Cukinia faszerowana fetą. W sosie pomidorowym. Mniami!

Ależ to dobre! Nie wiem, jak Ty, ale ja latem kocham takie szybkie i proste rozwiązania. A że mój teściu latem ma na działce sporo cukinii, których nie bardzo lubi jeść – ja chętnie je biorę. I przerabiam na miliony sposobów. Dzisiejszy przepis powstał pod wpływem chwili i tego co miałam w lodówce, czyli cukinia, feta i passata pomidorowa. Koniecznie wypróbuj, bo to idealny obiad, ale i pyszna kolacja. I drugie śniadanie!

Zanim do przepisu, dwa słowa na temat passaty. Ta z firmy Jamar pochodzi z naszych krajowych pomidorów. Ja uwielbiam tę z bazylią, ale z oliwkami też ma bardzo ciekawy smak. Spróbuj, bo jej konsystencja jest zupełnie inna od klasycznych, przecierowych passat. Ta bardzo przypomina mi domową, robioną latem przez moją teściową, z domowych pomidorów.

Składniki:

  • cukinia,
  • feta,
  • passata pomidorowa, u mnie cudowna od Jamar,
  • mozzarella potarta,
  • ulubione zioła.

Wykonanie:

  • cukinię pokrój w plastry, przypraw, wstaw na 10 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika,
  • fetę pokrój w plastry,
  • do naczynia żaroodpornego wlej passatę,
  • fetę owiń w plastry cukinii, ułóż na passacie,
  • posyp mozzarellą,
  • zapiekaj ok 15 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Banalne, a jakże wspaniałe i pyszne!

*Przepis powstał we współpracy z marką JAMAR.