To były tygodnie pracy po kilkanaście godzin dziennie – i choć byłam bardzo zmęczona, niewyobrażalnie szczęśliwa! Uwielbiam gotować i przygotowanie dla Was książki kucharskiej było dla mnie spełnieniem marzeń. Codziennie inspiruję Was kulinarnie na Instagramie, dzielę się trikami na proste i szybkie gotowania, zarażam miłością do “garów” 🙂 I choć wybrałam sobie najtrudniejszy czas na przygotowanie ebooka, efekty przerosły moje oczekiwania! Tak, zaczęłam nad nim pracować w ramach terapii – czekałam na wyniki tomografii, miałam podejrzenie wznowy choroby, i koniecznie musiałam czymś zająć myśli. To było 5 tygodni. 5 TYGODNI CZEKANIA. I wtedy zaczęłam prace nad ebbokiem – nie dość, że przestałam myśleć o wynikach, bo nie miałam na to czasu ani siły, to z mojej pracy wyszło coś absolutnie rewelacyjnego. Ebook “Notatki z kuchni: przepisy na przyjęcia domowe” to rewelacyjna pozycja dla wszystkich którzy kochają gotować, ale i dla tych, którzy chcą się nauczyć. Przepisy są proste, szybkie, niedrogie i obłędnie pyszne! I niech Cię nie zmyli tytuł – wykorzystasz je nie tylko na przyjęcia domowe, ale i na obiady, kolacje, randki i wyjazdy!
Tak wiem, mnie też to zawsze interesuje już na początku! W tej chwili jest promocja z okazji moich urodzin i ten fantastyczny, obszerny ebook kosztuje tylko 29 zł. Wiem, oszalałam. Ale to prezent dla Was z okazji moich urodzin 🙂
To nie jest klasyczna książka kucharska. Nie mam wykształcenia gastronomicznego, nie jestem kucharzem, nie brałam nawet udziału
w kursach kulinarnych. A jednak, ta publikacja jest bardzo wyjątkowa, a potrawy z przepisów przepyszne! Właściwie to zastanawiam się, czy takie wyznanie na początku książki nie jest strzałem w kolano. Zaryzykuję – od początku stawiam na autentyczność i naturalność, więc niech tak już zostanie. Bo smaku i wyjątkowości tych dań jestem pewna. Kuchnia domowa na przyjęciach w gronie przyjaciół? Tak, o tym właśnie jest ta książka.
Dlaczego uważam, że z tą książką ułatwisz sobie życie w kuchni?
Szybko, prosto, pysznie i niedrogo – taka z założenia miała być ta książka.
Nie uwzględniłam tylko jednej, bardzo ważnej rzeczy, która jest tu chyba kluczowa i wyróżnia tę publikację spośród innych. Uniwersalność. Wpadłam na to kilka
lat temu – miałam swoje ulubione przepisy, ale przecież nie mogłam na każde przyjęcie robić tego samego. Z drugiej strony, nie czułam się w kuchni na tyle pewnie, żeby tworzyć przepisy od zera – wolałam się trzymać znanych i sprawdzonych receptur. Wtedy zaczęłam wymyślać uniwersalne, bazowe przepisy, które można modyfikować – baza pozostaje bez zmian, ale dobór dodatków tworzy zupełnie nową potrawę! Taka opcja jest bezpieczna, bo wiem doskonale, że danie mi wyjdzie, a z drugiej strony oryginalna, bo za każdym razem można wyczarować coś innego.
Takie właśnie są te przepisy. W wielu z nich od razu podpowiadam Ci, jak w prosty sposób można je zmieniać. Ten zabieg sprawia, że nie są one jednorazowe, a do wielokrotnego wykorzystania. Podaję Ci nie tylko gotową, sprawdzoną recepturę, ale bazę, na podstawie której stworzysz pyszne potrawy z ulubionych składników.
Sprawdź spis treści i przekonaj się, że to nie jest zwyczajna książka kucharska!
