadania.
I zdrowe – rzecz jasna!
*Wpis powstał we współpracy z marką owoców liofilizowanych premium Lioforte,
*Realizacja foto: dudy.com.pl