Do czego można wykorzystać blender BlendyGo 2? Koktajle to dopiero początek!

Tak, koktajle to dopiero początek i uwierz mi, że nie jest to zwykła kokieteria. Uwielbiam sprzęty, które są praktyczne i nie zajmują w kuchni zbyt wiele miejsca. Jak wiesz z poprzedniego wpisu “Czy warto kupić BlendyGo2?”, ten blender jest mały, poręczny, można go zabrać ze sobą w podróż i przygotować koktajl w aucie, a co najważniejsze – ma genialne parametry, w tym moc, dzięki czemu sprawdzi się w kuchni nie tylko do przygotowania koktajli.

Wiem, że utarło się, iż blendera kielichowego używamy do koktajli i smothie, ale… jeśli mamy dobry blender, to będzie naszym kuchennym pomocnikiem znacznie częściej! Nie będę ukrywała, że na fakt, iż ciągle jest u nas w użyciu wpływa to, że jest mały. Nie zajmuje miejsca na blacie, mieści się w każdej szafce, a podłączam go do prądu za pomocą ładowarki do telefonu, zwyczajnej na USB – to ogromny komfort pracy. I tak u nas poza koktajlami i smothie, robimy w nim pasty, różne desery, ciasto na gofry i naleśniki – szczególnie, kiedy dzieci chcą „tylko dwa mamusiu”, a reszty nie musiał dojadać tata 🙂 


KOD „BLENDY15” – dzięki temu otrzymasz bardzo fajny rabat!


 

Warzywno-owocowy sok

Mój mąż bardzo je lubi. Są energetyczne, można wypić je dosłownie „w biegu” lub zabrać ze sobą. I co najważniejsze – można w nich przemycić to, co jest zdrowe, ale jako samodzielne danie, nie do końca trafiające w czyjeś kubki smakowe 🙂

Składniki:

  • garść borówek,
  • Garść świeżego szpinaku,
  • Pół banana,
  • Łyżka płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki ulubionego napoju roślinnego, mleka krowiego lub po prostu wody.

Wykonanie:

  • wszystkie składniki dodaj do blendera,
  • Blenduj 2 cykle, tyle powinno wystarczyć do uzyskania gładkiej konsystencji.

Smothie ze szpinakiem

Trochę taki koktajl młodości i witalności, bo szpinak to skarbnica witamin i minerałów. W smothie smakuje zdecydowanie lepiej, niż w samodzielnej postaci. Cytrynę można śmiało zastąpić limonką, można też dodać miodu – jak lubisz.

Składniki:

  • 3/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej,
  • 1 garść świeżego szpinaku,
  • 1/2 banana,
  • 1/2 jabłka,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Wykonanie:

  • większe składniki, takie jak banan i jabłko pokrój w kostkę,
  • Wszystko wrzuć do blendera,
  • Blenduj przez 3 cykle.

Mrożony jogurt

Idealny fit deser! Choć ja bym go bardziej nazwała „fit czekolada z owocami”, bo po zamrożeniu deser przybiera formę białej czekolady. Ja użyłam jogurtu naturalnego, ale jeśli lubisz, możesz użyć też jogurtu kokosowego – wówczas smak będzie bardziej egzotyczny. Polecam także całość posypać błyskawicznymi płatkami owsianymi.

Składniki:

  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1/2 banana,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki borówek,
  • 3 truskawki.

Wykonanie:

  • jogurt zblenduj z miodem oraz bananem i przelej do płaskiej formy,
  • Posyp borówkami i pokrojonymi truskawkami,
  • Włoż do lodówki na ok 2 godziny, następnie pokrój na części.

Placuszki z bananem 

Kto nie lubi placków! W BlendyGo przygotujesz dosłownie porcje śniadaniową – będziesz miała pewność, że nic się nie zmarnuje. Dla mnie to dobre rozwiazanie, bo czasem są takie dni, że każde dziecko ma ochotę na coś innego.

Składniki:

  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1/2 banana,
  • 1 łyżka płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki mąki, u mnie orkiszowa.

Wykonanie:

  • składniki wrzuć do blendera, blenduj przez 2 cykle,
  • Placki usmaż na suchej patelni – nakładaj po 1 dużej łyżce i smaż po ok 1 minucie z każdej strony.

 

Domowy krem czekoladowy

Zdrowa wersja popularnych kremów czekoladowych. Banana możesz śmiało zastąpić awokado – ja jednak wolę wersję z bananem, bo tę chętniej zjadają moje dzieci. Jeśli nie masz masła orzechowego, dodaj kilka orzechów – laskowych, włoskich czy ziemnych. Spokojnie, blender da sobie z nimi radę bez problemu.

Składniki:

  • 1/2 banana,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 daktyle,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 4 łyżki mleka.

Wykonanie:

– składniki wrzuć do blendera, blenduj przez 3 cykle.

Chłodnik z botwiny

To jest jeden z powodów, dlaczego lubię takie rzeczy przygotowywać w BlendyGo. Pasty, chłodniki, kremy – są to potrawy, które nie każdy lubi i najczęściej przygotowujemy je w małych ilościach. Tak też jest z chłodnikiem – najlepszy jest na świeżo, „na już”. I kiedy przychodzi wiosna, kupisz w sklepie nowalijki, to… 5 minut i masz gotową miseczkę ukochanego chłodnika, pachnącego koperkiem!

Składniki:

  • 3/4 szklanki kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego,
  • Pół szklanki posiekanej botwiny,
  • 1/3 świeżego ogórka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka koperku,
  • Szczypta soli i pieprzu.

Wykonanie:

– składniki wrzuć do blendera, blenduj przez 3 cykle.


Czy Warto kupić BlendyGo 2? Recenzja + inne przepisy


 

Niektóre przepisy, jakie Ci tutaj zostawiłam, pochodzą z książki, jaką możesz kupić razem z blenderem. Co ważne, w książce każdy przepis zawiera informacje na temat kaloryczności potrawy, ilości zawartego w niej białka, tłuszczów, węglowodanów oraz błonnika. Jest więc naprawdę przydatny w okresie, kiedy kontrolujesz takie parametry.


 Ale jeszcze nie kupuj! Pamiętaj, żeby po zrobieniu zakupów wpisać
KOD „BLENDY15” – dzięki temu otrzymasz bardzo fajny rabat!


 

A tutaj (KLIK) znajdziesz przepis na:

Gofry szpinakowe

Kawa Frappe

Pasta hummus

Koktajl szarlotka

*Materiał zrealizowany we współpracy reklamowej z marką BlendyGo.