Książka składa się z ponad stu propozycji przepisów podzielonych na
dwie części, a zaczynam od przekąsek. To zdecydowanie mój ulubiony punkt każdego przyjęcia. Kolejny – deski! I tu się na chwilę zatrzymam, bo deski to fantastyczny pomysł na przyjęcie, ale i spotkanie z przyjaciółką czy randkę. Nie dość, że możesz szybko skomponować pyszną kolację, to dodatkowo jedzenie
w takim wydaniu, prezentuje się obłędnie pięknie! U nas deska przekąsek to obowiązkowy element każdego spotkania w większym gronie. Deski, które prezentuję w książce kosztują kilkanaście złotych, a znajdziesz je w sieciówkach. Są też ciasta – koniecznie wypróbuj moją popisową tartę z bezą! Możesz tutaj kombinować na milion sposobów, bo ona wyjdzie genialna z dżemem agrestowym, ale i z masłem orzechowym i czekoladą lub jabłkami z cynamonem.
Skuś się również na domową czekoladę. Lecimy do sałatek: lekkie warzywne, tradycyjne z majonezem, warstwowe, z makaronem – w końcu sałatki to element obowiązkowy każdego przyjęcia!
Pamiętam, jak kiedyś na wszystkich urodzinach musiał być bigos, galareta i sałatka ziemniaczana. W kolejnych latach tradycyjna kartoflanka poszła w niepamięć…a teraz? Mam wrażenie, że znowu jest królową stołu!
A jeśli mowa o bigosie – nie uwzględniłam przepisu na tę potrawę, choć muszę się kiedyś podzielić z Tobą recepturą na bigos z grzybami mojej teściowej – jedyny bigos, jaki naprawdę lubię. Mam za to mnóstwo innych, świetnych dań głównych – mięsnych i bezmięsnych. I przepisy na schab, takie żeby nie wyszedł suchy. Pisząc o ostatnim dziale, uśmiecham się pod nosem, bo nazwałam go grzecznie „Na ,,do widzenia”, czyli gulasze i inne jednogarnkowe dania, które podaje się przed końcem imprezy. A dlaczego się uśmiecham? Bo u nas takie specjały funkcjonują pod nieco inną nazwą, trochę mało cenzuralną, może zdradzę Ci ją kiedyś na żywo 🙂
Z pewnością zaskoczeniem będzie dla Ciebie druga część przepisów, czyli gotowe zestawy menu. O ile pierwsza część jest dosyć klasyczna, bo znajdziesz tam przekąski, sałatki, mięso, ciasta, gorące dania na „do widzenia”, o tyle druga – to moje ulubione rozwiązania! Gotowe menu na przyjęcie w stylu rustykalnym, włoskim, jesiennym oraz wielkanocnym. Oczywiście, to tylko moja propozycja, bo przepisy możesz miksować, łączyć i zmieniać, jak tylko chcesz! Książka ma Ci pomóc, a nie tworzyć mętlik w głowie.
Notatki z kuchni: przepisy na przyjęcia domowe:
- to ponad 100 pomysłów na pyszne potrawy,
- składniki kupisz w niemal każdym sklepie, a połowę z pewnością masz w domu,
- przepisy są UNIWERSALNE, czyli czasem wystarczy zmienić jeden element, że powstało nowe danie,
- niemal każde danie sprawdzi się nie tylko na przyjęciu, ale i na rodzinnym obiedzie, kolacji i spotkaniu,
- jest idealny zarówno dla osób, które czują się w kuchni jak ryby w wodzie, jak i dla tych, którzy zaczynają swoją przygodę z gotowaniem,
- pokazuję, jak w prosty i szybki sposób, możesz wyczarować naprawdę wyjątkowe potrawy,
- zobaczysz, że nie potrzeba wymyślnych składników, żeby upichcić coś pysznego i dobrze wyglądającego,
- przepisy są zarówno mięsne, jak i bezmięsne,
- to… nie tylko przepisy, ale i zabawne historie z kuchni
Liczba stron: 211 stron
Format: plik elektroniczny w formacie .pdf
Gdzie kupić ebooka z przepisami na domowe przyjęcia?
