Tak, koktajle to dopiero początek i uwierz mi, że nie jest to zwykła kokieteria. Uwielbiam sprzęty, które są praktyczne i nie zajmują w kuchni zbyt wiele miejsca. Jak wiesz z poprzedniego wpisu “Czy warto kupić BlendyGo2?”, ten blender jest mały, poręczny, można go zabrać ze sobą w podróż i przygotować koktajl w aucie, a co najważniejsze – ma genialne parametry, w tym moc, dzięki czemu sprawdzi się w kuchni nie tylko do przygotowania koktajli.
Wiem, że utarło się, iż blendera kielichowego używamy do koktajli i smothie, ale… jeśli mamy dobry blender, to będzie naszym kuchennym pomocnikiem znacznie częściej! Nie będę ukrywała, że na fakt, iż ciągle jest u nas w użyciu wpływa to, że jest mały. Nie zajmuje miejsca na blacie, mieści się w każdej szafce, a podłączam go do prądu za pomocą ładowarki do telefonu, zwyczajnej na USB – to ogromny komfort pracy. I tak u nas poza koktajlami i smothie, robimy w nim pasty, różne desery, ciasto na gofry i naleśniki – szczególnie, kiedy dzieci chcą „tylko dwa mamusiu”, a reszty nie musiał dojadać tata 🙂
KOD „BLENDY15” – dzięki temu otrzymasz bardzo fajny rabat!
Warzywno-owocowy sok
Mój mąż bardzo je lubi. Są energetyczne, można wypić je dosłownie „w biegu” lub zabrać ze sobą. I co najważniejsze – można w nich przemycić to, co jest zdrowe, ale jako samodzielne danie, nie do końca trafiające w czyjeś kubki smakowe 🙂
Składniki:
- garść borówek,
- Garść świeżego szpinaku,
- Pół banana,
- Łyżka płatków owsianych,
- 1/2 szklanki ulubionego napoju roślinnego, mleka krowiego lub po prostu wody.
Wykonanie:
- wszystkie składniki dodaj do blendera,
- Blenduj 2 cykle, tyle powinno wystarczyć do uzyskania gładkiej konsystencji.
Smothie ze szpinakiem
Trochę taki koktajl młodości i witalności, bo szpinak to skarbnica witamin i minerałów. W smothie smakuje zdecydowanie lepiej, niż w samodzielnej postaci. Cytrynę można śmiało zastąpić limonką, można też dodać miodu – jak lubisz.
Składniki:
- 3/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej,
- 1 garść świeżego szpinaku,
- 1/2 banana,
- 1/2 jabłka,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Wykonanie:
- większe składniki, takie jak banan i jabłko pokrój w kostkę,
- Wszystko wrzuć do blendera,
- Blenduj przez 3 cykle.
Mrożony jogurt
Idealny fit deser! Choć ja bym go bardziej nazwała „fit czekolada z owocami”, bo po zamrożeniu deser przybiera formę białej czekolady. Ja użyłam jogurtu naturalnego, ale jeśli lubisz, możesz użyć też jogurtu kokosowego – wówczas smak będzie bardziej egzotyczny. Polecam także całość posypać błyskawicznymi płatkami owsianymi.
Składniki:
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1/2 banana,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżki borówek,
- 3 truskawki.
Wykonanie:
- jogurt zblenduj z miodem oraz bananem i przelej do płaskiej formy,
- Posyp borówkami i pokrojonymi truskawkami,
- Włoż do lodówki na ok 2 godziny, następnie pokrój na części.
Placuszki z bananem
Kto nie lubi placków! W BlendyGo przygotujesz dosłownie porcje śniadaniową – będziesz miała pewność, że nic się nie zmarnuje. Dla mnie to dobre rozwiazanie, bo czasem są takie dni, że każde dziecko ma ochotę na coś innego.
Składniki:
- 1/4 szklanki mleka,
- 1/2 banana,
- 1 łyżka płatków owsianych,
- 1/2 szklanki mąki, u mnie orkiszowa.
Wykonanie:
- składniki wrzuć do blendera, blenduj przez 2 cykle,
- Placki usmaż na suchej patelni – nakładaj po 1 dużej łyżce i smaż po ok 1 minucie z każdej strony.
Domowy krem czekoladowy
Zdrowa wersja popularnych kremów czekoladowych. Banana możesz śmiało zastąpić awokado – ja jednak wolę wersję z bananem, bo tę chętniej zjadają moje dzieci. Jeśli nie masz masła orzechowego, dodaj kilka orzechów – laskowych, włoskich czy ziemnych. Spokojnie, blender da sobie z nimi radę bez problemu.
Składniki:
- 1/2 banana,
- 1 łyżka kakao,
- 2 daktyle,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 4 łyżki mleka.
Wykonanie:
– składniki wrzuć do blendera, blenduj przez 3 cykle.
Chłodnik z botwiny
To jest jeden z powodów, dlaczego lubię takie rzeczy przygotowywać w BlendyGo. Pasty, chłodniki, kremy – są to potrawy, które nie każdy lubi i najczęściej przygotowujemy je w małych ilościach. Tak też jest z chłodnikiem – najlepszy jest na świeżo, „na już”. I kiedy przychodzi wiosna, kupisz w sklepie nowalijki, to… 5 minut i masz gotową miseczkę ukochanego chłodnika, pachnącego koperkiem!
Składniki:
- 3/4 szklanki kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego,
- Pół szklanki posiekanej botwiny,
- 1/3 świeżego ogórka,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka koperku,
- Szczypta soli i pieprzu.
Wykonanie:
– składniki wrzuć do blendera, blenduj przez 3 cykle.
Czy Warto kupić BlendyGo 2? Recenzja + inne przepisy
Niektóre przepisy, jakie Ci tutaj zostawiłam, pochodzą z książki, jaką możesz kupić razem z blenderem. Co ważne, w książce każdy przepis zawiera informacje na temat kaloryczności potrawy, ilości zawartego w niej białka, tłuszczów, węglowodanów oraz błonnika. Jest więc naprawdę przydatny w okresie, kiedy kontrolujesz takie parametry.
Ale jeszcze nie kupuj! Pamiętaj, żeby po zrobieniu zakupów wpisać
KOD „BLENDY15” – dzięki temu otrzymasz bardzo fajny rabat!
A tutaj (KLIK) znajdziesz przepis na:
Gofry szpinakowe
Kawa Frappe
Pasta hummus
Koktajl szarlotka
*Materiał zrealizowany we współpracy reklamowej z marką BlendyGo.