Całe lato zajadam się cukinią z ogródka, a jesienią, zimą i wiosną marketową. Przygotowuję z niej placki, piekę ciasta, leczo, dodaję do mięsa i gotuję. W tym roku po raz pierwszy zaczęłam robić z cukinii zupy krem. Doskonałe zupy krem.
Cukinia, której użyłam do kremu była żółta. Ale zupa równie dobra wychodzi z cukinii zielonej oraz włoskiej. Jest delikatna, lekka i bardzo sycąca. Podaję ją z listkami bazylii, czasem z pestkami dyni lub ze słonecznikiem.
Lubicie cukinię?
Jeśli nie przepadacie za cukinią, warto ją tak przetworzyć, aby smak się zgubił. Bo cukinię warto jeść. Jest lekka, zawiera mało kalorii, dlatego jest idealna dla osób będących na diecie. Dodatkowo jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. W jej składzie znajdziemy m.in. beta karoten, witaminę A oraz C, K i PP, a także niezbędne dla organizmu żelazo i potas oraz magnez.
PRZEPIS NA KREM Z CUKINII
SKŁADNIKI: niewielka cukinia, ziemniak, mały pomidor, mała cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa.
WYKONANIE: rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, szklimy na niej zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka oraz cukinię bez skórki. Kiedy warzywa się podsmażą, dodajemy rozgniecionego pomidora. Całość zalewamy wodą, tak aby zakryć warzywa – ok. 2 szklanki. Zupę gotujemy do miękkości warzyw, ok. 15 minut, doprawiamy do smaku. Miksujemy na krem i podajemy z dodatkiem ziół oraz pestek słonecznika lub dyni.
Smacznego!