Serca witraże – ciastka walentynkowe

Z podanej porcji ciasta wychodzi bardzo dużo ciasteczek. Kiedy zobaczyłam ich ogrom trochę się przeraziłam, a później stwierdziłam, że ładnie je zapakuję i rozdam bliskim z okazji Walentynek. Nie przewidziałam jednak, że właśnie te ciasteczka tak bardzo przypadną do gustu mojemu mężowi i bratu. Dziś, kiedy publikuję tekst ciastek nie ma już od trzech dni.

SKŁADNIKI:

  • 25 dkg masła,
  • 25 dkg cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 10 dkg mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy je na cienki placek grubości ok 2-3 mm. Wyciskamy tyle samo serc zamkniętych, co otwartych. Jeśli nie macie małych serduszek, żeby wycisnąć nimi wnętrze ciastek, możecie użyć kieliszka i zrobić okrągłe środki.

Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy do zarumienienia ok. 10 minut.

WYKONANIE:

  • marmolada

Po wystudzeniu smarujemy pełne ciastko marmoladą i przykrywamy otwartym sercem. Można posypać je cukrem pudrem.

Prezentują się ślicznie, a smakują jeszcze lepiej!

IMG_8848