W moim sklepie internetowym. Zaraz po zrobieniu zamówienia, leci do Ciebie mail z ebookiem. To świetna opcja, zwłaszcza kiedy goście w progu, a Ty nie masz pomysłu na kolację – w ciągu kilku minut na Twoim telefonie ląduje ponad 100 pomysłów na pyszności, w tym gotowe zestawu menu np. wielkanocnego lub włoskie klimaty. Ebooka możesz kupić jako produkt pojedynczy lub w zestawie z “Notatnikiem Najlepszych Chwil”. Wtedy jest świetna cena! Czemu takie połączenie? Bo najlepsze historie powstają przy wspólnym stole i warto o nich pamiętać, zapisywać, wklejać zdjęcia.
I 3 fantastyczne przepisy z ebooka dla Ciebie!
Miniserniczki z czekoladą
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 czubate łyżki kakao,
- 1 łyżka gęstej śmietany,
- pół szklanki cukru,
- małe jajko.MASA SEROWA:
- 1 kg gotowego sera na sernik,
- 300 g cukru,
- 6 jajek,
- budyń śmietankowy,
- 100 g masła,
- opakowanie cukru waniliowego.DODATKOWO:
- czekolada gorzka,
- łyżka masła,
- 2 łyżki wody,
- truskawki.
PRZYGOTOWANIE:
- Z podanych składników zagnieć ciasto. Spakuj je do woreczka i wstaw do zamrażalnika.
- Masło rozpuść na patelni. UWAGA! Warto je lekko przypalić, dzięki temu sernik nabierze fajnego smaku. Odstaw, aby lekko przestygło. Wymieszaj ser, żółtka i cukier oraz cukier waniliowy – wsyp wszystko do misy, włącz mikser i zostaw, żeby całość dobrze się połączyła.
- Po ok. 3-4 minutach wsyp budyń waniliowy. Kiedy się dobrze zmiesza z masą, wlej roztopione masło.
- Białka ubij na sztywną pianę. Wyłącz mikser. Do masy dodaj ubite białka i delikatnie mieszaj szpatułką.
- Na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia zetrzyj na tarce ciasto, rozłóż równomiernie. Lekko przyciśnij. Wylej na ciasto masę sernikową.
- Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.
- Czekoladę rozpuść z masłem i wodą.
- Za pomocą foremki cukierniczej wyciśnij mini serniczki, polej roztopioną czekoladą, udekoruj truskawką.
Kolorowe papryki nadziewane
SKŁADNIKI:
- 4 kolorowe papryki,
- łyżka masła,
- pęczek szczypiorku,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 100 g kaszy bulgur,
- szklanka bulionu,
- 1/3 opakowania fety.
PRZYGOTOWANIE:
- Na maśle podsmaż surową kaszę,
dodaj do niej kukurydzę i posiekany szczypiorek. Zalej bulionem. Gotuj przez ok. 15 minut, często mieszając. Na końcu dodaj pokruszoną fetę, wymieszaj. - Papryki umyj, zetnij czubki, wydrąż gniazda nasienne. Nadziej kaszą
z warzywami. - Ułóż papryki w naczyniu żaroodpornym, dolej szklankę wody, przykryj pokrywką
i piecz ok. pół godziny pod przykryciem w 180 stopniach z termoobiegiem. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne pół godziny.
Szaszłyki w sosie pomidorowo-paprykowym
SKŁADNIKI NA SZASZYKI:
- 500 g mięsa mielonego,
- 4 łyżki kaszki manny,
- jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 4 łyżki wody,
- sól, pieprz, czosnek.SOS:
- 750 ml passaty pomidorowej,
- cebula,
- łyżka masła,
- czosnek,
- 1/2 czerwonej papryki,
- łyżeczka papryki wędzonej,
- sól, pieprz,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- łyżeczka cukru.
PRZYGOTOWANIE:
1. Składniki na szaszłyki wymieszaj, uformuj podłużne kotleciki, smaż na oleju.
2. Na łyżce masła zeszklij pokrojoną
w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaj passatę, przyprawy, gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
3. Sos wylej na duży półmisek, szaszłyki nadziej na patyczki i ułóż na sosie.