Pamiętam z dzieciństwa moment, kiedy moi rodzice przywieźli zza granicy grilla elektrycznego. Ten wieczór był naprawdę wyjątkowy – w kuchni, pośrodku stoły stało ogromne czarne urządzenie, na którym smażyliśmy kiełbaski, steki i ser w plastrach. Tak ser w plastrach. Atmosfera była genialna, ale… dym ze smażenia unosił się w domu jeszcze naprawdę długo. Nie wspomnę o szorowaniu płyt. Musiało być to na tyle uciążliwe, że więcej wspomnień z użytkowania tego grilla elektrycznego nie mam. I choć na wiele lat się na niego obraziłam, od niedawna znów trafił do łask – co więcej, użytkujemy go w domu niemal codziennie, od śniadania po kolację. Mowa o najnowszym CookGo, czyli multicookerze, który może posłużyć jako grill elektryczny, ale nie tylko. Dla mnie to jeden z najlepszych pomocników kuchennych, jakie mam. Już Ci mówię dlaczego.
Z kodem COOKBLOG dostajesz 100 zł na zakup CookGo w sklepie BlendyGo
Wcześniej jednak powiem Ci, czemu zdecydowałam się go przetestować – mam już w domu blender BlendyGo, który jest w użyciu niemal codziennie. Wytrzymały, wielofunkcyjny, prosty w obsłudze, łatwy do utrzymania w czystości – wiedząc, że taki jest blender, mogłam się tylko domyślać, że multicooker będzie na tak samo wysokim poziomie. I nie pomyliłam się.
Czym jest MultiCooker CookGo?
Najprościej mówią, to wielofunkcyjny pomocnik kuchenny, który może posłużyć jako grill, patelnia, garnek na zupę czy piekarnik do upieczenia pizzy. Możesz w nim grillować, piec, smażyć, gotować, dusić i podgrzewać potrawy. Urządzenie nie jest duże, spokojnie dopasuje się do każdej kuchni – ja trzymam go na blacie kuchennym, bo poza tym, że jest często używane, jest po prostu bardzo estetycznie wykonane, idealnie pasuje do mojej rustykalnej kuchni.
MultiCooker składa się z trzech części: podstawy, pokrywki oraz wymiennych płyt – w zestawie masz płytę grillowo-śniadaniową oraz głęboką, która zastępuje garnek lub patelnię. Wykonane są z aluminium, następnie pokryte teflonem – nic do nich nie przylega i ekspresowo się myje. Na podstawie umieszczony jest intuicyjny panel z wyświetlaczem, na którym ustawiasz moc grzania. I timer!
Fajną opcją jest to, że urządzenie możesz zabrać w podróż, do kampera, czy na balkon lub taras i przygotowywać zdrowe posiłki na świeżym powietrzu – wiadomo, że tak smakuje lepiej, zwłaszcza dzieciom.
Co znajdziesz w pudełku:
- podstawę,
- pokrywkę,
- dwie płyty: śniadaniową i obiadową,
- kabel,
- Instrukcję w języku polskim.
Parametry techniczne MultiCooker:
- napięcie: 220-240 V
- Moc: 1200-1400 W
- Pojemność głębokiej płyty: 4 litry
Najlepsze cechy Multicooker:
- WIELOFUNKCYJNOŚĆ: bardzo cenię sobie takie sprzęty, bo wiem, że będę z nich non stop korzystać, a nie tylko w przypadku jednej potrawy, którą robię raz na rok. Tutaj mogę gotować zupy, robić makarony z sosem, smażyć mięso i placki, dusić potrawy, grillować je, a później ekspresowo podgrzewać bez obawy, że się przypalą.
- PROSTA OBSŁUGA: intuicyjny wyświetlacz, do które nie potrzeba instrukcji. Poradzi z nim sobie nawet dziecko.
- KOMPAKTOWY: mały, dobrze zaprojektowany, wymienne płytki i możliwość przenoszenia z miejsca na miejsce (waży ok 4 kg) oraz gotowania na powietrzu!
- DOBRZE WYKONANY: całość jest solidna i trwała, a płytki wykonano z aluminium pokrytego teflonem.
