Ciasto z truskawkami. Ucierane, lekkie, pyszne!

Wraz z rozpoczęciem lata, zaczął się sezon na ciasta z owocami. Wypieki z kremami idą na dwa miesiące w zapomnienie – przyszedł czas na lekkie ciasta z truskawkami, porzeczkami, tarty z agrestem, drożdżówki z jagodami i inne pyszności na bazie sezonowych owoców! Ciasto, na które przepis Wam zostawiam wychodzi idealnie z dowolnymi owocami, nawet z brzoskwiniami z puszki!

PRZEPIS:

– 4 jajka,
– 120 g cukru + opakowanie cukru waniliowego,
– 150 g mąki,
– łyżeczka proszku do pieczenia,
– 100 g margaryny roztopionej, wystudzonej,
– 2-3 garście truskawek.

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Kolejno wlewamy żółtka – między każdym kolejnym zachowujemy przerwę ok. 30 sekund. Cały czas miksując wlewamy wolno margarynę. Na koniec stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto wlewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy na tartę i wciskamy truskawki. Pieczemy ok. 40 – 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Lubicie ciasta z owocami?

IMG_2278IMG_2281

IMG_2286

IMG_2287

IMG_2288