Coraz bliżej święta! Dziś dzielę się z Wami moim przepisem na pierniki, które zawsze się udają! Wspólnie z Kaufland Polska przygotowaliśmy przepis na klasyczne ciasteczka korzenne! Co więcej, przepis przygotowałam w taki sposób, że pierniki wychodzą idealne w formie zwykłego ciasteczka lub… nadzianego! Wystarczy wykroić ciastka grubości max 2 mm, nadziać obficie marmoladą, przykryć drugim ciastkiem, docisnąć brzegi i piec 2 minuty dłużej, niż pojedyncze ciasteczka. Polecam wypróbować, smakują rewelacyjnie!
Prosty i szybki przepis na pierniki! Można je nawet nadziać!
– 1 kg mąki pszennej
– 10 g sody oczyszczonej
– duża, kopiasta łyżka ciemnego kakao,
– duża, kopiasta łyżka przyprawy do piernika,
– duża, kopiasta łyżka cynamonu,
– duża, kopiasta łyżka cukru cynamonowego dostępnego w Kauflandzie,
– 1 opakowanie cukru waniliowego,
– 3 jajka,
– 400 g miodu,
– 400 g cukru,
– 180 g masła.
1. Mieszamy sypkie składniki w misce.
2. W rondelku rozpuszczamy miód, masło i cukier.
3. Łączymy sypkie składniki i płynne, dodajemy jajka, mieszamy.
4. Elastyczne ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm – można podsypać mąką, przykryć papierem do pieczenia – wówczas łatwiej się wałkuje i ciasto nie klei się do wałka.
5. Pierniczki pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach, opcja góra-dół.
6. Dekorujemy według uznania – polewą, lukrem, roztopioną czekoladą oraz
kolorowymi posypkami!
Te pierniczki można przygotować wcześniej – a jeśli chcecie je od razu jeść, włóżcie do pudełka z ciasteczkami… cząstki jabłka. Zmiękną szybko!