Obsługa MultiCooker CookGo:
Banalnie prosta, inaczej określić się tego nie da. W praktyce, krok po kroku wygląda to tak: włączasz urządzenie, następnie do wyświetlaczu LED ustawiasz moc grzania oraz timer. Nie da się tutaj absolutnie niczego zepsuć, bo mamy tylko guzik „plus” i „minus” oraz wybór „power” i „timer”. Wszystko. W trakcie pieczenia/smażenia możesz zmieniać stopień grzania i przestawiać timer.
Czyszczenie urządzenia:
To było dla mnie bardzo ważne – wszystko, co ma kontakt z jedzeniem, musi być idealnie czyste. Powierzchnie zewnętrzne bez problemu wyczyścisz mokrą szmatką – są gładkie, także to proste. Jeśli chodzi o płyty grzewcze, czyli śniadaniową i obiadową, tutaj sprawa wygląda podobnie. Powierzchnia jest nieprzywierająca, co ułatwia mycie. Jeśli zdarzy się, że pojawią się przypalone elementy jedzenia, a Ty zapomnisz je zmyć od razu, nie przejmuj się – namocz płytę, dodaj odrobinę płynu do naczyń, odczekaj kilka minut i przetrzyj gąbką do mycia naczyń. Powiem Ci coś więcej – ja płyty myję w zmywarce i nic się z nimi nie dzieje.
Czy warto kupić MultiCooker CookGo?
Tak, zwłaszcza że nie jest to drogie urządzenie, a zapewniam, że będzie często użytkowane. Prostota wykonania i obsługi to jego największa zaleta – każdy poradzi sobie z gotowaniem. Możesz wykorzystać go do gotowania, smażenia, pieczenia, grillowania, duszenia czy podgrzewania. Zajmuje w kuchni mało miejsca, jest lekki, przez co możesz zabrać go na balkon czy taras i używać jako grilla elektrycznego. Jedna inwestycja, wiele zastosowań – ja dla mnie mega na plus!
Co można gotować w CookGo?
Wszystko. Naprawdę wszystko! A jeśli szukasz pomysłu „na już”, możesz zamówić książkę z 50 przepisami dedykowanymi temu multicookerowi. I trzy fajne Ci już podrzucam!
1. Makaron z kurczakiem w sosie orzechowym
Składniki:
- 200 g ugotowanego makaronu ryżowego,
- 100 g piersi z kurczaka,
- 1 cebula dymka,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g pieczarek,
- szczypiorek,
- Przyprawy.
Sos:
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 1/2 szklanki wody,
- 1 łyżka oleju i miodu,
- 4 łyżki sosu sojowego.
Wykonanie:
- kurczaka pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj pieczarki pokrojone w ćwiartki oraz poszatkowaną cebulę i czosnek.
- Sos: składniki wymieszaj i zblenduj, ja w BlendyGo, dodaj do makaronu, wymieszaj,
- Posyp orzechami i szczypiorkiem.
2. Gulasz drobiowy z pieczarkami
Składniki:
- 200 g piersi z kurczaka,
- 2 łyżki oleju,
- 100 ml passaty pomidorowej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 500 ml bulionu,
- 2 marchewki,
- 200 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 2 łyżki ziół prowansalskich,
- Sól, pieprz, słodka papryka.
Wykonanie:
- kurczaka pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju,
- Warzywa obieramy, kroimy w ulubione kształty, czyli kostkę lub paski, dodajemy do podsmażonego kurczaka, przyprawiamy,
- Dodaj passatę, przecier oraz bulion,
- Gulasz będzie gotowy już po 10 minutach od zagotowania!
3. Śniadanie mistrzów
Składniki:
- 2 jajka,
- 6 kiełbasek,
- 3 pieczarki,
- Pół cukinii,
- Papryka czerwona,
- oliwa,
- Przyprawy,
- Chleb.
Wykonanie:
- Kiełbaski natnij, ułóż na płycie grillowej w rzędzie.
- Cukinie pokrój w plastry, pieczarki na połowę, paprykę w paski, ulóż na płycie grillowe, posmaruj oliwą, przypraw,
- Jajka wbij do dedykowanych im wgłębień,
- Przykryj CookGo, poczekaj kilka minut, przewróć kiełbaski i warzywa, podawaj z chlebem i ulubionymi sosami.
Kupując CookGo pamiętaj o specjalnym kodzie rabatowym – z „COOKBLOG” dostajesz aż 100 zł w sklepie BlendyGo!
*Materiał powstał we współpracy z marką BlendyGo, producenta CookGo.